Storm met heftige regenval veroorzaakt overstromingen op luchthaven Mallorca

Storm met heftige regenval veroorzaakt overstromingen op luchthaven Mallorca
Beeld: @controladores / X

Storm met heftige regenval veroorzaakt overstromingen op luchthaven Mallorca

Een zware storm heeft Dinsdagmiddag 11 juni 2024 geleid tot ernstige overstromingen op de luchthaven van Palma, op het Spaanse eiland Mallorca. De situatie op de luchthaven is chaotisch, met geannuleerde vluchten, vertragingen en passagiers die vastzitten in vliegtuigen. Reizigers ervaren grote hinder en ongemakken als gevolg van deze extreme weersomstandigheden. Onderaan dit artikel staan diverse video’s.

Een krachtige storm met heftige regenval heeft de luchthaven van Palma overspoeld met water. Volgens de Spaanse weerdienst Aemet is er in korte tijd een enorme hoeveelheid neerslag gevallen. In slechts één uur tijd is er maar liefst 43,8 liter regen per vierkante meter gevallen.

Het overmatige regenwater heeft geleid tot grote wateroverlast op het luchthaventerrein. De landingsbanen, taxibanen en terminalgebouwen staan deels onder water, wat een veilige vliegoperatie onmogelijk maakt. Daarnaast zijn ook de parkeerterreinen en toegangswegen overstroomd geraakt.

Als gevolg van de overstromingen is het luchtverkeer op de luchthaven van Palma ernstig ontregeld. Verschillende vluchten zijn geannuleerd of omgeleid naar nabijgelegen luchthavens. Vliegtuigen die al zijn geland, mogen de terminal niet verlaten vanwege het hoge waterpeil.

Naast de fysieke hinder, kampt de luchthaven ook met communicatieproblemen. Het is voor reizigers moeilijk om accurate informatie te verkrijgen over hun vlucht of alternatieve reisplannen.

De luchthavenautoriteiten en hulpdiensten hebben noodmaatregelen ingesteld om de situatie zo goed mogelijk te beheersen. Er worden noodvoorzieningen getroffen voor de vastzittende passagiers, en er wordt hard gewerkt om het water zo snel mogelijk weg te pompen.

De heftige regenval heeft niet alleen gevolgen voor de luchthaven zelf, maar ook voor de omliggende gebieden. Verschillende gebouwen in de omgeving van de luchthaven zijn ondergelopen, waaronder enkele terminals en parkeergarages.

Naast gebouwen zijn ook talrijke wegen en straten overstroomd geraakt door de extreme neerslag. Dit heeft geleid tot grote verkeerschaos en files in de regio rond de luchthaven van Palma. Vanwege het stijgende waterpeil zijn op sommige plaatsen evacuaties uitgevoerd. Bewoners en reizigers zijn in veiligheid gebracht en ondergebracht in noodopvangcentra.

Ga naar de inhoud