Traditie en cultuur of paardenmishandeling: het Rapa das Bestas feest in Galicië

Oeps ... foto ontbreekt!

Traditie en cultuur of paardenmishandeling: het Rapa das Bestas feest in Galicië

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

A CORUÑA – Voor dit jaar zitten de Rapa das Bestas festiviteiten er weer op maar men vraagt zich in Spanje af of het hier om een traditioneel en cultureel evenement gaat of om dierenmishandeling van wilde paarden. Wellicht heb je er nog nooit van gehoord omdat het niet zo populair en bekend is als bijvoorbeeld het stierenvechten maar ondanks het feit dat de paarden niet gedood worden, hebben deze wel te maken met veel stress en verwondingen tijdens de festiviteiten.

Net zoals vele andere feesten in Spanje worden bij het Rapa das Bestas feest in de gemeente Sabucedo in de provincie Pontevedra in Galicië dieren ingezet om het publiek te vermaken. Weliswaar gaat het hier om een traditie van meer dan 400 jaar, feit blijft dat de paarden veel te lijden hebben gedurende de dagen dat het feest duurt.

De Rapa das Bestas is een jaarlijks gebeurtenis in meerdere gemeenten in de deelstaat Galicië waarop half-wilde paarden (Galicische poneys) bijeengedreven worden in een curro (een ruimte die met hekken is afgezet) en gevangen worden om de manen te scheren (rapa) en indien nodig diergeneeskundige zorgen toe te dienen. Nieuwe veulens krijgen een brandmerk waarna ze op de laatste feestdag weer los worden gelaten in de natuur of worden gedood om te eten.

De paarden raken echter vaak gewond omdat er tientallen zoniet honderden paarden tegelijk bijeen komen waarbij de paarden tegen elkaar aan komen of proberen weg te komen uit de meute en er ook vaak ruzies tussen de paarden ontstaan. Daarbij komt nog de stress van de gillende mannen en het publiek en uiteraard alle andere paarden die geen idee hebben wat er gebeurd.

De Rapa das Bestas festiviteiten vinden in heel Galicië plaats op meerdere data in juni, juli en augustus. Dierenrechtenactivisten voeren al jaren actie om deze festiviteiten af te schaffen, iets wat niet zo makkelijk is aangezien het feest gezien wordt als een Fiesta de Interés Turístico Internacional ofwel een Internationaal Toeristisch Interessant Feest en daarnaast al honderden jaren oud is, een traditie die niet zo snel weg te werken zal zijn bij het trotse Gallische volk.

Ga naar de inhoud