Traditie en cultuur of paardenmishandeling: het Rapa das Bestas feest in Galicië

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

A CORUÑA – Voor dit jaar zitten de Rapa das Bestas festiviteiten er weer op maar men vraagt zich in Spanje af of het hier om een traditioneel en cultureel evenement gaat of om dierenmishandeling van wilde paarden. Wellicht heb je er nog nooit van gehoord omdat het niet zo populair en bekend is als bijvoorbeeld het stierenvechten maar ondanks het feit dat de paarden niet gedood worden, hebben deze wel te maken met veel stress en verwondingen tijdens de festiviteiten.

Net zoals vele andere feesten in Spanje worden bij het Rapa das Bestas feest in de gemeente Sabucedo in de provincie Pontevedra in Galicië dieren ingezet om het publiek te vermaken. Weliswaar gaat het hier om een traditie van meer dan 400 jaar, feit blijft dat de paarden veel te lijden hebben gedurende de dagen dat het feest duurt.

De Rapa das Bestas is een jaarlijks gebeurtenis in meerdere gemeenten in de deelstaat Galicië waarop half-wilde paarden (Galicische poneys) bijeengedreven worden in een curro (een ruimte die met hekken is afgezet) en gevangen worden om de manen te scheren (rapa) en indien nodig diergeneeskundige zorgen toe te dienen. Nieuwe veulens krijgen een brandmerk waarna ze op de laatste feestdag weer los worden gelaten in de natuur of worden gedood om te eten.

De paarden raken echter vaak gewond omdat er tientallen zoniet honderden paarden tegelijk bijeen komen waarbij de paarden tegen elkaar aan komen of proberen weg te komen uit de meute en er ook vaak ruzies tussen de paarden ontstaan. Daarbij komt nog de stress van de gillende mannen en het publiek en uiteraard alle andere paarden die geen idee hebben wat er gebeurd.

De Rapa das Bestas festiviteiten vinden in heel Galicië plaats op meerdere data in juni, juli en augustus. Dierenrechtenactivisten voeren al jaren actie om deze festiviteiten af te schaffen, iets wat niet zo makkelijk is aangezien het feest gezien wordt als een Fiesta de Interés Turístico Internacional ofwel een Internationaal Toeristisch Interessant Feest en daarnaast al honderden jaren oud is, een traditie die niet zo snel weg te werken zal zijn bij het trotse Gallische volk.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
10 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.