skip to Main Content
Traditie en cultuur of paardenmishandeling: het Rapa das Bestas feest in Galicië

Traditie en cultuur of paardenmishandeling: het Rapa das Bestas feest in Galicië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

A CORUÑA – Voor dit jaar zitten de Rapa das Bestas festiviteiten er weer op maar men vraagt zich in Spanje af of het hier om een traditioneel en cultureel evenement gaat of om dierenmishandeling van wilde paarden. Wellicht heb je er nog nooit van gehoord omdat het niet zo populair en bekend is als bijvoorbeeld het stierenvechten maar ondanks het feit dat de paarden niet gedood worden, hebben deze wel te maken met veel stress en verwondingen tijdens de festiviteiten.

Net zoals vele andere feesten in Spanje worden bij het Rapa das Bestas feest in de gemeente Sabucedo in de provincie Pontevedra in Galicië dieren ingezet om het publiek te vermaken. Weliswaar gaat het hier om een traditie van meer dan 400 jaar, feit blijft dat de paarden veel te lijden hebben gedurende de dagen dat het feest duurt.

De Rapa das Bestas is een jaarlijks gebeurtenis in meerdere gemeenten in de deelstaat Galicië waarop half-wilde paarden (Galicische poneys) bijeengedreven worden in een curro (een ruimte die met hekken is afgezet) en gevangen worden om de manen te scheren (rapa) en indien nodig diergeneeskundige zorgen toe te dienen. Nieuwe veulens krijgen een brandmerk waarna ze op de laatste feestdag weer los worden gelaten in de natuur of worden gedood om te eten.

De paarden raken echter vaak gewond omdat er tientallen zoniet honderden paarden tegelijk bijeen komen waarbij de paarden tegen elkaar aan komen of proberen weg te komen uit de meute en er ook vaak ruzies tussen de paarden ontstaan. Daarbij komt nog de stress van de gillende mannen en het publiek en uiteraard alle andere paarden die geen idee hebben wat er gebeurd.

De Rapa das Bestas festiviteiten vinden in heel Galicië plaats op meerdere data in juni, juli en augustus. Dierenrechtenactivisten voeren al jaren actie om deze festiviteiten af te schaffen, iets wat niet zo makkelijk is aangezien het feest gezien wordt als een Fiesta de Interés Turístico Internacional ofwel een Internationaal Toeristisch Interessant Feest en daarnaast al honderden jaren oud is, een traditie die niet zo snel weg te werken zal zijn bij het trotse Gallische volk.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Waar zijn ze mee bezig. Wat een mensen ze moeten de mensen die daar naar kijken in een hok stoppen en afranselen. Paarden zijn zulke lieve beesten. Jullie moeten je schamen.

 2. Als ik deze reakties lees verwondert het me niet dat er oorlogen zijn… Aktivisten, van welke kant of gedacht ook, zijn heel dikwijls slechts verzuurde types: zo ken ik er verscheidene. Ik wens niemand leed, geen dieren en al ZEKER geen mensen, welk gedacht ze ook mogen hebben.

 3. Als ik deze reakties lees verwondert het me niet dat er oorlogen zijn… Aktivisten, van welke kant of gedacht ook, zijn heel dikwijls slechts verzuurde types: zo ken ik er verscheidene. Ik wens niemand leed, geen dieren en al ZEKER geen mensen, welk gedacht ze ook mogen hebben.

 4. W a t zijn dit voor een randdebielen ,verschrikkelijk deze mensen kerels aan de ballen op……… die hebben geen gevoel die zijn ziek .sorry mijn hart slaat over van verdriet.

 5. Pure schande, werd er ook bijna niet goed van.
  Een paard is zo’n nobel dier.
  De mensen die er naar kijken gedurende zo’n evenement zijn even wreed.
  Er lopen nogal barbaren rond. Iemand die zoiets uithaalt met dieren durft dit met mensen ook want ze hebben een hart van steen.
  Wie is er je altijd trouw ? Je huisdier die naast je op de bank ligt en je vertederend aankijkt. Toch !

 6. Ja Marcel, groot gelijk.
  Ik moet bijna overgeven als ik die foto´s zie.
  Tradities zijn toch ook om gebroken te worden?
  Maar begin daar maar eens aan, het bestaat al zo lang.
  Hoop ook dat het direct stopt want als ik het artikel lees is er veel dierenleed en daar kan ik niet tegen, dieren zijn mijn vrienden.

 7. Stelletje klootzakken . Wil wel hetzelfde organiseren maar dan anders om . Diegene die nu dit de paarden aan doen opsluiten in een opgesloten ruimte . En dan een stel paarden er in laten die die klootzakken geheel vertrappen tot gort. Wie doet mee ?

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by