Spanje goedkoopste vakantieland wat betreft boodschappen

Spanje goedkoopste vakantieland wat betreft boodschappen
Beeld: 123rf

Spanje goedkoopste vakantieland wat betreft boodschappen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is Spanje van de vijf onderzochte vakantielanden het voordeligst bij het doen van boodschappen. In Spanje zijn de prijzen voor voeding 4% lager dan gemiddeld in de Europese Unie. In Nederland liggen deze prijzen 1,1% boven dit gemiddelde. 

Aangezien het een Nederlands onderzoek is op basis van Eurostatcijfers over prijzen van 2018 en de vakantielanden Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Oostenrijk zijn onderzocht, komt België niet voor op deze vergelijkingslijst.

Volgens het CBS-onderzoek zijn in vier van de vijf landen de voedselprijzen hoger dan in Nederland. In de top vijf van zomervakantiebestemmingen van Nederlanders is alleen in Spanje voeding goedkoper.

In Frankrijk liggen de voedselprijzen ruim 16% hoger dan gemiddeld in de EU. In Oostenrijk, het vijfde vakantieland op deze lijst, liggen de prijzen voor voeding bijna 27% boven het gemiddelde van de EU.

Spanje goedkoopste vakantieland wat betreft boodschappen
CBS

Voorbeelden

Barbecueën tijdens de vakantie kost in Oostenrijk 45% meer dan het Europese gemiddelde terwijl dat in Frankrijk 30% duurder is. In Spanje is het vlees het laagst geprijsd gevolgd door Duitsland en Italië.

Aardappelen, groente en fruit zijn in Frankrijk een fractie duurder dan in Oostenrijk, bijna 27% boven het Europees gemiddelde. In Italië en Duitsland zijn de prijzen 7% en 5% hoger dan dat gemiddelde, in Spanje liggen de prijzen daar 1,1% onder. In Nederland liggen deze prijzen iets boven het EU-gemiddelde met 2,2%.

Bij dranken zijn de prijsverschillen gematigder. Uitschieters zijn Oostenrijk, waar de niet-alcoholische dranken 13% boven het EU-gemiddelde liggen, en Spanje en Duitsland. Alcoholische dranken liggen daar respectievelijk 16% en 11% onder het EU-gemiddelde.

Spanje goedkoopste vakantieland wat betreft boodschappen
CBS

In Frankrijk zijn behalve voeding ook hotels en restaurants hoger geprijsd dan gemiddeld in de Europese Unie. De prijzen voor hotels en restaurants liggen er 18% hoger. In Spanje zijn hotels en restaurants het goedkoopst.

Spanje goedkoopste vakantieland wat betreft boodschappen
CBS
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.