skip to Main Content
Spanje goedkoopste vakantieland wat betreft boodschappen
123rf

Spanje goedkoopste vakantieland wat betreft boodschappen

MADRID – Volgens het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is Spanje van de vijf onderzochte vakantielanden het voordeligst bij het doen van boodschappen. In Spanje zijn de prijzen voor voeding 4% lager dan gemiddeld in de Europese Unie. In Nederland liggen deze prijzen 1,1% boven dit gemiddelde. 

Aangezien het een Nederlands onderzoek is op basis van Eurostatcijfers over prijzen van 2018 en de vakantielanden Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Oostenrijk zijn onderzocht, komt België niet voor op deze vergelijkingslijst.

Volgens het CBS-onderzoek zijn in vier van de vijf landen de voedselprijzen hoger dan in Nederland. In de top vijf van zomervakantiebestemmingen van Nederlanders is alleen in Spanje voeding goedkoper.

In Frankrijk liggen de voedselprijzen ruim 16% hoger dan gemiddeld in de EU. In Oostenrijk, het vijfde vakantieland op deze lijst, liggen de prijzen voor voeding bijna 27% boven het gemiddelde van de EU.

Spanje goedkoopste vakantieland wat betreft boodschappen

CBS

Voorbeelden

Barbecueën tijdens de vakantie kost in Oostenrijk 45% meer dan het Europese gemiddelde terwijl dat in Frankrijk 30% duurder is. In Spanje is het vlees het laagst geprijsd gevolgd door Duitsland en Italië.

Aardappelen, groente en fruit zijn in Frankrijk een fractie duurder dan in Oostenrijk, bijna 27% boven het Europees gemiddelde. In Italië en Duitsland zijn de prijzen 7% en 5% hoger dan dat gemiddelde, in Spanje liggen de prijzen daar 1,1% onder. In Nederland liggen deze prijzen iets boven het EU-gemiddelde met 2,2%.

Bij dranken zijn de prijsverschillen gematigder. Uitschieters zijn Oostenrijk, waar de niet-alcoholische dranken 13% boven het EU-gemiddelde liggen, en Spanje en Duitsland. Alcoholische dranken liggen daar respectievelijk 16% en 11% onder het EU-gemiddelde.

Spanje goedkoopste vakantieland wat betreft boodschappen

CBS

In Frankrijk zijn behalve voeding ook hotels en restaurants hoger geprijsd dan gemiddeld in de Europese Unie. De prijzen voor hotels en restaurants liggen er 18% hoger. In Spanje zijn hotels en restaurants het goedkoopst.

Spanje goedkoopste vakantieland wat betreft boodschappen

CBS

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 19 reacties
 1. Ik ga mij niet bezighouden met vergelijkingen
  Deze site is bedoeld voor ons buitenlanders
  En inderdaad boodschappen zijn in Spanje inderdaad een stuk goedkoper
  Voel dat goed in mijn portemonnee als we in Spanje zijn

  1. Deze site en forum is toegankelijk voor iedereen me dunkt maar voornamelijk voor de Nederlandstaligen waar die zich ook bevinden of wonen

 2. Het artikel is niets meer of minder dan een vergelijking van prijzen tussen de landen. Een welvaartsvergelijking waarbij het inkomen is meegenomen, is dus een ander onderwerp. Maar de reacties snap ik wel. Want voor Spanjaarden zijn de boodschappen bepaald niet goedkoop, voor mij ook niet met mijn Spaanse inkomen. Het verschil t.o.v. gemiddelde van Spaanse en Nederlandse prijzen zegt mij dat de supermarkten in Nederland relatief goedkoop zijn. Maar dat gaat dan over welvaart en levensstandaard, dus i.r.t inkomens.

 3. Wie begon nou met het erbij halen van niet gerelateerde zaken? Dat was u toch zeker zelf hè, en niet ik. Wie kaatst kan de bal verwachten, zeker met zo’n onzinnige opmerking als ‘ het zwaarst belast’.

  1. Nog even eens alles op een rijtje zetten Rob: anoniem hieronder begon als eerste reactie te praten over het (niet terzake) doen van “lonen” waarop u reageerde dat je het er volledig mee eens was. U wilt duidelijk de puntjes op de “i” en dat is bij deze dan gedaan. De reactie van deze (andere?) anoniem hierboven is voor zijn rekening en niet de mijne.
   U voelt zich duidelijk maar onterecht aangevallen. Mijn punt was en is nog steeds dat het onderwerp van lonen hier met deze topic niets te maken heeft. Dat is alles.
   Indien u dit kleine detail als kritiek ervaart op uw reactie getuigt volgens mij dat u zeer graag ten koste van alles uw gelijk wil krijgen. Dan is het voor mij einde “debatje” en krijgt u uw gelijk van mij in de hoop dat het uw “warme” nachtrust ten goede komt. Jongens toch zeg!!

 4. Waarom staat België hier niet op de lijst ? Dat zou pas interessant zijn en het verschil met Spanje pas heel duidelijk voor de Belgen….dus deze lijst is niet relevant wegens te weinig deelnemers uit de EU ! Een koffie gaan drinken hier kost 3 euro tot 3,20 euro, in Spanje 1,80 euro dan is de keuze vlug gemaakt, niet ? Voor etenswaren idem: België is 40 % duurder….helaas.

  1. De koffie op het terras kost in Nederland tussen de2.00_2.40
   Dus 3 euro is wat overdreven lijkt mij. Daar komt bij dat de koffie in Spanje op het terras van mindere kwaliteit is.
   Zit gemiddeld 6-7 mnd. per jaar in Benidorm vanaf 2011.
   Maar moet wel erkennen, dat de horeca in Nederland onbetaalbaar wordt. Was van de week in Putten en waren de prijzen vrij hoog. Een broodje kaas 7.50 vind ik absurd.

   1. Het is maar wat je gewend bent, maar ik vind de NL koffie niet te zuipen.
    Die terras-prijs die jij noemt in Nederland is vast wel ergens op een camping in de provincie, maar in de steden heb ik meer betaald op het terras.
    Koffie in Spanje voor mij veel smakelijker dan in NL.

 5. Dan moet men eens naar Begur, Spanje komen. Hier is de voeding heel duur. Voor bijna niets heeft men een rekening van 100€.

   1. Rob en anoniem,
    Het gaat hier enkel over een prijsvergelijk en eentje die nergens op trekt. Haal alle landen vd EU er eens bij, eens kijken waar Spanje dan eindigt met al die oost- en Balkanlanden.
    En om de inkomens er dan bij te halen dan is het eind zoek. Zo kan ik als Belg ook aanhalen dat wij tot de top horen van zwaarst belaste land.

     1. En nu nog de Belgische staatsschuld erbij halen ook…terwijl het hier enkel gaat over een “vergelijking” over voeding tussen 5 landen vd EU dat zeker niet representatief is. Ik snap wel dat SV enkel krantenberichtjes vertaald maar zo kan je een paar duizend vergelijkingen die op niets trekken plaatsen

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken