Spanje goedkoopste vakantieland wat betreft boodschappen

Spanje goedkoopste vakantieland wat betreft boodschappen
Beeld: 123rf

MADRID – Volgens het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is Spanje van de vijf onderzochte vakantielanden het voordeligst bij het doen van boodschappen. In Spanje zijn de prijzen voor voeding 4% lager dan gemiddeld in de Europese Unie. In Nederland liggen deze prijzen 1,1% boven dit gemiddelde. 

Aangezien het een Nederlands onderzoek is op basis van Eurostatcijfers over prijzen van 2018 en de vakantielanden Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Oostenrijk zijn onderzocht, komt België niet voor op deze vergelijkingslijst.

Volgens het CBS-onderzoek zijn in vier van de vijf landen de voedselprijzen hoger dan in Nederland. In de top vijf van zomervakantiebestemmingen van Nederlanders is alleen in Spanje voeding goedkoper.

In Frankrijk liggen de voedselprijzen ruim 16% hoger dan gemiddeld in de EU. In Oostenrijk, het vijfde vakantieland op deze lijst, liggen de prijzen voor voeding bijna 27% boven het gemiddelde van de EU.

Spanje goedkoopste vakantieland wat betreft boodschappen
CBS

Voorbeelden

Barbecueën tijdens de vakantie kost in Oostenrijk 45% meer dan het Europese gemiddelde terwijl dat in Frankrijk 30% duurder is. In Spanje is het vlees het laagst geprijsd gevolgd door Duitsland en Italië.

Aardappelen, groente en fruit zijn in Frankrijk een fractie duurder dan in Oostenrijk, bijna 27% boven het Europees gemiddelde. In Italië en Duitsland zijn de prijzen 7% en 5% hoger dan dat gemiddelde, in Spanje liggen de prijzen daar 1,1% onder. In Nederland liggen deze prijzen iets boven het EU-gemiddelde met 2,2%.

Bij dranken zijn de prijsverschillen gematigder. Uitschieters zijn Oostenrijk, waar de niet-alcoholische dranken 13% boven het EU-gemiddelde liggen, en Spanje en Duitsland. Alcoholische dranken liggen daar respectievelijk 16% en 11% onder het EU-gemiddelde.

Spanje goedkoopste vakantieland wat betreft boodschappen
CBS

In Frankrijk zijn behalve voeding ook hotels en restaurants hoger geprijsd dan gemiddeld in de Europese Unie. De prijzen voor hotels en restaurants liggen er 18% hoger. In Spanje zijn hotels en restaurants het goedkoopst.

Spanje goedkoopste vakantieland wat betreft boodschappen
CBS

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
19 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ik ga mij niet bezighouden met vergelijkingen
Deze site is bedoeld voor ons buitenlanders
En inderdaad boodschappen zijn in Spanje inderdaad een stuk goedkoper
Voel dat goed in mijn portemonnee als we in Spanje zijn

Deze site en forum is toegankelijk voor iedereen me dunkt maar voornamelijk voor de Nederlandstaligen waar die zich ook bevinden of wonen

Het artikel is niets meer of minder dan een vergelijking van prijzen tussen de landen. Een welvaartsvergelijking waarbij het inkomen is meegenomen, is dus een ander onderwerp. Maar de reacties snap ik wel. Want voor Spanjaarden zijn de boodschappen bepaald niet goedkoop, voor mij ook niet met mijn Spaanse inkomen. Het verschil t.o.v. gemiddelde van Spaanse en Nederlandse prijzen zegt mij dat de supermarkten in Nederland relatief goedkoop zijn. Maar dat gaat dan over welvaart en levensstandaard, dus i.r.t inkomens.

Wie begon nou met het erbij halen van niet gerelateerde zaken? Dat was u toch zeker zelf hè, en niet ik. Wie kaatst kan de bal verwachten, zeker met zo’n onzinnige opmerking als ‘ het zwaarst belast’.

Nog even eens alles op een rijtje zetten Rob: anoniem hieronder begon als eerste reactie te praten over het (niet terzake) doen van “lonen” waarop u reageerde dat je het er volledig mee eens was. U wilt duidelijk de puntjes op de “i” en dat is bij deze dan gedaan. De reactie van deze (andere?) anoniem hierboven is voor zijn rekening en niet de mijne. U voelt zich duidelijk maar onterecht aangevallen. Mijn punt was en is nog steeds dat het onderwerp van lonen hier met deze topic niets te maken heeft. Dat is alles. Indien u dit kleine detail… Lees verder »

Waarom staat België hier niet op de lijst ? Dat zou pas interessant zijn en het verschil met Spanje pas heel duidelijk voor de Belgen….dus deze lijst is niet relevant wegens te weinig deelnemers uit de EU ! Een koffie gaan drinken hier kost 3 euro tot 3,20 euro, in Spanje 1,80 euro dan is de keuze vlug gemaakt, niet ? Voor etenswaren idem: België is 40 % duurder….helaas.

De koffie op het terras kost in Nederland tussen de2.00_2.40
Dus 3 euro is wat overdreven lijkt mij. Daar komt bij dat de koffie in Spanje op het terras van mindere kwaliteit is.
Zit gemiddeld 6-7 mnd. per jaar in Benidorm vanaf 2011.
Maar moet wel erkennen, dat de horeca in Nederland onbetaalbaar wordt. Was van de week in Putten en waren de prijzen vrij hoog. Een broodje kaas 7.50 vind ik absurd.

Het is maar wat je gewend bent, maar ik vind de NL koffie niet te zuipen.
Die terras-prijs die jij noemt in Nederland is vast wel ergens op een camping in de provincie, maar in de steden heb ik meer betaald op het terras.
Koffie in Spanje voor mij veel smakelijker dan in NL.

met duitsland, oostenrijk, frankrijk en italie is het geen wonder dat Spanje uit de test komt.

Wat ben je met een vergelijking tussen 5 landen vd EU? Dit is wel héél relatief

Begur, wat een belachelijk vergelijk, dat is geen maatstaf voor Spanje.

Dan moet men eens naar Begur, Spanje komen. Hier is de voeding heel duur. Voor bijna niets heeft men een rekening van 100€.

Die plaats heet Bagur, ter info.

Klopt, dat is de Spaanse benaming.

Alle landen hebben beter loon dan Spanje dan is het toch fijn dat het voedsel in Spanje nog betaalbaar blijft.

Helemaal mee eens. En extra fijn voor ons dus dat wij die prijzen hebben met Noord-Europese inkomens.

Rob en anoniem,
Het gaat hier enkel over een prijsvergelijk en eentje die nergens op trekt. Haal alle landen vd EU er eens bij, eens kijken waar Spanje dan eindigt met al die oost- en Balkanlanden.
En om de inkomens er dan bij te halen dan is het eind zoek. Zo kan ik als Belg ook aanhalen dat wij tot de top horen van zwaarst belaste land.

Dus zwaarst belast en dan nog een land met een staatsschuld die hoger is dan Spanje? Wat klopt hier niet?

En nu nog de Belgische staatsschuld erbij halen ook…terwijl het hier enkel gaat over een “vergelijking” over voeding tussen 5 landen vd EU dat zeker niet representatief is. Ik snap wel dat SV enkel krantenberichtjes vertaald maar zo kan je een paar duizend vergelijkingen die op niets trekken plaatsen

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.