Werkzaamheden snelste tokkelbaan van Europa begonnen in de Spaanse Pyreneeën

Werkzaamheden snelste tokkelbaan van Europa begonnen in de Spaanse Pyreneeën
Beeld: 123rf

Werkzaamheden snelste tokkelbaan van Europa begonnen in de Spaanse Pyreneeën

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Na het voorbereidende werk heeft men de afgelopen week met de hulp van een helikopter de eerste kabel geplaatst van wat de snelste tokkelbaan van Spanje en Europa moet worden. Bij deze ’tirolina’ kan een snelheid bereikt worden van 200 km/u wat 30 km/u sneller is dsn het Guinness wereldrecord dat ooit in Rome (Italië) gevestigd werd. Deze tokkelbaan wordt aangelegd bij het dorp Fiscal, provincie Huesca in de Pyreneeën in Aragón.

Weliswaar kan men met 200 km/u naar beneden afdalen, de avonturiers die het aandurven zullen met maximaal 160 km/u van het hoogste naar het laagste punt afdalen. Men is al jaren bezig met dit project maar elke keer waren er technische, bureaucratische of financiële problemen.

Dit jaar had de ’tirolina’ bij het dorp Fiscal in de Sobrabre regio in de provincie Huesca in mei of juni open moeten gaan maar de pandemie en corona-crisis gooide zorgden voor vertragingen. Nu is het de bedoeling dat de tokkelbaan in februari of maart 2021 in gebruik genomen gaat worden.

De avonturiers die het vanaf dan aandurven kunnen met een snelheid van maximaal 160 km/u een afstand afleggen van 2 km met een hooogteverschil van 400 meter en een gemiddelde helling van 20%. We weten niet hoelang deze ‘vlucht’ duurt maar wel dat de snelheid (afhankelijk van het type persoon, lengte en gewicht) tussen de 140 en 160 km/u zal liggen. 

De tokkelbaan kan dus 200 km/u aan maar dat is voor de experts en om de ’tirolina’ in het Guinness Book of Records te krijgen waardoor er veel ineternationale waaghalzen naar het rustige dorp Fiscal, niet ver weg van het natuurpark Ordesa y Monte Perdido, de mooie dorpen Ainsa en Torla en de skigebieden van Panticosa en Formigal, zullen komen.

De initiatiefnemer is de eigenaar van het hotel en restaurant Balcón del Pirineo in de gemeente Buesa, op een steenworp afstand van het dorp Broto dat beneden in de vallei gelegen is. Het oorspronkelijke idee was om het op 1.125 meter hoge gelegen hotel met het op 905 meter hoogte gelegen dorp Broto te verbinden. Maar de gemeente wilde daar niet aan meewerken waarna men na 10 jaar besloot om naar het nabij gelegen dorp Fiscal te gaan waar men wel wat zag in het avontuur wat uiteraard een toeristische atractie zal gaan worden.

Wat is een tokkelbaan

De tokkelbaan bestaat uit een lang niet-rekbaar touw of kabel, die is opgespannen tussen twee punten van verschillende hoogte. Aan die kabel wordt een katrol bevestigd, waaraan mensen of goederen langs de kabel omlaag kunnen bewegen. Vaak bevat die katrol twee wielen, om de puntlast op de kabel te verminderen en vooral ook om te voorkomen dat de tokkelaar om de verticale as roteert.

Tokkelbanen bestaan in allerlei versies, en zijn meestal bedoeld als een vorm van vermaak. Kleine versies, die vooral voor kinderen bedoeld zijn, worden tussen twee bomen op een helling gespannen, waarbij het kind altijd laag bij de grond blijft. Tokkelbanen voor volwassenen worden meestal op grote hoogtes aangebracht en dienen om in een korte tijd als vermaak en adrenelainestoot met hoge snelheid een bepaalde afstand af te leggen. De langste tokkelbaan heeft een kabel van meer dan 2 km lengte wat dus ook de lengte wordt van de ’tirolina’ bij Fiscal.

‘Tirolinas’ in Spanje

De nieuwe tokkelbaan in Fiscal die dus begin 2021 zal openen is niet de enige van Spanje en ook in de buurt is een tokkelbaan te vinden. Deze is gelegen in de Valle de Tena, niet ver weg van het Lanuza stuwmeer en mooi gelegen gelijknamige dorp, Sallent de Gallego en de skipistes van Formigal in het dorp Hoz de Jaca (naast het metalen uitzichtpunt). Deze tokkelbaan heeft een lengte van 950 meter.

Verder zijn er tokkelbanen of ’tirolinas’ te vinden in Fuentespalda, een dorp in de Matarraña regio in de provincie Teruel (niet ver weg van de Costa Dorads en Costa de Azahar) waar een 1.980 meter lange tokkelbaan over het dorp raast.

In het dorp Cabezón de Pisuerga (Valladolid) in Castilië en Leon is een tokkelbaan van 1.300 meter lengte te vinden, in IrriSarri Land in het noorden van de autonome regio Navarra is een 860 meter lange tokkelbaan, in Sanlucar de Guadiana (Huelva) in Andalusië kan men met een unieke 720 meter lange tokkelbaan over de rivier Guadiana van Spanje naar Portugal afdalen en in Sendaviva in Navarra is een 650 meter lange ’tirolina’ te vinden.

Ga naar de inhoud