Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (17)

NaarGalicië.nl
Beeld: NaarGalicië.nl

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (17)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuist om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectare weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.

Een maand of wat geleden melden onze buren dat we kippen zouden krijgen. Nou leuk, maar we hebben er eigenlijk nog geen plaats voor. Ook heb ik geen tijd om een mooie kippenren te bouwen. Volgens de buren konden de kippen wel in een stalletje onder het woongedeelte van onze boerderij. Daar hadden eerder dit jaar ook hun kalfjes gestaan. Laat nou precies boven dat stalletje de ruimte zijn waar ik een slaapkamer van aan het maken ben. En die is eigenlijk best ver klaar. Daar wil ik geen kippen onder hebben. om verschillende redenen, stank, geluid, en muizen. We zijn in die ruimtes net van de muizen af en dan zullen we er kippen in gaan zetten! Dat is vragen om muizen!. We proberen de boot een beetje af te houden.

Op een dag komt de buurman een kippen gevangenis brengen. Morgen komen de kippen, zegt hij er bij. Shit! De buurvrouw komt even later om de koeien terug binnen te zetten en laat mij weten waar ik het beste het kippenhok weg kan zetten. En nee, niet in het stalletje onder onze nieuwe slaapkamer. In de grote stal, waar ook de koeien staan, is nog een ruimte. Daar heb ik al het tuingereedschap staan en de deur is altijd dicht en op slot. Maar het is ook de enige ruimte waar het hok kan staan, dat hoefde de buurvrouw mij niet te vertellen. Volgens haar moet dan wel heel de dag de deur open blijven staan. Nou nee, als wij niet thuis zijn gaat die deur op slot, dan doen de kippen maar een dutje of zo iets.

Goed, het hok is geïnstalleerd en de kippen kunnen er in. Zielig! 5 kippen ieder in een hokje van 20 bij 30 centimeter. Op mijn blog schrijf ik dat we kippen hebben en plaats een foto van de gevangenis. Ik vertel er ook bij dat wij het zielig vinden zo de kippen zitten en dat er z.s.m. een grote ren (moet) komen. Nou, dat heb ik geweten, niet alleen reacties op het blog, maar ook via de mail. Maar toch, een nieuwe ruimte moet even wachten. Ik kan niet alles tegelijk en ik was nu eenmaal met iets anders bezig, namelijk het dak van een stal.

Als ik nog een keer een foto plaats van een kip en een ei, krijg ik weer verschillende reactie. Ik krijg reacties dat ik de kippen het beste buiten los kan laten scharrelen. Dat zou ik wel willen, maar als ik dan daarna bij wijze van spreken, een foto plaats van een dode kip aangevallen door een vos. …… nou het zou zich laten raden natuurlijk. Zielig, maar de kippen moeten nog even wachten.

In onze rubriek SpanjeVerhalen zijn meer verhalen van Sol, Rob en Antares (en andere ingezonden verhalen) te lezen. KLIK HIER

Buiten naast onze keuken staan 3 muren met een kapotte poort er in. Dus eigenlijk een ruimte die best mooi is voor kippen. Sterker nog, daar liepen vroeger kippen. Er is zelf een gemetseld nachthok, wat afgesloten kan worden. Maar op het moment is het in die ruimte een ontzettende zooi. Er stond een uit de kluiten gewassen struik, die heb ik eens omgezaagd omdat we vanuit de keuken niet meer naar buiten konden kijken. Die lag er nog. En dan alle ander wildgroei aan struiken, bodembedekkers en braamstruiken nog. We zijn een dag bezig geweest met opruimen van die ruimte. Ik moest er ook een nieuwe poort in maken. Maar in de avond konden de kippen uit hun benarde posities in die gevangenis bevrijd worden.

Kip voor kip verhuizen we de kippen naar het nieuwe verblijf. 5 kippen later lopen ze allemaal rond en lijken een beetje verbaast van de ruimte die ze nu hebben. Van 20 bij 30 centimeter per kip, naar 5 bij 7 meter met z’n vijven. Het nachthok is nog niet iets waar ze zelf in gaan, daar helpen we ze een beetje bij. Zon onder, dat zetten we ze er in en doen de deur dicht, veilig voor het gespuis van de nacht die kippen komen roven. Als ik wakker ben en gegeten heb ga ik de deur van het nachthok open doen. 5 kippen, of eigenlijk 4 kippen en een haan, komen naar buiten en gaan gelijk aan het scharrelen. Tof die blije kippen!

Tot volgende week!

Zoals ik nu voor Spanjevandaag.com wekelijks een samenvatting geeft van wat ons is overkomen en wat we gedaan hebben, schrijf ik ook dagelijks een blog. Als je wil kun je daar ook eens een kijkje nemen. www.naargalicie.nl

Ga naar de inhoud