Hittegolf laat temperatuur tot 45 graden stijgen in Spanje

123rf
Beeld: 123rf

Hittegolf laat temperatuur tot 45 graden stijgen in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens de eerder aangekondigde hittegolf zal de temperatuur deze week tot boven de 44 graden stijgen in Andalusië en Extremadura. Het is de tweede hittegolf dit jaar en meteen ook eentje die extreem heet kan worden. Delen van Spanje hebben van de Spaanse weerdienst Aemet dan ook een rood weeralarm gekregen.

Op maandag 11 juli werd de hoogst gemeten temperatuur geregistreerd in Toledo met 42,9 graden gevolgd door Sevilla waar het 42,5 graden werd, net zo heet als in Andújar (Jaén) en bijna net zo warm als de 42,2 graden bij het vliegveld van Córdoba en het vliegveld van Sevilla. Maar ook in Extremadura is het extreem warm waar in Badajoz 42 graden op de temperatuurmeter verscheen, net zo warm als in Mérida en Montoro in Córdoba.  

Ook in de autonome regio Valencia werd het op maandag extreem warm met 39,4 graden in Xativa, 37,7 graden in Ontinyent en 36,2 graden in Jalance en Castellón. In Catalonië werd het ook veel warmer dan normaal met 35,7 graden in llimiana (Lleida), 34,8 graden bij het vliegveld van Girona-Costa Brava, 33,9 garden in Girona stad, 30,9 graden bij het vliegveld Reus-Costa Dorada en 29,8 graden in Barcelona. Op de Balearen eilanden steeg het kwik ook naar 35 graden in Petra en 34,9 garden in Binissalem, beiden op Mallorca en werd het 32,7 graden op Formentera, 30,6 graden op Ibiza en 32,7 graden op Menorca.

Maar de temperaturen blijven stijgen deze week en de 44 of 45 graden zal waarschijnlijk in Andalusië of Extremadura geregistreerd gaan worden. Voor Badajoz staat 44 graden op de teller, Cáceres 42 graden, Sevilla 43 graden, Granada 40 graden, Murcia 36 graden, Madrid en Zaragoza 39 graden en zelfs in Galicië wordt 40 graden verwacht in Pontevedra en 37 graden in Lugo.

Praktisch heel Spanje heeft gele, oranje of rode weeralarmen vanwege de enorme hitte die verwacht wordt tijdens de tweede hittegolf dit jaar. Een hittegolf en de hoge temperaturen moeten serieus worde genomen want in de maand juni, de maand dat er al een extra vroege eerste hittegolf was in Spanje, overleden er 829 mensen door hitte.

Ga naar de inhoud