Plannen voor een Europees hogesnelheidstrein netwerk tussen de grote steden

Plannen voor een Europees hogesnelheidstrein netwerk tussen de grote steden
Beeld: Canva

Plannen voor een Europees hogesnelheidstrein netwerk tussen de grote steden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er zijn plannen om een Europees hogesnelheidstrein netwerk op te zetten. De bedoeling is om alle grote steden binnen de Europese Unie met elkaar te verbinden door middel van extra snelle treinen. Op die manier kan er minder gevlogen worden wat uiteindelijk weer beter is voor het milieu. Het Europese netwerk zal echter nog wel even op zich laten wachten en zal waarschijnlijk pas in 2030 een realiteit kunnen zijn.

Diverse landen hebben hun eigen hogesnelheidstrein netwerk zoals Spanje met de AVE, Frankrijk met de TGV en Duitsland met de ICE. Maar de verbinding met deze snelle treinen tussen de verschillende landen en hun grote steden is praktisch nergens mogelijk, op enkele uitzonderingen na. Het zou echter wel een duurzame oplossing zijn waarbij de reistijd op diverse routes net zo lang zou zijn als die van het vliegtuig.

Aangezien er gezocht wordt naar goede duurzame alternatieven voor het vliegtuig, kan de trein een belangrijke rol gaan spelen in de toekomst. Om daarover te praten zijn recent de bazen van diverse leiders van de spoorwegindustrie binnen de EU bijeen gekomen in Lyon. Volgens de CNN moet daarna blijken of een Europees hogesnelheidstrein netwerk haalbaar is of niet in de toekomst.

Feit is dat het huidige spoorwegnetwerk voor de snelle treinen voor 2030 verdubbeld en voor 2050 verdrievoudigd moet worden om alle grote Europese steden met elkaar te verbinden. Verder moet de samenwerking tussen landen veel beter gaan, denk daarbij aan Spanje en Frankrijk die samenwerkingsproblemen hebben op de route Barcelona-Parijs.

Volgens de Europese Commissie is transport verantwoordelijk voor een kwart van de totale uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie. Reizen over de weg en het vliegtuig zijn de twee belangrijkste uitstoters van broeikasgassen terwijl het spoor als het meest duurzame alternatief van allemaal wordt beschouwd.

Er wordt nu door onder andere de Europese Commissie, de Gemeenschap van Europese Spoorwegen, de Europese Spoorwegindustrie en ALLRAIL onderzocht op welke manier een Europees hogesnelheidstrein netwerk opgezet en gefinancierd kan worden. Er zouden tienduizenden kilometers aan spoor bij moeten komen waarbij ook gebruik gemaakt kan worden van het reeds aangelegd spoor. Meer informatie is te lezen in dit artikel van CNN (Engels).

Ga naar de inhoud