Slangen zijn nu over heel Ibiza verspreid met meer dan 2.000 gevangen exemplaren

Slangen zijn nu over heel Ibiza verspreid met meer dan 2.000 gevangen exemplaren
Beeld: Canva

Slangen zijn nu over heel Ibiza verspreid met meer dan 2.000 gevangen exemplaren

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

IBIZA – Het aantal slangen op het Balearen eiland Ibiza is enorm gestegen en de ‘serpientes’ hebben zich over het hele eiland verspreid. Terwijl de situatie op buureiland Formentera gecontroleerd lijkt is dat op Ibiza een heel ander verhaal. Er zijn tot nu toe dit jaar alweer meer dan 2.000 slangen gevangen wat veel meer is dan vorig jaar rond deze tijd. 

Op Formentera zijn tot nu toe circa 400 slangen gevangen maar op Ibiza is dat gestegen naar 1.600 slangen die door specialisten van het Consorcio para la Recuperación de la Fauna de las Islas Baleares (Cofib) zijn gevangen met nog eens 500 slangen die door de jagersverenigingen zijn gevangen. Daar moeten ook nog de slangen die gevangen zijn tijdens de campagne ‘Sargantanes o Serps’ bij opgeteld worden, die cijfers zijn echter nog niet bekend.

Op Ibiza maken de experts zich met name zorgen in gebieden met een hoge dichtheid van personen zoals de gebieden Sant Joan, Santa Eulària, Roca Llisa en de buitenwijken van Jesús tot aan Ibiza-stad. De noordoostelijke kant van Ibiza werd het eerst getroffen door de komst van slangen als gevolg van de invoer van olijfbomen maar de slangen zijn zich aan het verplaatsen naar het zuiden.

De Balearen eilanden Ibiza en Formentera hebben al jaren te maken met een plaag van in het wild levende slangen. Het gaat niet om giftige slangen maar wel om steeds meer slangen die op de twee ‘pitiusas’ eilanden voorkomen. Een groot deel van de slangen is naar de eilanden gekomen via boomstronken zoals van olijfbomen die veel als decoratie gebruikt worden.

De slangensoorten die het meeste te vinden zijn op de eilanden zijn de ‘culebra de escalera’ ofwel trapslang die tot 1.60 meter lang kan worden en de ‘serpiente de herradura’ ofwel hoefijzer-zweepslang, een soort die tot 2 meter lang kan worden. In beide gevallen gaat het om niet giftige slangen die liever vluchten dan aanvallen tenzij ze zich bedreigd voelen en dan behoorlijk van zich af kunnen bijten.

De slangen worden nadat ze gevangen zijn in de meeste gevallen gedood. Dit gebeurt omdat de slangen anders zijn dan op het vasteland van Spanje en eventueel het leven van die slangen en andere inheemse diersoorten in gevaar kunnen brengen. De slangen op Ibiza en Formentera zijn bijna allemaal op deze eilanden geboren.

hagedis
Slangen eten praktisch alle zeldzame hagedissen op Ibiza en Formentera op
Dat de op Ibiza geïntroduceerde slangen een groot probleem zijn is al jaren bekend maar ze zorgen er ook voor dat de inheemse en zeldzame Ibiza en Formentera hagedissen kunnen verdwijnen.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud