Eén van de belangrijkste folk festivals in Europa van start gegaan in Galicië

Eén van de belangrijkste folk festivals in Europa van start gegaan in Galicië
Beeld: Festival de Ortigueira / facebook

Eén van de belangrijkste folk festivals in Europa van start gegaan in Galicië

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Sinds 1978 wordt in Ortigueira (A Coruña) een van de belangrijkste folkmuziekfestivals van Europa gehouden. Het gaat om het ‘Festival Internacional del Mundo Celta de Ortigueira’ oftewel het internationale festival van de Keltische wereld in Ortigueira. Het festival werd tot internationaal toeristisch belang verklaard in 2005. 

Ortigueira zal zich tot 16 juli voor een week transformeren tot de wereldhoofdstad van de folkmuziek en van de Keltische cultuur. Er zullen 45 verschillende bands en groepen optreden die bestaan uit meer dan 200 artiesten. Dit betekent ook dat er veel bezoekers naar het dorp zullen komen. Er wordt een aantal van wel 80.000 bezoekers verwacht. Dit is enorm veel voor het dorp dat slechts 5.400 inwoners telt. 

Het hoofdpodium zal te vinden zijn op de centraal gelegen Alameda van de stad. Hier zullen verschillende soorten muzikale groepen uit Galicië, Asturië, Aragón, Madrid, Schotland, Ierland, Frans Bretagne, Island of Man en Canada optreden. Er zullen meer dan 60 uur gevuld worden met Keltische muziek. 

Om het festival alvast in te luiden werd op zondag 9 juli een presentatie gehouden met de eerste klanken die door de straten van het dorp klonken. Gedurende de hele week zullen er alvast verschillende concerten zijn om uiteindelijk op 16 juli het festival echt te kunnen beginnen. 

Er zullen verschillende bands uit Galicië optreden, zoals A banda das Crechas, Covagueira, Fetén Fetén, Mallou, Os carecos, Trikitrí of Xurxo Fernandes. Voorbeelden van groepen uit Schotland die komen spelen zijn Talisk, Rura, Holiday Club en Elephant Sessions. Bagdad Sonerien an Oriant en Startijnen komen uit Bretagne. Ierland doet ook mee met Four men and a dog en Canada brengt Le vent du nord naar het festival. 

Naast muziek zullen er ook workshops zijn over dans uit Galicië, Bretagne, Ierland en Asturië. Daarnaast zijn er ook masterclasses in fotografie en kraampjes met ambachtelijk gemaakte voorwerpen en etenswaren.

Ga naar de inhoud