Spanje haalt Franse koekjes uit de handel vanwege gevaarlijke burundanga-drug

Spanje haalt Franse koekjes uit de handel vanwege gevaarlijke burundanga-drug
Beeld: via canva.com

Spanje haalt Franse koekjes uit de handel vanwege gevaarlijke burundanga-drug

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Spaanse Voedsel- en Warenautoriteit ‘Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición’ heeft een partij Gerblé glutenvrije chocoladekoekjes uit de handel genomen. De reden hiervoor is de aanwezigheid van scopolamine dat beter bekend is als de burundanga-drug. Daarnaast werden resten van het medicijn atropine in de koekjes, die in heel Spanje zijn gedistribueerd, gevonden.

Specifiek betreft het de partij genummerd 51914913, afkomstig uit Frankrijk, met een vervaldatum van 20 september 2023. Deze is verpakt in 150 gram kartonnen dozen en wordt op kamertemperatuur verkocht, aldus de waarschuwing van het Spaanse Agentschap voor Voedselveiligheid en Voeding (Aesan). Catalonië was de eerste autonome regio die het Coördinatiesysteem voor Snelle Informatie-Uitwisseling (Sciri) heeft geïnformeerd over de contaminatie van deze koekjes met sporen van de bekende drug en het medicijn.”

De Spaanse autoriteiten raden mensen die producten in huis hebben die onder deze waarschuwing vallen, sterk aan deze niet te nuttigen. Het Franse bedrijf heeft, volgens de regels en om te verhinderen dat onveilig voedsel aan de bevolking beschikbaar wordt gesteld, zelf het incident aan de relevante autoriteiten gemeld. Na het signaal vanuit Spanje is gebleken dat de betreffende partij niet alleen in Spanje, maar ook in Frankrijk en Andorra is verspreid. Duitsland houdt momenteel de waarschuwing nauwlettend in de gaten. Deze waarschuwing voor voedselveiligheid is door het Europese netwerk geclassificeerd als een serieus risico.

Maar wat is de burundanga-drug of scopolamine? 

De term burundanga heeft Afro-Cubaanse wortels en het wordt gebruikt om een drug te beschrijven die wordt ingezet voor criminele doeleinden om de wilskracht van het slachtoffer te neutraliseren. Scopolamine wordt, in doses onder de 330 microgram en altijd onder strikte medische supervisie, gebruikt om duizeligheid en reisziekte te voorkomen en behandelen wanneer men per auto, bus of boot reist. Het helpt ook bij het verwijden van de pupil tijdens oogonderzoeken en werkt als een antispasmodicum en lokale pijnstiller. Aan de andere kant, bij hoge doses leidt het tot een vermindering van de kliersecretie in het algemeen, een droge huid en slijmvliezen, dorst, problemen met slikken of spreken, verwijde pupillen en wazig zien.

In 2016 werd het eerste bevestigde geval van burundanga-vergiftiging geregistreerd. Sindsdien hebben vele vrouwen aangegeven te zijn gedrogeerd met dit middel, waardoor het slachtoffer in een passieve staat terechtkomt tot aan het verlies van bewustzijn. Dit stelt de crimineel in staat om te stelen of andere gewelddadige handelingen uit te voeren. Daarnaast leidt de drug tot tijdelijk geheugenverlies en slaperigheid, waardoor het slachtoffer zich niet kan herinneren wat er daadwerkelijk is gebeurd tijdens de invloed van de alkaloïde

Ga naar de inhoud