Waar wordt het beste of slechtste Spaanse gesproken in Spanje?

Waar wordt het beste of slechtste Spaanse gesproken in Spanje?
Beeld: via canva.com

Waar wordt het beste of slechtste Spaanse gesproken in Spanje?

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het Spaans wordt niet overal in Spanje even goed gesproken. Volgens een onderzoek door het Nationaal Statistiekbureau INE, is er in sommige gebieden een klein deel van de bevolking dat niet vloeiend is in de taal. Echter, in alle autonome regio’s spreekt meer dan 90% van de mensen het Spaans correct.

Volgens het INE zijn de autonome regio Murcia en de autonome stad Melilla de regio’s met de meeste inwoners die het Spaans niet volledig beheersen. In beide gebieden spreekt slechts 93% van de inwoners vloeiend Spaans. Opvallend is dat in Murcia 12% van de bevolking Engels spreekt, terwijl in Melilla 7% Arabisch als taal gebruikt. De regio’s Asturië en Cantabrië daarentegen hebben het hoogste percentage Spaanstaligen, met 98% van de inwoners die Spaans goed spreekt.

Volgens de Enquête van Essentiële Kenmerken van de ‘Encuesta de Características Esenciales de la Población y las Viviendas’ door het INE, zijn er van de meer dan 47 miljoen inwoners in het land, 44.917.121 die vloeiend de algemeen gebruikte taal spreken.

Als we kijken naar de co-officiële talen in Spanje, dan wordt het Galicisch het meest gesproken, met 83% van de mensen die het gebruiken. Daarna volgt het Catalaans, gesproken door 75% van de bevolking (waarvan 95% ook Spaans spreekt), en het Baskisch, gesproken door 44% (waarvan 96% Spaans spreekt). Het Asturisch dat door minder dan 3% van de bevolking van Asturië wordt gebruikt, ligt ver achter.

Het is interessant om te noteren dat niet iedereen in Spanje het Engels beheerst. In feite is er in de leeftijdsgroep van 20 tot 29 jaar slechts 44% die zich in meer of mindere mate in het Engels kan uitdrukken.

Ga naar de inhoud