Wat is de gemiddelde leeftijd waarop men in Spanje naar een verzorgingshuis gaat?

Wat is de gemiddelde leeftijd waarop men in Spanje naar een verzorgingshuis gaat?
Beeld: via 123rf

Wat is de gemiddelde leeftijd waarop men in Spanje naar een verzorgingshuis gaat?

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De bevolkingsontwikkeling in Spanje wordt gekenmerkt door een stijgende levensverwachting en de groei van de leeftijdsgroep boven de 65. Daardoor worden hun belangen in de maatschappij steeds relevanter en beïnvloeden ze de publieke agenda. Maar wat is de gemiddelde leeftijd waarop de 265.000 ouderen in Spanje naar een verzorgingshuis zijn gegaan?

Verzorgingshuizen zijn in de afgelopen jaren een brandpunt van politieke en sociale discussie geworden. Het bestaande model van het bejaardenhuis wordt grondig bevraagd en er worden hervormingen en veranderingen voorgesteld om het beter af te stemmen op de behoeften van de nieuwe profielen van de oudere Spanjaarden.

Om in aanmerking te komen voor een door de overheid gefinancierde plaats in een verzorgingshuis, moet men de leeftijd van 65 jaar hebben bereikt. Echter, het is de norm dat men nog bijna twee decennia moet wachten voordat men toegelaten wordt, aangezien de gemiddelde leeftijd van binnenkomst in Spaanse verzorgingshuizen rond de 82 jaar ligt.

Besluiten om naar een bejaardenhuis te gaan, zijn vaak gerelateerd aan de zelfstandigheid van mensen. Met het voortschrijden van de jaren kan het motorische systeem achteruitgaan, waardoor dagelijkse taken zoals eten, aankleden of douchen moeilijker worden. Wanneer men merkt dat ondersteuning nodig is in het dagelijks leven, wordt vaak overwogen om naar dergelijke faciliteiten te verhuizen, waar men 24 uur per dag zorg heeft.

Dit moment doet zich echter steeds later voor. De toename in levensverwachting en de verbetering van de omstandigheden tijdens het ouder worden dankzij nieuwe zorgtechnieken en wetenschappelijke vooruitgang kunnen dit fenomeen verklaren. Daarom is het meest voorkomende profiel dat we in een verzorgingshuis tegenkomen dat van een vrouw van boven de 80. Het aandeel vrouwen is 70% en dat van mannen 30%.

De recentste data van het Spaanse Instituut voor Ouderen en Sociale Diensten (Imserso) laat zien dat er in Spanje 265.549 mensen gebruikmaken van residentiële zorginstellingen. Van deze mensen is het merendeel boven de tachtig jaar: slechts een vierde valt in de leeftijdscategorie 65 tot 79 jaar. Uit de cijfers blijkt dat de gemiddelde leeftijd van de bewoners boven de tachtig jaar ligt.

Deze ontwikkeling is waarneembaar in alle autonome regio’s van Spanje. In Catalonië, Castilië en León, en Baskenland is de trend zelfs nog sterker, met respectievelijk 83%, 82% en 80% van de gebruikers boven de tachtig jaar. Het laagste percentage van deze leeftijdsgroep wordt gevonden in de regio Madrid, met 64%.

Ga naar de inhoud