Huisuitwisseling voor vakanties wordt steeds populairder in Spanje.

Huisuitwisseling voor vakanties wordt steeds populairder in Spanje.
Beeld: ai-beeld / redactie

Huisuitwisseling voor vakanties wordt steeds populairder in Spanje.

Het ruilen van huizen of huisuitwisseling wordt steeds populairder in Spanje als vakantieoptie. In 2024 kozen maar liefst 420.473 mensen voor deze optie tijdens hun vakanties, wat een stijging van 8,5% betekent vergeleken met het voorgaande jaar. Deze groei laat zien dat het niet slechts een tijdelijke trend is, maar een blijvende ontwikkeling in de reisindustrie.

Deze zomer zullen Catalonië, Baskenland, Andalusië, de Valencia regio en de Balearen de meeste bezoekers ontvangen van het platform HomeExchange. Barcelona is de stad die de meeste mensen zal verwelkomen, met 37.094 overnachtingen, gevolgd door San Sebastián (10.101), Madrid (10.099), Valencia (9170) en tot slot Palma de Mallorca (8814). Het belooft een drukke zomer te worden voor deze populaire bestemmingen in Spanje.

Buiten Spanje geven Spanjaarden de voorkeur aan Frankrijk, Engeland en Nederland. De meeste buitenlandse bezoekers die we in ons land zullen ontvangen, komen uit Frankrijk, Engeland en Nederland.

Het belangrijkste voordeel van huisuitwisseling is zeker de kostenbesparing die het met zich meebrengt. Veel mensen, vooral jongeren, willen graag reizen, maar hebben niet altijd het budget hiervoor. Met de toenemende kosten van levensonderhoud wereldwijd, biedt huisuitwisseling een betaalbare manier om op vakantie te gaan.

Veel platforms voor huisuitwisseling, zoals HomeExchange en Love Home Swap, werken met een lidmaatschapsmodel. Dit model maakt het mogelijk om meerdere uitwisselingen te doen voor één vaste prijs, wat de kosten per reis aanzienlijk kan verlagen.

In 2023 waren er 73% meer uitwisselingen dan het jaar ervoor en 62% meer overnachtingen in Spanje. Hierdoor is Spanje het tweede populairste land geworden, na Frankrijk en gevolgd door de Verenigde Staten. Momenteel heeft HomeExchange in Spanje 26.175 leden, wat 20% meer is dan vorig jaar en 177% meer dan 5 jaar geleden.

Ga naar de inhoud