MADRID – Net zoals apotheken zijn er in Spanje ook op bijna elke straathoek wel een zogenaamde “panaderia” te vinden waar brood verkocht wordt. Al van een afstand ruikt het er vaak heerlijk naar versgebakken brood waardoor veel mensen menen dat de bakker het brood zelf heeft gemaakt. Helaas is dat in meer dan 80% van de gevallen niet zo en is het slechts diepgevroren opgewarmd brood wat er appetijtelijk uitziet maar vaak niets met het echte ambachtelijke brood te maken heeft. Is het brood wat men in Spanje koopt wel zo goed?
Volgens de experts is op die vraag een duidelijk antwoord te geven. Nee, het brood is in de meeste gevallen niet goed van kwaliteit en laat zelfs veel te wensen over, heeft te veel suiker en/of zout en weinig voedingswaarde. Het gaat in de meeste gevallen bij broodzaken (panaderias), supermarkten en zelfs benzinestations om industrieel brood welke diepgevroren aangeleverd wordt en de werknemers in de eerder genoemde zaken slechts het brood voor bepaalde tijd hoeft af te bakken en op te warmen in de ovens die men klaar heeft staan waardoor het er lekker ruikt naar versgebakken brood.
Soorten brood
Als men erover nadenkt is het ook wel logisch dat de kwaliteit vaak te wensen over laat want twee stokbroden voor 1 euro of een zakje van 6 kleine broodjes voor minder dan 1 euro kan niet normaal zijn. Daarnaast is het meeste brood redelijk lekker als het vers is maar na enkele uren kun je er al bijna een ruit mee ingooien en is de smaak ver te zoeken. Dan gaat het over stokbroden (baras de pan of de Franse baguettes), kleine broodjes (panecillos), hele broden (pan de molde), boerenbrood (pan de pages), roggebrood (pan de centeno) en bruin brood (pan integral) welke vaak van slechte kwaliteit zijn.
Brood bestaat in principe altijd uit vier basisbestanddelen, te weten bloem, rijsmiddel, water en zout. Daar zijn natuurlijk varianten op zoals brood met melk en brood gemaakt van mais maar over het algemeen zijn er vier basisbestanddelen. Het probleem in Spanje zit hem vaak in het gebruik van het volkorenmeel waarbij bruinbrood verkocht wordt als integral maar dat vaak helemaal niet is en de voedingswaarde niet veel beter is dan normaal witbrood.
Broodland
Spanje is niet het broodland zoals Nederland en België en het brood wordt over het algemeen dan ook meer gezien als iets extra bij de maaltijd, als tussendoor of als aanvulling van andere gerechten. Vaak wordt er geen brood gegeten bij het ontbijt en als er al brood wordt gegeten dan is dat vaak in de vorm van een tosti of sandwich. Waar men in Spanje wel gek op is zijn de stokbroden in allerlei soorten, vormen en maten. Daarnaast eet men veel zogenaamd “pan bimbo” wat sneetjes wit of bruin brood zijn. Bimbo is een van Spanje’s grootste industriële brood merken vandaar de naam.
Bakkerijen
80% van de broodzaken of bakkerijen zijn geen echte bakkerijen waar de bakker dus niet elke ochtend vroeg opstaat om vers brood te bakken. In de meeste gevallen gaat het om industrieel brood welke in vrachtwagens wordt aangeleverd en waarbij de verkopers van de broodzaak deze alleen maar hoeft af te bakken. Deze “nep’ bakkerijen zijn overal te vinden in Spanje maar op zoek gaan naar een echte bakker is vaak al wat lastiger.
De echte bakkers staan voor dag en dauw op om het brood klaar te maken die dan in de winkel vers verkocht worden tegen uiteraard vaak hogere prijzen dan de supermarkten, nep bakkerijen en benzinestations. Dat het brood in een echte bakker wordt gemaakt wil overigens niet altijd zeggen dat de kwaliteit goed is want volgens veel experts wordt er ook bij de bakkers veel gefraudeerd, met name in het geval van bruin brood.
Jouw mening
Koop jij vers brood bij een van die weinige echte bakkerijen of doe je dat bij de Mercadona, Carrefour, Lidl of Aldi in Spanje? Is het brood volgens jou in Spanje lekker en goed van kwaliteit of laat het flink te wensen over is dat niet te vergelijken met Nederland en België? Wat is jouw mening over het brood in Spanje?