skip to Main Content
Kwaliteit van het brood in Spanje laat flink te wensen over en echte bakkers zijn schaars
Derecho de autor: movingmoment / 123RF Foto de archivo

Kwaliteit van het brood in Spanje laat flink te wensen over en echte bakkers zijn schaars

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Kwaliteit van het brood in Spanje

123rf

MADRID – Net zoals apotheken zijn er in Spanje ook op bijna elke straathoek wel een zogenaamde “panaderia” te vinden waar brood verkocht wordt. Al van een afstand ruikt het er vaak heerlijk naar versgebakken brood waardoor veel mensen menen dat de bakker het brood zelf heeft gemaakt. Helaas is dat in meer dan 80% van de gevallen niet zo en is het slechts diepgevroren opgewarmd brood wat er appetijtelijk uitziet maar vaak niets met het echte ambachtelijke brood te maken heeft. Is het brood wat men in Spanje koopt wel zo goed?

Volgens de experts is op die vraag een duidelijk antwoord te geven. Nee, het brood is in de meeste gevallen niet goed van kwaliteit en laat zelfs veel te wensen over, heeft te veel suiker en/of zout en weinig voedingswaarde. Het gaat in de meeste gevallen bij broodzaken (panaderias), supermarkten en zelfs benzinestations om industrieel brood welke diepgevroren aangeleverd wordt en de werknemers in de eerder genoemde zaken slechts het brood voor bepaalde tijd hoeft af te bakken en op te warmen in de ovens die men klaar heeft staan waardoor het er lekker ruikt naar versgebakken brood.

Soorten brood

Als men erover nadenkt is het ook wel logisch dat de kwaliteit vaak te wensen over laat want twee stokbroden voor 1 euro of een zakje van 6 kleine broodjes voor minder dan 1 euro kan niet normaal zijn. Daarnaast is het meeste brood redelijk lekker als het vers is maar na enkele uren kun je er al bijna een ruit mee ingooien en is de smaak ver te zoeken. Dan gaat het over stokbroden (baras de pan of de Franse baguettes), kleine broodjes (panecillos), hele broden (pan de molde), boerenbrood (pan de pages), roggebrood (pan de centeno) en bruin brood (pan integral) welke vaak van slechte kwaliteit zijn.

Brood bestaat in principe altijd uit vier basisbestanddelen, te weten bloem, rijsmiddel, water en zout. Daar zijn natuurlijk varianten op zoals brood met melk en brood gemaakt van mais maar over het algemeen zijn er vier basisbestanddelen. Het probleem in Spanje zit hem vaak in het gebruik van het volkorenmeel waarbij bruinbrood verkocht wordt als integral maar dat vaak helemaal niet is en de voedingswaarde niet veel beter is dan normaal witbrood.

Broodland

Spanje is niet het broodland zoals Nederland en België en het brood wordt over het algemeen dan ook meer gezien als iets extra bij de maaltijd, als tussendoor of als aanvulling van andere gerechten. Vaak wordt er geen brood gegeten bij het ontbijt en als er al brood wordt gegeten dan is dat vaak in de vorm van een tosti of sandwich. Waar men in Spanje wel gek op is zijn de stokbroden in allerlei soorten, vormen en maten. Daarnaast eet men veel zogenaamd “pan bimbo” wat sneetjes wit of bruin brood zijn. Bimbo is een van Spanje’s grootste industriële brood merken vandaar de naam.

Bakkerijen

80% van de broodzaken of bakkerijen zijn geen echte bakkerijen waar de bakker dus niet elke ochtend vroeg opstaat om vers brood te bakken. In de meeste gevallen gaat het om industrieel brood welke in vrachtwagens wordt aangeleverd en waarbij de verkopers van de broodzaak deze alleen maar hoeft af te bakken. Deze “nep’ bakkerijen zijn overal te vinden in Spanje maar op zoek gaan naar een echte bakker is vaak al wat lastiger.

De echte bakkers staan voor dag en dauw op om het brood klaar te maken die dan in de winkel vers verkocht worden tegen uiteraard vaak hogere prijzen dan de supermarkten, nep bakkerijen en benzinestations. Dat het brood in een echte bakker wordt gemaakt wil overigens niet altijd zeggen dat de kwaliteit goed is want volgens veel experts wordt er ook bij de bakkers veel gefraudeerd, met name in het geval van bruin brood.

Jouw mening

Koop jij vers brood bij een van die weinige echte bakkerijen of doe je dat bij de Mercadona, Carrefour, Lidl of Aldi in Spanje? Is het brood volgens jou in Spanje lekker en goed van kwaliteit of laat het flink te wensen over is dat niet te vergelijken met Nederland en België? Wat is jouw mening over het brood in Spanje?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 51 reacties
 1. Pan Campeon del Mundo of pan de nueces en broodjes met allerlei pitten en zaden vd Mercadona zijn heel goed te eten en met een knapperige korst en beter dan dat elastieke Ned. supermarkt- dan wel warmebakkerbrood wat dan ook nog 2,50 tot 3,50 kost. Altijd superdun voorgesneden zodat je na 6 boterhammen nog een knorrende maag hebt. Of bak het lekker zelf er zijn voldoende verschillende soorten meel te koop o.a. spelt, rogge in de supermarkten en nog andere in biologische winkeltjes. Niet zeuren maar a trabajar.

 2. Zo te lezen aan het aantal reacties heeft het brood hier kennelijk meer aandacht dan politiek haha.
  Ach, persoonlijk heb ik geen klagen op het Spaanse brood. Meestal nemen wij stokbrood lekker met een tapa of we leggen er iets tussen. Dus eigenlijk is brood het bijproduct vd maaltijd want de smaak wordt toch bepaald door datgene wat er op ligt

 3. Haha, zonder brood geen leven. Allemaal verhuizen naar Duitsland?; daar weten ze n.l wat lekker brood is! En anders maar zelf bakken, (meestal ook een steen 😣), of gewoon doen wat de Spanjaarden doen. Tapas eten 😁

 4. Wij halen om de dag vers biologisch brood bij el mantren in los romanes Andalusië
  Hier wordt het brood dagelijks vers gebakken in een echte op olijven hout gestookte oven
  Het is eigenlijk de bakkerij zelf en geen winkel. Iedere dag wordt het brood naar diverse winkels en supermarktjes gebracht. En het brood is super en zeker niet na 1 dag oud
  Echter daar betaal je ook voor maar wij hebben dat er absoluut voor over

 5. wij kopen steeds een vers stokbrood net voor de maaltijd en voor 80 cent is het kwaliteit wel te eten ! het is namelijk in Belgie ook zoeken naar een ambachtelijke bakker, 90 % is industrieel brood en ook de koffiekoeken, het zijn overal dezelfde dan weet je het wel!
  De bakkers en beenhouwers vinden geen personeel meer, vele uren , nacht en weekendwerk, zoek ze maar !!!!
  ik lees soms veel belgen die naar spanje willen komen en een job zoeken, start een verse bakkerij met desem deeg !!!!! Het word een zeldzaam beroep in de meeste landen !

  1. Ja Anoniem dat zou ideaal zijn, Belgen kunnen dat, met swung, overtuiging en gevoel voor “het lekkere”.
   Maar je moet het wel willen om op te staan om 03.00 uur ‘s nachts om melige bollen met je handen te kneden in plaats van warme billen….

 6. Bij ons strand Super lekker warm vers gebakken stokbrook, hele dag door
  Bij de supermarkt heerlijk brood om zelf te snijden of daar te snijden
  Vergelijkbaar met Belgisch brood
  Dus wij klagen niet

 7. Ik vind het brood in Spanje erg lekker en het is altijd lekker knapperig, iets wat je in Nederland niet meer ziet.
  Het brood in Nederland is elastisch vooral het brood van de grootste bakker “AH” daar moet je zo aan trekken dat je kunstgebit bijna tegen het plafond vliegt. Geef mij maar lekker spaans brood. In Frankrijk zijn net gummieknuppels.

 8. Peter, vervelende kwal! Open dan een bakkerij alhier! Mijn man bakt zelf heerlijk brood. Maar regelmatig koop ik lekker notenbrood bij de Mercadona of volkorenbrood bij de consum.. Lekker beleg maakt ook het broodje! Costa blanca tienda heeft ook heerlijk Noors donker en zuurdesembrood. En anders ga je toch weer gezellig terug naar Holland! 😡😫

  1. Oh jee geen kritiek op Spanje het heilige land? Het brood is gewoon slecht in het algemeen hoog tijd dat er ambachtelijk gebakken gaat worden helemaal met Peter eens dus.

   1. Wat een kul Sjaak.
    Er is zat goed brood te koop hier, je moet alleen soms even verder kijken dan je Sjaak lang is, en dat zal bij jou zeer kort zijn denk ik.
    En inderdaad Peter, kwal, al hebben we daar al zat van in de zee momenteel.
    Brood praatjes over een bakkerij in NL….echt zo sneu….dat heb ik al gezegd, maar de kracht van herhaling is bekend heh

    1. Jajaja Juan74 weer op zen best.
     Slecht nieuws, ik moet asap onder het mes. Revalidatie tot eind oktober pff. Spanje (alé Catalonië voor mij haha) zal even moeten wachten.

 9. Brood uit de supermarkten is erg matig in Spanje, dat geldt ook voor de panaderias. Af en toe kom ik een redelijke tegen hier in de provincie murcia. Maar goed, brood in Nederland is ook om te janken. Dat geldt trouwens ook voor die thuisbakkers, dat is eigenlijk altijd slecht brood.
  Nee, dan Frankrijk,daar kun je nog goed brood vinden. Dat geldt ook voor gebak en croissants ed , dat kan ook niet maken in Spanje. Klef, zacht te zoet, nep chocola.

 10. Alle brood wat ik tot nog toe vonden de Costa Blanca, zijn precies sponsen, en zonder smaak. Alleen in Lidl, zo’n zaadjesbrood, is eetbaar

 11. Goh als ik het zo lees, weet iedereen het beter maar is er nog niemand op het idee gekomen om dan dus goed echt brood te verkopen?? Als jullie nu allemaal je krachten bundelen, dan heb je zo te lezen in een poep en een scheet, heel Spanje over op echt goed brood en noemen we jullie vanaf nu de Brood Mafia, de mensen die het beste product tegen de beste prijs op de markt brengen!!!! En het alleen recht hebben op echt goed brood!
  Ik kan niet wachten!
  Tot die tijd, eet ik wel het brood dat er voor handen is en dat smaakt echt prima en ik mis het ¨echte bakker¨ brood vanuit NL echt geen seconde! Maar misschien, hebben wij dan toch hier de enige echte wereld brood bakker ter wereld, wie zal het zeggen?
  Een fijn brood of broodloos weekend aan allen gewenst!

 12. Mijn vriend heeft in rojales een belgische bakkerij,dit brood is nogthans zeer lekker en wordt ook maar afgebakken,deze komt met koeltransport van belgie,waar ik me meer aan erger is dat de belgische bakkers in limburg zogezegd alles zelf maken,en dat ik zie als het papier ophaling is,de zelfde dozen tegen kom als in spanje,tegenwoordig met de lonen in belgie kom je dit regelmatig tegen.

 13. Thuis (in Nederland) bak ik altijd zelf ons brood; het hiervoor benodigde meel haal ik bij molen De Krijgsman in Oosterblokker. Wij vinden ‘Blokkers Donker’ het lekkerst, maar ook ‘Donkere Bosmix’ is een heerlijk volkoren brood. Klaar voor in de broodbakmachine, alleen water toevoegen. Ze hebben natuurlijk ook allerlei andere broodmixen om thuis zelf te bakken.
  In Spanje (omgeving Mazarrón) vinden wij het altijd een crime om goed brood te vinden; soms een broodje van de Lidl, een andere keer bij de Consum of Mercadona, maar niet wat wij gewend zijn. Als iemand nog een adresje heeft van een goede bakker in die omgeving, het is van harte welkom!

  1. zééker geen supermarkt voor brood, Mazarrón heeft nog tig bakkerijtjes, ikzelf koop biologisch brood in een biologisch standje Verdiana in Alhama overdekte markt.

 14. Als ik iéts mis hier in Spanje (aan de Costa Azahar, dus geen Hollandse supermarkt ook in de buurt) is het wel een ‘gewoon’ vers sneetje volkoren brood met Hollandse vleeswaren. Ik kom maar 1 x per jaar 1 week in Nederland en oh, oh, wat geniet ik dan van de broodmaaltijd!

 15. Het speltbrood van de biologische winke
  L is goed maar komt 2x in de week op bestelling.Vriest heel goed in maar wel iets duurde
  R euro 3.25 .De echte luxe in het leven is goed eten toch???

 16. Wij hebben zelf een bakkerij in Callantsoog. Topkwaliteit vinden wijzelf. Kom langs in Callantsoog en overtuig uzelf. Mvg Peter

  1. Reclame maken voor een broodje in NL terwijl het artikel gaat over brood in Spanje en dat dan ook nog tig herhalen….echt triest.

 17. Bij ons, in Moncofar (4400 inw.), zijn er nog 4 ambachtelijke bakkers. Eén ervan heeft stokbrood dat werkelijk heel goed is. Die verkoopt dan ook haar brood naast de werkende artisanale oven aan 90 cent.

 18. Noch in SPANJE noch in NL heb ik lekker brood kunnen vinden… maar ja… wat je gewend bent… ik lust dus echte Deutsche Brötchen en zuurdeegbrot… dat vind ik in beide landen niet…

  1. Ik heb 12 jaar in Duitsland gewoond en ook genoten van het Duitse brood. Nu woon ik in Spanje. In Nederland en Spanje vind je niet de lekkere broodjes zoals in Duitsland.
   Je moet in spanje zoeken naar een goede bakker. Het heeft te maken met de eetcultuur. Ik denk dat goed brood verkopen “een gat in de markt” is.

 19. Gewoon lekker zelf brood bakken , makkelijk en lekker. Bruin brood, met zonnebloempitten , noten, etc etc en af en toe krentenbollen!

 20. Brood halen wij bij een van de weinige echte bakkers. Altijd Pan de Cullera, omdat dat het enige echte bruin brood is dat zij verkopen. En soms een stokbrood Intergral of con Cereales.
  Overigens is Bimbo in Nederland een scheldwoord en dat is zeer terecht. Wat een smerig product is dat zeg. Is zelfs ongeschikt om mee te vissen, want die willen daar ook niet in bijten!😉

 21. Spanje is ook geen brood land..wordt een beetje bij de maaltijden gegeten.

  Je kunt dat ook niet vergelijken met nederland waar wij een broodmaaltijd hebben

  1. Niet een brood land?
   Ontbijt om 10 uur is met brood of geroosterd brood….
   Om 18.00 uur nog een broodje of een groot broodje….
   En brood bij alle andere maaltijden….nee joh, geen brood land….

 22. Volledig akkoord met het artikel.

  We bakken ook meestal ons brood zelf, nu wat minder met de hitte.

  Wel zeer lekker brood in goede Italiaanse restaurants waar ze het zelf bakken, soms ook te koop als men vraagt

  We vriezen een deel in en hebben zo een voorraadje.🥧

  Ik mis soms de lekkere broodjeszaken die men heeft in Belgie.

  1. Zelf bakken in een restaurant ? Een grap!! Afbakken zeker…. uit doos en een tiental min in oventje ,min of meer professioneel, en klaar is KEES !!!
   KAN HET WETEN OMDAT………

 23. Wij vinden, dat de keuze, variëteiten en smaak de laatste jaren sterk verbeterd is en dat het ook ingevroren nog goed houdbaar is en smakelijk blijft. Het ‘slappe’ Nederlandse brood is vaak te vet.

 24. Zo is dat inderdaad! Daar heb ik nu echt wel problemen mee met dat “brood” van hier. Ik zou wel 100 euro willen geven voor zo´n lekker vers volkorenbrood van Delhaize…wat mis ik het Belgisch brood!!

 25. Wij kopen lekker brood bij mercadonna. Het heet geloof ik 5 Semillas. Het is te vergelijken met Nederlands licht volkomen.

  1. Ja Jos, dat brood van Mercadona is voor mij het lekkerste verpakte brood van Spanje.
   Het échte broodland is volgens mij Duitsland, alleen daar vindt je in de dorpen overal nog échte bakkerijen met een enorme variatie van zelf gebakken broden, al-dan-niet met kruiden, nootjes en andere verse ingrediënten volgens eeuwenoude recepten.
   In Spanje zou naar mijn mening de tenaamstelling “panadería” verboden moeten worden, zelfs “de baas bakt geen koek” en het personeel heeft niet de opleiding daarvoor.
   Anders dan een apotheek-farmacia, daar zijn strenge regels aan gebonden en er moet altijd een afgestudeerde apotheker de zaak voeren én aanwezig zijn.
   Dat kleffe Bimbo brood is wat men aan de kinderen geeft met vette chocolade-pasta’s erop of gekookte ham, de ouders eten dat niet.
   Ja helaas is het droevig gesteld in Spanje met brood, mosterd, drop, taai-taai, pindakaas en rookworst, gewoon afkicken dus, en er achter komen dat er vele levensmiddelen zijn in Spanje die veel beter smaken dan die mooi verpakte rotzooi in de nederlandse supermarkten.
   Ik noem groente en fruit, vlees- en vleeswaren.

   1. Waarschijnlijk vergelijkt u met de supermarkten, er zijn gelukkig ook nog slagers en groenteboeren en bakkers in Nederland, zoekt en gij zult vinden.

 26. Het enige brood dat wij nu en dan kopen is ciabatta in de lidl. Al vele jaren bak ik zelf brood met bloem uit de mercadona: 100g integraal + 500g witte bloem. In België koop ik het liefst brood in een oude bakkerij in Ronse, stevig en smakelijk brood.

 27. Elke ochtend 1 pan integral @ 0.75 euro afgelopen nacht gebakken. Lijkt mij goede kwaliteit. Ja, ik probeer de bakker wel te ondersteunen, straks is ‘ie ook weg. Geen supermarktbrood voor mij.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken