Hittegolf Spanje: hoogste temperatuur woensdag 11 aug was 42,8 graden

Hittegolf Spanje: hoogste temperatuur woensdag 11 aug was 42,8 graden
Beeld: 123rf

Hittegolf Spanje: hoogste temperatuur woensdag 11 aug was 42,8 graden

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Bijna heel Spanje heeft deze dagen te maken met de gevolgen van de eerste hittegolf van deze zomer en eigenlijk dit jaar. Er worden in met name het zuiden hoge temperaturen verwacht die tegen de 46 graden kunnen komen maar ook op andere plaatsen in het land kan het goed warm/heet worden. Op woensdag 11 augustus werd de hoogste temperatuur gemeten in Villanueva de los Infantes (Ciudad Real) in Castilla-La Mancha met 42,8 graden.

De hoogste temperaturen worden deze hittegolf (ola de calor) verwacht in de autonome regio Andalusië maar dat wil niet zeggen dat het op andere plaatsen niet extra warm of beter gezegd het gaat worden. Op woensdag 11 augustus werd volgens de dagelijkse gegevens van de Spaanse weerdienst AEMET de hoogste temperatuur gemeten in de regio Castilla-La Mancha, in Villanueva de los Infantes (Ciudad Real) waar het kwik steeg naar 42,8 graden. Als tweede hoogste temperatuur staat 42,2 graden op de lijst, gemeten in Arroyo del Ojanco (Jaén) gevolgd door 42,1 graden in de stad Toledo.

In de top tien van hoogste temperaturen staan verder nog: 41,8 graden in Talavera de la Reina (Toledo); 41,4 graden in Villanueva del Arzobispo (Jaén); 41,3 graden bij het vliegveld van Granada en in Villarrobledo (Albacete); 41,2 graden in Almadén (Ciudad Real); 41,1 graden in Candeleda (Ávila) en 40,9 graden in Plasencia (Cáceres).

Catalonië

In de provincie Girona steeg het kwik naar 35,5 graden bij het vliegveld van Girona terwijl de temperaturen stegen tot 36,5 graden in Lleida en het maximaal 35,6 graden werd in Manresa in de provincie Barcelona en het kwik steeg naar maximaal 35,3 graden in Estación de Tortosa in het zuiden van de provincie Tarragona.

Valencia regio

In de Valencia regio werd het in de provincie Castellón niet warmer dan 31,8 graden in Castellón de la Plana maar steeg het kwik naar 37,6 graden in Ademuz in de provincie Valencia en werd het 36,9 graden in Villena in de provincie Alicante waar het kwik ook steeg naar 36,6 graden in Pinoso en 35,4 graden in Elche.

Murcia regio

In de Murcia regio steeg het kwik maximaal naar 38,1 graden in Yecla gevolgd door 38 graden in Jumilla, 36,7 graden in Zarcilla de Ramos, 36,2 graden in Totana en 36,1 graden in Lorca.

Balearen

De hoogste temperatuur van de Balearen werd gemeten in Llucmajor op het eiland Mallorca waar het 39,2 graden werd en in Binissalem steeg het kwik naar 38,6 graden. Op het eiland Menorca werd het niet warmer dan 35,4 graden in Es Mercadal, op Ibiza steeg het kwik naar 32,4 graden in Eivissa en op Formentera werd het maximaal 35 graden.

Andalusië

De hoogste temperaturen van het land werden gemeten in Andalusië met in de provincie Almería een maximale temperatuur van 37 graden in Abla. In de provincie Granada werd het maximaal 41,3 graden bij het regionale vliegveld terwijl het kwik steeg naar 33,6 graden bij het meteorologische centrum in Málaga stad en in Grazalema. In de provincie Cádiz werd het maximaal 33 graden bij het vliegveld van Jerez de la Frontera en in Huelva steeg het kwik naar 35,9 graden in Alajar. In de provincie Sevilla werd het 39,1 graden in Écija terwijl het 39,7 graden werd in Hinojosa del Duque in de provincie Córdoba. In de provincie Jaén steeg het kwik naar 42,2 graden in Arroyo del Ojanco. 

Extremadura

In de regio Extremadura werd de hoogste temperatuur gemeten in Plasencia met 40,9 graden gevolgd door Herrera del Duque met 40,9 graden en Zarza La Mayor met 40,5 graden. Het werd ook 40,5 graden in Navalmoral de la Mata en 40,4 graden in Coria.

Castilla-La Mancha

In deze regio werd de hoogste temperatuur gemeten van 42, 8 graden in Villanueva de los Infantes (Ciudad Real) gevolgd door 42,1 graden in Toledo stad en 41,8 graden in Talavera de la Reina. 

Aragón

In de regio ARagón steeg het kwik naar 39,6 graden in Alhama de Aragón en werd het 38,6 graden in Santa Eulalia del Campo. In Torla-Ordesa werd het ook erg warm met 38,5 graden terwijl Teruel stad te maken had met maximaal 38,2 garden.

Madrid regio

In de Madrid regio werd het ook erg warm met 40,6 garden in Aranjuez, 40,3 graden in Arganda del Rey en 39,9 graden in Tielmes. Bij het vliegveld van Madrid-Barajas werd een temperatuur gemeten van 38,7 graden terwijl het in het centrum van Madrid in het Retiro stadspark 37,2 graden werd.

Meetstations AEMET
De meteorologische stations van de Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) zijn de enige die de officiële temperaturen mogen meten in Spanje. Bij de meer dan 800 meteorologische stations in Spanje wordt de temperatuur van de lucht volgens internationale afspraak gemeten. Dit gebeurt in graden Celsius op een hoogte van anderhalve meter boven een open (gras)vlakte. De thermometer of de sensor staat in een wit kastje (in het Spaans garitas meteorológicas) met wanden die de vorm hebben van een open jaloezie. Daardoor heeft de wind vrij spel, maar zon en neerslag kunnen niet tot de instrumenten doordringen.

Ga naar de inhoud