Luchtmacht moet in actie komen vanwege ongeïdentificeerd vliegtuig boven Mallorca

Luchtmacht moet in actie komen vanwege ongeïdentificeerd vliegtuig boven Mallorca
Beeld: Voorbeeldfoto / Twitter

Luchtmacht moet in actie komen vanwege ongeïdentificeerd vliegtuig boven Mallorca

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Dinsdagmorgen rond 11 uur heeft de Spaanse luchtmacht een straaljager in moeten zetten om naar Mallorca te vliegen vanwege een ongeïdentificeerd vliegtuig. De luchtverkeersleiding op Mallorca wilde geen enkel risico nemen omdat na herhaaldelijke pogingen om in contact te komen met het vliegtuig dit niet geïdentificeerd kon worden. Het vertrekkende luchtverkeer bij het vliegveld van Mallorca werd ook gedurende 15 minuten stilgelegd.

Uiteindelijk werd de situatie opgelost maar omdat de luchtverkeersleiding dinsdagmorgen geen contact kon maken met de piloten van een vliegtuig dat niet geïdentificeerd kon worden en boven het noordoosten van Mallorca vloog, werd niet alleen al het vertrekkende vliegverkeer stilgelegd bij het vliegveld maar werd ook de Spaanse luchtmacht ingeschakeld.

Het gaat om een Air Defense protocol dat wanneer een vliegtuig niet geïdentificeerd kan worden en piloten geen antwoord geven de luchtmacht aan de pas komt. De piloten van de luchtmacht proberen dan ook visueel contact te maken en als dat niet lukt én mocht er een dreiging zijn kan men overgaan tot het neerschieten van het onbekende vliegtuig.

De luchtverkeersleiding op Mallorca sloeg alarm en vroeg om hulp aan de luchtmacht. Deze stuurde meteen een straaljager die bij de militaire basis in Zaragoza (Aragón) staat naar Mallorca om contact te maken met het onbekende vliegtuig. Uiteindelijk kon men met de piloten in contact komen en het onbekende vliegtuig identificeren waardoor verdere actie niet noodzakelijk was. Het inmiddels geïdentificeerde vliegtuig moest de route wel aanpassen maar kon doorvliegen.

Ga naar de inhoud