Nationale feestdag Spanje en vrije-werkdag 15 augustus valt op een zondag en nu?

Nationale feestdag Spanje en vrije-werkdag 15 augustus valt op een zondag en nu?
Beeld: Freepik

Nationale feestdag Spanje en vrije-werkdag 15 augustus valt op een zondag en nu?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – 15 augustus is een nationale feestdag in Spanje, de dag waarop de Asunción de la Virgen Maria gevierd wordt, het moment dat de maagd Maria met lichaam en ziel naar de hemel opsteeg. Het is een katholieke feestdag die in heel Spanje gevierd wordt. Het is een dag dat veel winkels gesloten zijn en mensen niet werken maar in 2021 valt deze feestdag en vrije-werkdag op een zondag. Is dat dan een verloren vrije-werkdag of wordt deze verplaatst?

Zondag 15 augustus is het feest in Spanje en heeft praktisch iedereen vrij, zijn winkels dicht en vinden er activiteiten plaats (waarschijnlijk vanwege corona veel minder dit jaar). Maar voor veel inwoners van Spanje is zondag al een vrije dag dus wat gebeurt er nu met deze feestdag en vrije-werkdag?

Omdat de feestdag op een zondag valt hebben de autonome regio’s de vrijheid deze vrije-werkdag een dag te verplaatsen naar maandag 16 augustus. Dat komt voor veel mensen goed uit want dan hebben zij een extra lang weekend om de drukke zomerperiode of vakantie af te sluiten.

De regionale overheden hebben de mogelijkheid deze 15 augustus feestdag naar maandag te verplaatsen maar dat wil niet zeggen dat dit ook overal gedaan wordt. Dit is wel het geval in de regio’s Andalusië, Aragón, Asturië, Canarische Eilanden en Castilië en León. 

Alle andere autonome regio’s hebben ervoor gekozen om maandag 16 augustus geen vrije-werkdag te geven, dat geldt dus voor Catalonië, Valencia regio, Murcia regio, Balearen, Castilla-La Mancha, Madrid regio, La Rioja, Navarra, Baskenland, Cantabrië, Galicië en Extremadura.

De Asunción de la Virgen Maria oftewel Maria-Tenhemelopneming of Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart is een nationale feestdag in Spanje die haar wortels heeft in de katholieke kerk. Het is de dag waarop de opneming van Maria in de hemel met lichaam en ziel wordt herdacht en gevierd. Er zullen veel Spanjaarden zijn die dit vieren in de kerk maar voor het merendeel staat deze dag synoniem voor een vrije dag waarop normaal gesproken niet gewerkt wordt en daarnaast symbolisch ook het einde van de drukke zomerweken.

Ga naar de inhoud