Snelle stijging zeeniveau zorgt voor meteo-tsunami in Santa Pola

Snelle stijging zeeniveau zorgt voor meteo-tsunami in Santa Pola
Beeld: Twitter

Snelle stijging zeeniveau zorgt voor meteo-tsunami in Santa Pola

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – In de nacht van dinsdag op woensdag heeft er een kleine tsunami plaatsgevonden in de kustplaats Santa Pola aan de Costa Blanca. In Spanje wordt het snel stijgende waterniveau door de weersomstandigheden ook wel een ‘rissaga’ of ‘meteotsunami’ genoemd.

Een ‘meteo-tsunami’ ontstaat wanneer in korte tijd grote verschillen in luchtdruk voorkomen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer in snel tempo een strook met felle buien overtrekt. Vlak voor de bui is de lucht erg onstabiel en warm. Deze warme lucht stijgt op, waardoor de luchtdruk aan de grond daalt en hoger in de lucht juist toeneemt.

Ondanks dat de ‘meteo-tsunami’ een zeldzaam weerfenomeen is, heeft deze al vaker plaatsgevonden aan de Costa Blanca zoals op 23 juli 2017 toen er ook een meteo-tsunami plaatsvond in Santa Pola, de jachthaven van Elche en El Campello.

In dit geval heeft de ‘meteotsunami’ schade veroorzaakt aan diverse vissersboten in de haven van Santa Pola en liepen straten en boulevards vol met water. In de haven steeg het waterniveau 70 tot 80 cm, iets wat overigens ook gebeurde in Guardamar del Segura rond 3.30 uur ‘s nachts.

Ga naar de inhoud