Snelle stijging zeeniveau zorgt voor meteo-tsunami in Santa Pola

Snelle stijging zeeniveau zorgt voor meteo-tsunami in Santa Pola
Beeld: Twitter

Snelle stijging zeeniveau zorgt voor meteo-tsunami in Santa Pola

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

ALICANTE – In de nacht van dinsdag op woensdag heeft er een kleine tsunami plaatsgevonden in de kustplaats Santa Pola aan de Costa Blanca. In Spanje wordt het snel stijgende waterniveau door de weersomstandigheden ook wel een ‘rissaga’ of ‘meteotsunami’ genoemd.

Een ‘meteo-tsunami’ ontstaat wanneer in korte tijd grote verschillen in luchtdruk voorkomen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer in snel tempo een strook met felle buien overtrekt. Vlak voor de bui is de lucht erg onstabiel en warm. Deze warme lucht stijgt op, waardoor de luchtdruk aan de grond daalt en hoger in de lucht juist toeneemt.

Ondanks dat de ‘meteo-tsunami’ een zeldzaam weerfenomeen is, heeft deze al vaker plaatsgevonden aan de Costa Blanca zoals op 23 juli 2017 toen er ook een meteo-tsunami plaatsvond in Santa Pola, de jachthaven van Elche en El Campello.

In dit geval heeft de ‘meteotsunami’ schade veroorzaakt aan diverse vissersboten in de haven van Santa Pola en liepen straten en boulevards vol met water. In de haven steeg het waterniveau 70 tot 80 cm, iets wat overigens ook gebeurde in Guardamar del Segura rond 3.30 uur ‘s nachts.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.