Spanje krijgt te maken met vijfde hittegolf deze zomer met temperaturen boven de 40 graden

Spanje krijgt te maken met vijfde hittegolf deze zomer met temperaturen boven de 40 graden
Beeld: 123rf

Spanje krijgt te maken met vijfde hittegolf deze zomer met temperaturen boven de 40 graden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het zal alweer de vijfde hittegolf worden in Spanje wanneer dit weekend vanaf vrijdag de temperaturen weer zullen stijgen tot boven de 40 graden op met name plaatsen in Noord- en Zuid-Spanje. 2022 is nu al een meteorologisch recordjaar met 70 tropische nachten, een aantal wat stijgende zal zijn. Op veel plaatsen zijn ook recordtemperaturen gemeten en de zomer is in Spanje nog lang niet voorbij.

Volgens de meteorologen zal dit weekend de vijfde hittegolf van Spanje starten met temperaturen boven de 40 graden op veel plaatsen in het land. In tegenstelling tot de vier (volgens sommigen drie) voorafgaande hittegolven, zal de vijfde (of vierde) ‘ola de calor’ veel korter zijn en plaatsvinden van vrijdag tot maandag.

Met temperaturen die boven de 40 graden zullen komen en een luchtvochtigheid tussen de 45% en 90%, moeten de airconditionings in Spanje volgens de nieuwe energiebesparende wet op 27 graden of hoger staan. De vraag is of veel bedrijven dat zullen doen de komende dagen.

Naast de hoge dagtemperaturen zal het ook ‘s nachts erg warm zijn en zal er ongetwijfeld de komende dagen weer gesproken worden van tropische nachten. Men spreekt van ‘noches tropicales’ als de temperatuur niet onder de 20 graden komt, iets dat vaak voorkomt in Spanje. Maar als ‘s nachts het kwik ook niet onder de 25 graden komt wordt niet meer gesproken van een tropennacht maar van een equatoriale nacht (noche ecuatorial). Naast de ‘noche tropical’ en noche ‘ecuatorial’ bestaat er in Spanje ook nog een ‘noche tórrida’, waarbij de temperaturen tussen de 20 en 25 graden liggen.

Ook de temperatuur van het zeewater is veel hoger dan normaal met maxima van meer dan 30 graden die geregistreerd zijn bij de Balearen en 29 graden of meer voor de kust van de Valencia regio en Málaga. Voor de strandgangers is dat warme zeewater lekker (of niet want afkoeling is er niet) maar voor het leven in zee is de stijging van de zeewatertemperaturen niet goed.

Ga naar de inhoud