Search
menu
Search

Zoek de beste plaatsen om de vallende sterren van de meteorenzwerm Perseïden te zien in Spanje

Zoek de beste plaatsen om de vallende sterren van de meteorenzwerm Perseïden te zien in Spanje
Beeld: Light Pollution Map / web

Zoek de beste plaatsen om de vallende sterren van de meteorenzwerm Perseïden te zien in Spanje

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Sinds 17 juli en nog tot 24 augustus heb je de kans om bij heldere hemel en weinig lichtvervuiling de meteorenzwerm Perseïden te zien. Om de meteorenzwerm optimaal te aanschouwen, kun je het beste in de vroege uurtjes van 12 en 13 augustus kijken. Dit jaar belooft de zwerm extra spectaculair te zijn, mede doordat de maan tijdens deze piekmomenten slechts voor zo’n 10 procent is verlicht. Op 16 augustus is het namelijk nieuwe maan, waardoor storend maanlicht je waarneming niet zal belemmeren. Maar, wat zijn de beste plaatsen om de ‘vallende sterren’ te zien in Spanje? Op deze kaart kun je het uitzoeken.

Meteorenzwermen ontstaan door resten en puin dat kometen achterlaten als ze door de ruimte reizen. Wanneer de aarde tijdens haar baan om de zon door deze restanten beweegt, dringen de minuscule deeltjes met een immense snelheid onze atmosfeer binnen. Door de wrijving met de luchtmoleculen ontbranden ze, wat resulteert in een kortstondige flits aan de hemel.

De Perseïden-zwerm is het gevolg van de komeet Swift-Tuttle, die er 133 jaar over doet om een rondje rond de zon te voltooien. In 1992 konden we deze komeet voor het laatst spotten met een verrekijker en de volgende verschijning wordt pas in 2125 verwacht. Tot die tijd biedt hij ons een prachtig hemels spektakel met zijn nagelaten puin.

Het is niet nodig om je te focussen op het vinden van het sterrenbeeld Perseus, waarna de meteorenzwerm genoemd is. Laat je ogen aan het duister wennen en je zult meteoren waarnemen die kriskras door de lucht schieten. Ze flitsen in een oogwenk voorbij en zijn razendsnel. Met een beetje geluk spot je zelfs vuurballen, imposante, felle meteoren die schijnen als de planeet Venus.

In het Spaans heet deze meteorenzwerm ook wel de ‘Lágrimas de San Lorenzo’ (de tranen van San Lorenzo) omdat deze vaak te zien is rond de San Lorenzo feesten in Spanje. Lichtvervuiling kan dit schouwspel bederven. Als het aardse licht en de omgeving te fel schijnen, wordt de lucht daardoor ook helderder, wat het lastig maakt voor onze ogen om de meteorenzwerm aan de hemel waar te nemen.

Het is logisch om je te verwijderen van stedelijke gebieden, te zoeken naar verhoogde plekken zonder bomen die je dwingen je nek te veel te strekken en heldere, onbewolkte luchten op te zoeken. Voor wie echt de ideale plekken op de kaart wil vinden om de sterrenhemel te bewonderen, is er een handige tool. Dat is de interactieve kaart “Light Pollution” op DEZE WEBSITE, die informatie geeft over de minst geschikte gebieden om sterren te bekijken tijdens speciale nachten. Hoe meer groen, geel en oker er rond een locatie is, hoe slechter de meteoren te zien zijn.

Vergelijk op de interactieve kaart Spanje, maar eens met Nederland en België, en dan zul je al snel zien dat de kans om de meteorenzwerm Perseïden te zien in Spanje veel groter is dan in andere landen.

Ga naar de inhoud