Bijna tweeduizend ‘plaatsen’ in Spanje hebben slechts één inwoner

Bijna tweeduizend ‘plaatsen’ in Spanje hebben slechts één inwoner
Beeld: via canva.com

Bijna tweeduizend ‘plaatsen’ in Spanje hebben slechts één inwoner

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Buiten de gebieden die ontvolkt zijn in Spanje zijn er plaatsen waar letterlijk één persoon woont. In 1.943 van zulke plaatsen in het land, is er slechts één bewoner en opmerkelijk genoeg is dit meestal een man. Deze informatie komt van het Continu Bevolkingsregister dat door het Spaanse Statistiekbureau (INE) is uitgevoerd. Dit instituut benadrukt echter dat deze data niet enkel verwijzen naar het idee van een ‘dorp’

In het Continu Bevolkingsregister verwijst ‘bevolkingskernen’ ook naar verspreid gelegen gebieden, waartoe bijvoorbeeld industrieterreinen en campings behoren. Na het elimineren van dubbele vermeldingen is het uiteindelijke aantal plekken met slechts één inwoner ongeveer 1.800. 

Uit een gedetailleerde analyse blijkt dat in 63% (1.134) van deze locaties de enige bewoner een man is, terwijl vrouwen slechts in 37% (666) van de gevallen de enige bewoner zijn.

Lugo is de provincie in Galicië met de meeste plekken waar slechts één persoon woont, namelijk 560. Daarna komen A Coruña (Galicië) met 353 en Asturië met 337. Aan de andere kant van deze lijst vinden we Vizcaya (Baskenland) en Cádiz (Andalusië) beiden met slechts 1 zo’n plaats, Sevilla in Andalusië met 2 en Zamora in Castilië en León met 3 plaatsen. Op onderstaande kaart van Spanje is de vertaling van plaatsen per provincie in Spanje te zien.

kaart

De afzondering van deze plaatsen draagt bij aan de trek van het platteland naar de stad, wat in Spanje te zien is. Dit is niet alleen vanwege de moeilijke toegang tot de dorpen, maar ook door werkgerelateerde en sociale redenen. Door het ontbreken van goede communicatievoorzieningen kunnen digitale nomaden niet op afstand werken vanuit deze plaatsen. Dit maakt een stabiele bevolking in deze moderne tijden bijna onmogelijk, tenzij men een beroep uitoefent dat direct gelinkt is aan lokale bronnen.

Dat is echter niet de enige factor. Er wordt eveneens kritiek geuit op het ontbreken van doeltreffende beleidsmaatregelen. Er is behoefte aan meer inventieve en creatieve oplossingen. Hoewel het wellicht onrealistisch is om alle landelijke gebieden in Spanje te bedienen, is het cruciaal om het inherente groeipotentieel en de rijkdom van deze gebieden te herkennen en te bevorderen.

Het Spanje waar slechts één persoon woont, is eigenlijk een fase vóór het leeggelopen Spanje, een onderdeel van de al bekende demografische problemen in het land. De reikwijdte van dit probleem is zichtbaar en aanzienlijk: van de 8.131 gemeenten in Spanje lopen er meer dan 3.400 het risico te ontvolken, wat neerkomt op 42% van het totale gebied, volgens recente cijfers van de Spaanse Centrale Bank.

Ga naar de inhoud