Busmaatschappij ALSA kopieert Ryanair met low cost tarieven voor buslijndiensten in Spanje

ALSA.es
Beeld: ALSA.es

Busmaatschappij ALSA kopieert Ryanair met low cost tarieven voor buslijndiensten in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje heeft een systeem van buslijndiensten die uitgevoerd worden door de vervoersmaatschappij ALSA. Alsa heeft in Spanje een groot busnetwerk van langeafstandsbussen die afgelegd worden door de ruim 3.000 eigen bussen die niet alleen rijden in Spanje zelf en alle steden en dorpen met elkaar verbinden maar ook internationaal met reizen naar diverse Europese bestemmingen waaronder België maar ook Marokko.

Binnen Spanje reizen kan met de eigen auto, met de trein en AVE hogesnelheidstrein, met het vliegtuig en als goedkoper alternatief ook met de ALSA lijndienstbussen. De afkorting ALSA staat voor Automóviles Luarca S.A. welke werd opgericht in het jaar 1923 in Luarca, Asturië.

De busservice in veel autonome deelstaten en ook landelijk gezien in Spanje wordt geregeld door ALSA die een vorm van samenwerking heeft met de autoriteiten wat betreft alleenrecht op veel routes. Dat alleenrecht kan verdwijnen in de toekomst als de EU-plannen doorgaan waardoor concurrenten zoals het Duitse Flixbus , welke sinds 2016 in Spanje operationeel is, de kans kunnen grijpen om concurrerende buslijndienst routes aan te bieden, mits deze langer zijn dan 100 km.

Voorlopig heeft AlSA echter nog een monopolie positie wat betreft langeafstandsbussen in Spanje. Volgens een berekening van Confebus heeft AlSA minstens 7,5 miljoen passagiers vervoerd in Spanje, een behoorlijk aantal.

ALSA is voor veel lange afstand reizigers een goedkoop alternatief waarbij de busmaatschappij de potentiële reizigers over de streep wil halen door goedkope low cost tickets aan te bieden. Zo bood ALSA in augustus tickets aan met 35% korting om de vliegtuig- en treinreizigers over te halen om met de lijndienstbus op vakantie te gaan.

Zo zijn er volgens deze website tickets te vinden tussen Granada en Sevilla vanaf 5,45 euro of tussen Barcelona en Valencia vanaf 8,80 euro of tussen Salamanca en Oviedo vanaf 10,60 euro. Ondanks de goedkopere prijzen moet ALSA tegen het imago van een busmaatschappij opboksen. De ALSA prijzen zijn echter vele malen goedkoper dan die van de AVE hogesnelheidslijn en/of het vliegtuig wat de lange afstand lijndienstbus een goed alternatief maakt.

Wie heeft er al eens met ALSA gereisd binnen Spanje?

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.