Busmaatschappij ALSA kopieert Ryanair met low cost tarieven voor buslijndiensten in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Busmaatschappij ALSA kopieert Ryanair met low cost tarieven voor buslijndiensten in Spanje

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje heeft een systeem van buslijndiensten die uitgevoerd worden door de vervoersmaatschappij ALSA. Alsa heeft in Spanje een groot busnetwerk van langeafstandsbussen die afgelegd worden door de ruim 3.000 eigen bussen die niet alleen rijden in Spanje zelf en alle steden en dorpen met elkaar verbinden maar ook internationaal met reizen naar diverse Europese bestemmingen waaronder België maar ook Marokko.

Binnen Spanje reizen kan met de eigen auto, met de trein en AVE hogesnelheidstrein, met het vliegtuig en als goedkoper alternatief ook met de ALSA lijndienstbussen. De afkorting ALSA staat voor Automóviles Luarca S.A. welke werd opgericht in het jaar 1923 in Luarca, Asturië.

De busservice in veel autonome deelstaten en ook landelijk gezien in Spanje wordt geregeld door ALSA die een vorm van samenwerking heeft met de autoriteiten wat betreft alleenrecht op veel routes. Dat alleenrecht kan verdwijnen in de toekomst als de EU-plannen doorgaan waardoor concurrenten zoals het Duitse Flixbus, welke sinds 2016 in Spanje operationeel is, de kans kunnen grijpen om concurrerende buslijndienst routes aan te bieden, mits deze langer zijn dan 100 km.

Voorlopig heeft AlSA echter nog een monopolie positie wat betreft langeafstandsbussen in Spanje. Volgens een berekening van Confebus heeft AlSA minstens 7,5 miljoen passagiers vervoerd in Spanje, een behoorlijk aantal.

ALSA is voor veel lange afstand reizigers een goedkoop alternatief waarbij de busmaatschappij de potentiële reizigers over de streep wil halen door goedkope low cost tickets aan te bieden. Zo bood ALSA in augustus tickets aan met 35% korting om de vliegtuig- en treinreizigers over te halen om met de lijndienstbus op vakantie te gaan.

Zo zijn er volgens deze website tickets te vinden tussen Granada en Sevilla vanaf 5,45 euro of tussen Barcelona en Valencia vanaf 8,80 euro of tussen Salamanca en Oviedo vanaf 10,60 euro. Ondanks de goedkopere prijzen moet ALSA tegen het imago van een busmaatschappij opboksen. De ALSA prijzen zijn echter vele malen goedkoper dan die van de AVE hogesnelheidslijn en/of het vliegtuig wat de lange afstand lijndienstbus een goed alternatief maakt.

Wie heeft er al eens met ALSA gereisd binnen Spanje?

Ga naar de inhoud