Busmaatschappij ALSA kopieert Ryanair met low cost tarieven voor buslijndiensten in Spanje

Alsa.es
Beeld: Alsa.es

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spanje heeft een systeem van buslijndiensten die uitgevoerd worden door de vervoersmaatschappij ALSA. Alsa heeft in Spanje een groot busnetwerk van langeafstandsbussen die afgelegd worden door de ruim 3.000 eigen bussen die niet alleen rijden in Spanje zelf en alle steden en dorpen met elkaar verbinden maar ook internationaal met reizen naar diverse Europese bestemmingen waaronder België maar ook Marokko.

Binnen Spanje reizen kan met de eigen auto, met de trein en AVE hogesnelheidstrein, met het vliegtuig en als goedkoper alternatief ook met de ALSA lijndienstbussen. De afkorting ALSA staat voor Automóviles Luarca S.A. welke werd opgericht in het jaar 1923 in Luarca, Asturië.

De busservice in veel autonome deelstaten en ook landelijk gezien in Spanje wordt geregeld door ALSA die een vorm van samenwerking heeft met de autoriteiten wat betreft alleenrecht op veel routes. Dat alleenrecht kan verdwijnen in de toekomst als de EU-plannen doorgaan waardoor concurrenten zoals het Duitse Flixbus, welke sinds 2016 in Spanje operationeel is, de kans kunnen grijpen om concurrerende buslijndienst routes aan te bieden, mits deze langer zijn dan 100 km.

Voorlopig heeft AlSA echter nog een monopolie positie wat betreft langeafstandsbussen in Spanje. Volgens een berekening van Confebus heeft AlSA minstens 7,5 miljoen passagiers vervoerd in Spanje, een behoorlijk aantal.

ALSA is voor veel lange afstand reizigers een goedkoop alternatief waarbij de busmaatschappij de potentiële reizigers over de streep wil halen door goedkope low cost tickets aan te bieden. Zo bood ALSA in augustus tickets aan met 35% korting om de vliegtuig- en treinreizigers over te halen om met de lijndienstbus op vakantie te gaan.

Zo zijn er volgens deze website tickets te vinden tussen Granada en Sevilla vanaf 5,45 euro of tussen Barcelona en Valencia vanaf 8,80 euro of tussen Salamanca en Oviedo vanaf 10,60 euro. Ondanks de goedkopere prijzen moet ALSA tegen het imago van een busmaatschappij opboksen. De ALSA prijzen zijn echter vele malen goedkoper dan die van de AVE hogesnelheidslijn en/of het vliegtuig wat de lange afstand lijndienstbus een goed alternatief maakt.

Wie heeft er al eens met ALSA gereisd binnen Spanje?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

10
Reageer op dit artikel

7 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Ludo Kenis

Op 18 mei 2018 vloog ik met Ryanair van Eindhoven (Nederland) naar Sevilla voor €113 in 2,30u. Op 22mei 2018 met Alsa bus van Sevilla naar Antwerpen (Belgie) in 36u voor €138.
Niet inbegrepen het gebruik van de wc in de bus telkens €1. Geen wc papier, vuil, en vies. Geef mij maar het vliegtuig, proper, net en vlug..,,,, SALSA,,,,?????

son

Nico, Maarten,
Ik denk dat de redactie zit te springen om jullie een baantje aan te bieden.
Zou maar eens solliciteren.
Blijkbaar vervelen jullie je.

Pepe

Ik heb vrij veel gebruik gemaakt van de ALSA-lijn tussen Almeria en Malaga. Mijn oordeel? SUPER. Een heerlijke ontspannen manier van reizen over langere afstand. Ik rij zelf heel veel en graag, maar geniet elke keer weer van de redelijk (voor mij persoonlijk heerlijk) comfortabele bussen van ALSA. Ik kan het iedereen aanbevelen die een keer wil genieten van “openbaar vervoer” over langere afstand. Look at the bright side of life, always!!!!

hugodenhoed@hotmail.com

Mooi artikel redactie, bedankt! Graag eens een paar van de die anonieme zeurpieten blokken!

johan

groot gelijk don juan !! (van mij mag men eventueel , vriendelijk iets verbeteren , maar blijf toch beleefd.)

Nico

Goedkopere prijzen? U bedoelt lagere prijzen.

maarten.spanje@gmail.com

“Goedkopere prijzen” is niet de enige fout… Hele artikel barst van de fouten. Leer je moerstaal.

don juan

wat doen jullie toch altijd moeilijk over taal fouten die mens doet alle moeite om alles voor ons kenbaar te maken hou daar eens rekening mee inplaats van zo onbeschoft te reageren

Hans

Over moerstaal gesproken. Na je eerste zin hoort maar één punt. De volgende zin hoort te beginnen met “Het” en niet met “Hele”. Tenslotte moet het “Leert” zijn want het is gebiedende wijs. Je hoeft “Spanje Vandaag”niet te lezen hoor.

Lenny

Agadir..Malaga?

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Door op ‘Versturen’ te klikken ga je akkoord met onze privacyverklaring en geef je ons toestemming om dagelijks een nieuwsbrief met het actuele Spanje nieuws te sturen. Je kunt je altijd afmelden via de link onderaan de nieuwsbrief.