Krijgt de provincie Alicante te maken met een orkaan achtige storm?

Krijgt de provincie Alicante te maken met een orkaan achtige storm?
Beeld: Facebook

ALICANTE – Het Laboratorio de Climatología van de Universiteit van Alicante spreekt over een ‘medicane’ ofwel een ‘mediterranean hurricane’ die woensdag de kust van de provincie Alicante kan bereiken. Het gaat om een orkaan achtige storm die zich vormt bij de Balearen eilanden, dan richting de Golf van Valencia gaat en uiteindelijk met windsnelheden tussen 90 en 100 km/uur de provincie Alicante en dus de Costa Blanca zal bereiken.

De ‘medicane’ zoals men deze storm omschrijft heeft alles te maken met de DANA ofwel gota fría die over Spanje trekt deze dagen. Het gaat om een storm die veel regen, hagel, sneeuw, wind en lagere temperaturen met zich meebrengt.

Het Laboratorio de Climatología van de Universiteit van Alicante geeft echter wel aan dat er fouten gemaakt kunnen zijn met de berekeningen en de voorspellingen niet helemaal kunnen kloppen maar dat moet men afwachten want soms is het weer onvoorspelbaar.

Ondertussen heeft de Spaanse weerdienst Aemet nog steeds een oranje weeralarm voor de provincie Alicante en verwacht men veel regen en harde windstoten.

Volgens deze krant is een ‘medicane’ te vergelijken met een ‘hurricane’ ofwel een tropische cyclone maar dan in de Middellandse Zee vorm ofwel een mediterrane cyclone. De warme kern en de zee-lucht interactie zijn hetzelfde alleen duurt een ‘medicane’ minder lang, is het bereik minder en zijn de harde windstoten minder heftig dan bij een hurricane.

Intense ‘medicanes’ kunnen worden vergeleken met categorie 1 of 2 orkanen. Ter vergelijking, Hurricane Dorian die op de Bahamas en op het vasteland van de VS voor veel schade en doden heeft gezorgd was een orkaan categorie 3.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

20
Reageer op dit artikel

12 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Anoniem

Nog steeds dezelfde mening over die modieuze kreetjes na wat er vandaag is gebeurd? Zonder deze waarschuwingen waren er waarschijnlijk veel meer slachtoffers geweest.

Anoniem

Kunnen wij bij de coste del sol ook slecht weer verwachten komende dagen

kees

Wanneer zou hij passeren dan?

maclaren0@gmail.com

laat maar komen het is welkom na maanden droogte

Reg

Als ik het kaartje goed interpreteer wordt niet alleen Alicante, maar ook Murcia en noord-west Almería getroffen! Wij zijn er klaar voor.

Gea

Na regenen onweersbuien van deze morgen werd het ook in La Nucia stralend mooi en warm zonnig. Wilde zojuist met mijn honden gaan wandelen en ineens onder het genot van t zonnetje een heftige regenbui. Het kan snel verkeren, zei Brederode. Ook hier in Spanje dus

Nicolás

El nadeel heeft zijn voordeel zei Johan Cruijff. Na zo’n orkaan kan menig buitenlander met een kwaliteit van waaibomen huis weer terugkeren naar hun oorspronkelijk Europese thuisland waar geheid wordt en met goed betonnen muren en daken.

thecla

In Belgisch weerbericht spreekt men dan van plaatselijke hevige buien, al of niet met vermelding van de windsnelheden, we hebben wel al wat kan wegvliegen plat gelegd en zoals bij vorige regenval ( extreem of niet ) is de kans groot dat ons zwembad kan overlopen… hou u allemaal goed !

Hemmie Schoenmakers

Wij zijn in Orihuele Costa en hebben vanmiddag gegolfd met een stralend zonnetje er bij . Dus niets te klagen !

PeterH

Geniet de komende dagen dan maar lekker van de regen en de wind. het artikel gaat over donderdag en vrijdag LOL

Raptor

Woensdagmiddag tussen 15.30 en 17.30 ritje gemaakt in gebied Campello en La Vila. Heerlijk rustig op de weg en in het zonnetje gezeten bij pantano Orxeta.
Ik begrijp nu dat iedereen thuis in de schuilkelder zit want windsnelheid 100 km/u. Heerlijk dat code rood en andere modieuze kreetjes.

Demey Anne

Wij verblijven in Algorfa en hier was het vandaag wisselvallig.

Fred

De code rood staat dan ook voor Donderdag en Vrijdag en dat is het nog niet. Er gaat heel wat aankomen en dan maar hopen dat het goed gaat. Hier was vanmorgen ook wat regen de rest van de dag zon maar dat zegt natuurlijk niets over het feit wat het Donderdag en Vrijdag gaat doen.

Maikel

Dorian was cat 5, geen 3.

On the following day, Dorian reached Category 5 intensity, 

Ben

Voor de media die om lezers te trekken altijd de zwaarste categorie wensen was het natuurlijk categorie 5, maar dat was het dus niet!

Nerinckx jean

Momenteel in benidorm regen maar hebben ons verzien op het ergste extra riemen gespannen en alles goed vast gemaakt zo moeten wachten groetjes jean

Inne

Wij vertrekken volgende week donderdag naar onze familiewoning in El Campello. We hopen voor iedereen dat alles mag meevallen en we ei
nd volgende week beter weer mogen treffen. 🤞

leo

Ik woon naast El Campello en we hebben nu code ROOD hier voor de Donderdag en Vrijdag. Parken, klassen en scholen zijn morgen gesloten. Ik neem aan dat ook veel winkels niet zullen openen aangezien men gewaarschuwd wordt voor levens gevaarlijke situaties. Binnenblijven en hopen dat er niets mis gaat in en om het huis.

de baetselier

wij in Coveta Fuma . Zijn deze morgen al een paar zware buien gevallen en nu weer onweer . Hopelijk minder erg dan voorspelt

Ruud

Welke woensdag?

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.