skip to Main Content
Krijgt de provincie Alicante te maken met een orkaan achtige storm?
Facebook

Krijgt de provincie Alicante te maken met een orkaan achtige storm?

ALICANTE – Het Laboratorio de Climatología van de Universiteit van Alicante spreekt over een ‘medicane’ ofwel een ‘mediterranean hurricane’ die woensdag de kust van de provincie Alicante kan bereiken. Het gaat om een orkaan achtige storm die zich vormt bij de Balearen eilanden, dan richting de Golf van Valencia gaat en uiteindelijk met windsnelheden tussen 90 en 100 km/uur de provincie Alicante en dus de Costa Blanca zal bereiken.

De ‘medicane’ zoals men deze storm omschrijft heeft alles te maken met de DANA ofwel gota fría die over Spanje trekt deze dagen. Het gaat om een storm die veel regen, hagel, sneeuw, wind en lagere temperaturen met zich meebrengt.

Het Laboratorio de Climatología van de Universiteit van Alicante geeft echter wel aan dat er fouten gemaakt kunnen zijn met de berekeningen en de voorspellingen niet helemaal kunnen kloppen maar dat moet men afwachten want soms is het weer onvoorspelbaar.

Ondertussen heeft de Spaanse weerdienst Aemet nog steeds een oranje weeralarm voor de provincie Alicante en verwacht men veel regen en harde windstoten.

Volgens deze krant is een ‘medicane’ te vergelijken met een ‘hurricane’ ofwel een tropische cyclone maar dan in de Middellandse Zee vorm ofwel een mediterrane cyclone. De warme kern en de zee-lucht interactie zijn hetzelfde alleen duurt een ‘medicane’ minder lang, is het bereik minder en zijn de harde windstoten minder heftig dan bij een hurricane.

Intense ‘medicanes’ kunnen worden vergeleken met categorie 1 of 2 orkanen. Ter vergelijking, Hurricane Dorian die op de Bahamas en op het vasteland van de VS voor veel schade en doden heeft gezorgd was een orkaan categorie 3.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 20 reacties
 1. Nog steeds dezelfde mening over die modieuze kreetjes na wat er vandaag is gebeurd? Zonder deze waarschuwingen waren er waarschijnlijk veel meer slachtoffers geweest.

 2. Als ik het kaartje goed interpreteer wordt niet alleen Alicante, maar ook Murcia en noord-west Almería getroffen! Wij zijn er klaar voor.

 3. Na regenen onweersbuien van deze morgen werd het ook in La Nucia stralend mooi en warm zonnig. Wilde zojuist met mijn honden gaan wandelen en ineens onder het genot van t zonnetje een heftige regenbui. Het kan snel verkeren, zei Brederode. Ook hier in Spanje dus

 4. El nadeel heeft zijn voordeel zei Johan Cruijff. Na zo’n orkaan kan menig buitenlander met een kwaliteit van waaibomen huis weer terugkeren naar hun oorspronkelijk Europese thuisland waar geheid wordt en met goed betonnen muren en daken.

 5. In Belgisch weerbericht spreekt men dan van plaatselijke hevige buien, al of niet met vermelding van de windsnelheden, we hebben wel al wat kan wegvliegen plat gelegd en zoals bij vorige regenval ( extreem of niet ) is de kans groot dat ons zwembad kan overlopen… hou u allemaal goed !

 6. Wij zijn in Orihuele Costa en hebben vanmiddag gegolfd met een stralend zonnetje er bij . Dus niets te klagen !

 7. Woensdagmiddag tussen 15.30 en 17.30 ritje gemaakt in gebied Campello en La Vila. Heerlijk rustig op de weg en in het zonnetje gezeten bij pantano Orxeta.
  Ik begrijp nu dat iedereen thuis in de schuilkelder zit want windsnelheid 100 km/u. Heerlijk dat code rood en andere modieuze kreetjes.

  1. De code rood staat dan ook voor Donderdag en Vrijdag en dat is het nog niet. Er gaat heel wat aankomen en dan maar hopen dat het goed gaat. Hier was vanmorgen ook wat regen de rest van de dag zon maar dat zegt natuurlijk niets over het feit wat het Donderdag en Vrijdag gaat doen.

  1. Voor de media die om lezers te trekken altijd de zwaarste categorie wensen was het natuurlijk categorie 5, maar dat was het dus niet!

 8. Momenteel in benidorm regen maar hebben ons verzien op het ergste extra riemen gespannen en alles goed vast gemaakt zo moeten wachten groetjes jean

  1. Wij vertrekken volgende week donderdag naar onze familiewoning in El Campello. We hopen voor iedereen dat alles mag meevallen en we ei
   nd volgende week beter weer mogen treffen. 🤞

   1. Ik woon naast El Campello en we hebben nu code ROOD hier voor de Donderdag en Vrijdag. Parken, klassen en scholen zijn morgen gesloten. Ik neem aan dat ook veel winkels niet zullen openen aangezien men gewaarschuwd wordt voor levens gevaarlijke situaties. Binnenblijven en hopen dat er niets mis gaat in en om het huis.

    1. wij in Coveta Fuma . Zijn deze morgen al een paar zware buien gevallen en nu weer onweer . Hopelijk minder erg dan voorspelt

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken