Spaanse kentekens beginnen vanaf nu met een L

Spaanse kentekens beginnen vanaf nu met een L
Beeld: Voorbeeldfoto

Spaanse kentekens beginnen vanaf nu met een L

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Voor veel mensen in Spanje en andere landen is het een hobby om kentekens te bekijken van voertuigen en om o.a. te raden waar een voertuig vandaan komt (kwam) of hoe oud deze is. Tot het jaar 2000 maakte Spanje gebruik van provinciecodes waar men uit kon opmaken uit welke provincie een voertuig kwam maar sinds 2000 is dat allemaal anders geworden.

In 2000 werd het provinciale systeem afgeschaft. Sindsdien heeft een kenteken vier cijfers en drie letters en is niet meer te zien in welke provincie een voertuig geregistreerd is. Ook is sinds 2000 de E van España en de kleuren van de Europese Unie te zien aan de linkerkant van het nummerbord. Detail is dat de klinkers A, E, I, O, U niet worden gebruikt in de Spaanse nummerborden.

Lettercombinaties

In 2000 begon men met de eerste combinatie 0000 BBB (omdat de A niet wordt gebruikt). Het gebruik van de letter B duurde 24 maanden waarna in 2002 de letter C werd gebruikt en na 23 maanden alweer vervangen werd door de letter D die het slechts 20 maanden volhield en de combinaties al op waren. 

Na de D volgde de F (want de E wordt niet gebruikt) die het slechts 21 maanden volhield. Met de letter G moest men het 34 maanden doen, ofwel 2 jaar en 10 maanden. Maar dat was niet de langste periode want met de letter H moest men het (tijdens de crisisjaren werden er minder voertuigen verkocht) 46 maanden doen.

In december 2014 begon men met de J die 31 maanden lang tot aan mei 2017 werd uitgegeven gevolgd door de K die 28 maanden lang tot september 2019 in gebruik was. Vanaf september 2019 hebben de Spaanse kentekens van nieuwe personenwagens als beginletter de L.

De fans van kentekenplaten hebben de eerste al gespot in Spanje, iets dat volgens een Twitter gebruiker gebeurde op 6 september 2019 toen men overging van 8819 KZZ naar 0000 LBB.

Op deze website staat een tabel met alle lettercombinaties sinds september 2000. Op deze website kun je de laatste kentekenplaat zien die door de Spaanse verkeersdienst DGT is uitgegegeven.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.