Benidorm wil digitale nomaden verwelkomen

Benidorm wil digitale nomaden verwelkomen
Beeld: Freepik

Benidorm wil digitale nomaden verwelkomen

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Digitale nomaden zijn personen die het internet gebruiken om hun werk locatie-onafhankelijk uit te voeren. Ze leven een ‘nomadisch’ bestaan door veel te reizen en op die manier gebruik te maken van hun flexibele manier van werken en geld verdienen. In Benidorm meent de gemeente dat dit genre reizigers ideal is om het tekort aan andere seizoensgebonden toeristen aan te vullen.

Benidorm is volgens de burgemeester niet alleen een corona-veilige bestemming die het hele jaar toeristisch aantrekkelijk is, het is ook een ideale plaats om te werken. Daarbij richt hij zich hoofdzakelijk tot de nationale (Spaanse) en internationale (buitenlandse) digitale nomaden die tijdelijk of voor langere duur met hun ‘digitale kantoor’ en/of werkzaamheden naar Benidorm kunnen komen.

Benidorm is niet alleen voor de thuiswerkers (teletrabajadores) een ideale bestemming maar ook voor digitale nomaden die normaal gesproken korte (of langere) tijd op een bestemming blijven om te werken.

Om de digitale nomaden en thuiswerkers aan te trekken heeft de gemeente de slogan ‘Vivir en Benidorm; trabajar desde el paraíso’ ofwel ‘Leven in Benidorm; werken vanuit het paradijs’ bedacht.

De website van Visit Benidorm besteedt een speciale pagina aan de Digitale Nomaden. Deze webpagina is niet in het Nederlands maar wel in het Engels te lezen.

Wat is een ‘digital nomad’

Er zijn steeds meer beroepen die geheel of grotendeels online uitgevoerd kunnen worden, waaronder schrijvers, vertalers, fotografen, videomakers, online marketeers, webdesigners, softwareontwikkelaars, grafisch designers, pokerspelers, online trainers en andere vormen van werk waarbij kennis de belangrijkste bron van inkomsten is. 

Vaak combineren digitale nomaden meerdere beroepen of leren ze zichzelf andere vaardigheden aan om minder vatbaar te zijn voor het onregelmatige inkomen dat men vaak heeft. Het opzetten van passieve geldstromen, zoals inkomsten uit boeken, is daarnaast een populaire manier om een constante stroom aan inkomsten te genereren. Naast digital nomads die zelfstandig werken, zijn er steeds meer nomads die in vaste dienst voor bedrijven werken.

Nederlandse nomaden

Nederlandse digitale nomaden die wel interesse hebben in een werkplek zoals Benidorm moeten rekening houden met de Basisregistratie Personen (BRP). Wanneer een digitale nomade langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft, dan is het verplicht om zichzelf uit te laten schrijven. 

Wat betreft de inschrijving in het register van de Kamer van Koophandel, het is mogelijk om vanuit het buitenland in te schrijven bij de KvK, maar alleen wanneer het een onderneming betreft met een bezoekadres in Nederland of als de ondernemingsactiviteiten hoofdzakelijk in Nederland afspelen. In dat geval zullen de volgende documenten toegezonden dienen te worden naar de Kamer van Koophandel:

  • Inschrijfformulier van de Kamer van Koophandel.
  • Een ondertekend huur,- koop,- of pachtcontract van het Nederlandse bezoekadres.
  • Een gelegaliseerde kopie van een geldig legitimatiebewijs.
  • Een origineel uittreksel of gelegaliseerde kopie van het bevolkingsregister van de buitenlandse gemeente waar men verblijft, of een ander document van een officiële instantie waarop het buitenlandse adres staat.

Vanwege de lastigheid van de huidige regels, kiezen veel Nederlandse digitale nomaden ervoor om in te schrijven bij de KvK voor vertrek. En terug te keren naar Nederland voordat de acht maanden periode verstreken is. Maar 8 maanden verblijven in Benidorm of een andere bestemming in Spanje is natuurlijk helemaal niet verkeerd.

Ga naar de inhoud