Na een Google-taks komt Spanje nu met een WhatsApp-taks

Na een Google-taks komt Spanje nu met een WhatsApp-taks
Beeld: Pixabay

Na een Google-taks komt Spanje nu met een WhatsApp-taks

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als onderdeel van de nieuwe telecommunicatiewet en in dezelfde lijn als de Google-taks of Google belasting, wil de Spaanse regering ook een zogenaamde  WhatsApp-taks of belasting invoeren. Dat wil niet zeggen dat de miljoenen gebruikers van WhatsApp in Spanje nu plotseling moeten gaan betalen maar wel dat het bedrijf WhatsApp (dat onderdeel is van Facebook) en andere instant-messaging platforms zoals Telegram die meer dan één miljoen euro aan inkomsten opgeven in Spanje een extra belasting moeten gaan betalen.

Instant messaging-platforms zoals WhatsApp of Telegram die meer dan een miljoen euro als opgegeven inkomsten in Spanje overschrijden moeten een belasting betalen van 1 promille of 1 duizendste. Bovendien moeten ze zich registreren in het register van exploitanten (net zoals andere telecombedrijven zoals Telefónica, Vodafone, Huawei, Nokia, Orange of Ericsson), een jaarinkomsten verklaring afleggen en de transparantie in de gebruikersvoorwaarden verbeteren.

Deze speciale WhatsApp-taks heet eigenlijk ‘tasa anual de Telecomunicaciones’ ofwel een telecommunicatie-taks en heeft niet alleen invloed op WhatsApp (Facebook) maar ook Telegram en andere grote spelers die ook al door de zogenaamde Google-taks getroffen worden, Google (Hangouts), Apple (Facetime) en Amazon (Alexa). 

Deze bedrijven moeten natuurlijk alleen het evenredige deel van het inkomen dat ze genereren met deze digitale communicatiediensten in Spanje betalen, dus niet als de bedrijven hun sociale zetel buiten Spanje geregistreerd hebben staan.

In de nieuwe telecommunicatiewet staat ook dat de traditionele telefooncabines niet meer verplicht zijn in Spanje maar de betaaltelefoons (met muntjes) mogen nog wel blijven bestaan in bijvoorbeeld bars en in het plattelandsgebied.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.