Inwoners twee Andalusische dorpen moesten binnenshuis blijven vanwege dreigende flammagenituswolk

Inwoners twee Andalusische dorpen moesten binnenshuis blijven vanwege dreigende flammagenituswolk
Beeld: Twitter

Inwoners twee Andalusische dorpen moesten binnenshuis blijven vanwege dreigende flammagenituswolk

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MÁLAGA – De inwoners van de dorpen Jubrique en Genalguacil moesten van de autoriteiten binnenshuis blijven vanwege een flammagenitus, een grijsachtig tot bruin gekleurde cumuliforme wolk die geassocieerd is met de natuur- en bosbranden aan de Costa del Sol. De hele ‘lockdown’ of ‘confinamiento’ duurde 4,5 uur tussen 16.30 en 21.00 uur op vrijdagmiddag/avond.

Terwijl de vlammenzee van de natuur- en bosbrand in de Sierra Bermeja voor steeds meer vernieling en verwoesting zorgt, is er inmiddels meer dan 5.000 ha natuur in de as gelegd. Verder moesten meer dan 1.000 inwoners van diverse gemeenten hun huizen verlaten en zijn er meer dan 400 brandweerlieden op de grond en vanuit de lucht met bijna 40 blushelikopters en vliegtuigen bezig om het vuur onder controle te krijgen.

Vrijdagmiddag werden alle inwoners van Jubrique en Genalguacil opgeroepen om binnenshuis te blijven, een situatie die vergelijkbaar is met de ‘lockdown’ vanwege de corona-pandemie. De reden was dit keer echter heel anders en had alles te maken met een zogenaamde ‘flammagenitus’, ook bekend als ‘pyrocumulus’. Dit is een dichte, vaak grijsachtig tot bruin gekleurde cumuliforme wolk die geassocieerd wordt met vuur of vulkaanuitbarstingen en mogelijk droge bliksem (bliksem zonder regen) kan produceren.

Een flammagenituswolk ontstaat door de intense verhitting van de lucht vanaf het oppervlak. Dit veroorzaakt convectie, waardoor de rook stijgt naar een punt van stabiliteit. Al in de atmosfeer aanwezig vocht, evenals waterdamp ontstaan en vrijgekomen door verbranding van vegetatie of door vulkanische ontgassing, kan gemakkelijk op asdeeltjes condenseren, en zo de wolk snel doen groeien.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.