Verkoop gebotteld water in Spanje gedaald vanwege gesloten horeca en gebrek aan toeristen

Verkoop gebotteld water in Spanje gedaald vanwege gesloten horeca en gebrek aan toeristen
Beeld: 123rf

Verkoop gebotteld water in Spanje gedaald vanwege gesloten horeca en gebrek aan toeristen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De verkoop van gebotteld of flessenwater (agua envasada) is in Spanje in 2020 met 13 procent gedaald, aldus onderzoekskantor DBK. In totaal werd er een omzet behaald van 1,23 miljard euro maar dat is dus minder dan normaal vanwege de sluiting van de horeca en het gebrek aan toeristen in het eerste corona-jaar 2020.

Volgens het Observatorio Sectorial DBK is 91,9 procent of 1,13 miljard euro van de totale omzet (1,23 miljard) verdiend met de verkoop van stil water, zonder bubbels of ‘agua sin gas’. De omzet van water met bubbels of ‘agua con gas’ is met 100 miljoen euro gedaald en is goed voor 8,1 procent van de totale waterverkoop omzet in Spanje in 2020.

Het overgrote merendeel van het Spaanse gebotteld water blijft binnen de Spaanse landsgrenzen en wordt in eigen land verkocht. Maar de export is in 2020 toch met 33,3 procent gestegen naar een omzet van 50 miljoen euro. Daarvan ging het meeste Spaanse flessenwater naar buurland Frankrijk met 61 procent van de totale export. Er was echter ook sprake van import van gebotteld water maar dat was voor niet meer dan 26 miljoen euro, een daling van 25,4 procent in 2020 ten opzichte van 2019.

De cijfers voor 2021 zijn nog niet bekend maar het onderzoekskantoor DBK heeft er vertrouwen in dat deze beter zullen zijn dan in het eerste corona-jaar 2020. Uiteraard komt dat door de heropening van de horeca in Spanje en omdat er dit jaar meer toeristen naar Spanje zijn gekomen. Toch meent het Observatorio Sectorial DBK dat de pre-covid verkoopcijfers niet in 2021 of 2022 maar pas in 2023 gehaald zullen worden.

In Spanje zijn ongeveer 90 bedrijven die flessenwater leveren waar meer dan 5.500 personen werken, wat dus ongeveer gemiddeld 64 werknemers per bedrijf zou zijn. Het merendeel zijn echter kleine bedrijven met minder dan 30 werknemers en slechts 12 procent van alle bedrijven heeft meer dan 100 werknemers in dienst. De vijf grootste bedrijven hadden in 2020 een marktaandeel van 49,9 procent wat stijgt naar 73,3 procent marktaandeel als gekeken wordt naar de tien grootste bedrijven die gebotteld water leveren in Spanje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.