Belgische wielrenner Remco Evenepoel wint de Ronde van Spanje

Belgische wielrenner Remco Evenepoel wint de Ronde van Spanje
Beeld: Europa Press

Belgische wielrenner Remco Evenepoel wint de Ronde van Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

WIELRENNEN – Het zat er natuurlijk al lange tijd aan te komen maar op de laatste dag werd in Madrid bij de finish bevestigd dat de 22-jarige Belgische wielrenner Remco Evenepoel de 77e Vuelta a España heeft gewonnen. Remco is daarmee de vijfde Belgische wielrenner ooit geworden die de Spaanse Ronde heeft gewonnen en de eerste Belg die sinds 1977 deze wielerronde op naam schrijft. 

Remco Evenepoel heeft ervoor gezorgd dat de Sloveen Primož Roglič dit jaar geen vierde titel op rij heeft binnen weten te fietsen nadat hij in 2019, 2020 en 2021 de Vuelta a España won. Remco is de eerste Belgische wielrenner in 44 jaar tijd die een grote wielerronde weet te winnen en volgt daarmee Johan de Muynck op die in 1978 de Giro d’Italia won. Remco is ook de jongste Ronde van Spanje winnaar geworden van de afgelopen 60 jaar en heeft Angelino Soler die in 1961 won van de titel gestoten. 

De laatste Belg die de Vuelta a España wist te winnen was Freddy Maertens in 1977 terwijl daarvoor in 1971 Ferdinand Bracke, in 1960 Frans de Mulder, in 1947 Edward van Dijck, in 1936 en 1935 Gustaaf Deloor de Spaanse ronde op naam wisten te schrijven. Detail is dat er ‘maar’ twee Nederlanders zijn die de Spaanse wielerronde hebben weten te winnen, in 1979 Joop Zoetemelk en in 1967 Jan Janssen.  

Remco Evenepoel was sinds de zesde etappe tussen Bilbao en Pico Jano de leider in de Vuelta a España. Als tweede eindigde de Spanjaard Enric Mas met 2.02 minuten meer dan Remco terwijl de derde plaats ging naar de Spanjaard Juan Ayuso met een verschil van 4.57 minuten. De Nederlander Thymen Arensman eindigde op een zesde plaats met 7.45 minuten meer dan Remco.

Ga naar de inhoud