Waarom iedereen in Spanje een bidet heeft en in Nederland niet

Waarom iedereen in Spanje een bidet heeft en in Nederland niet
Beeld: Canva

Waarom iedereen in Spanje een bidet heeft en in Nederland niet

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Als je in Spanje woont of daar vaak komt ben je natuurlijk al bekend met het bidet of ‘bidé’ in het Spaans. Deze zijn in Spanje niet weg te denken uit de badkamers waar deze netjes naast het toilet zijn geplaatst. De vraag is natuurlijk of veel mensen daar nu nog gebruik van maken maar de bidets zijn er nog wel en worden ook nog steeds in de nieuwbouwwoningen geplaatst. Maar waarom zie je het bidet in Spanje wel en in Nederland niet?

Spanje is samen met andere Zuid-Europese landen het land van de bidets. Ze zijn overal te vinden, in de appartementen, huizen en hotelkamers. Maar ondanks dat de meeste vakantiegangers nu wel weten hoe een bidet eruit ziet, is de vraag of men wel weet waar deze voor dienen. Overigens geldt datzelfde voor de inwoners van Spanje waarbij de vraag gesteld kan worden of men nog wel gebruik maakt van de traditionele bidets. 

Wat is een bidet

Maar wat is eigenlijk een bidet en waar dient het voor? Het woord is afkomstig uit het Frans en heeft in Spanje de naam ‘bidé’. Een bidet is een laag geïnstalleerd onderdeel van het sanitair of een type wasbak voor het wassen van de uitwendige geslachtsorganen of de anus. Bidets komen echter ook van pas om andere delen van het lichaam te wassen; ze zijn bijvoorbeeld erg praktisch voor het wassen van de voeten of, zoals veel vakantiegangers doen, om kleding te wassen. Hoewel ze enigszins op een toilet lijken, dient een bidet eerder met een wastafel of bad vergeleken te worden. 

Hygiënisch

Vreemd genoeg zijn dus de bidets heel gebruikelijk in Zuid-Europese landen zoals Spanje maar zie je ze in Noord-Europese landen zoals Nederland nauwelijks. En dat is vreemd want het is eigenlijk de meest hygiënische manier om het onderlichaam schoon te maken. Het gebruik van een bidet is namelijk schoner dan alleen het gebruik van toiletpapier en kan leiden tot minder gevallen van huiduitslag, aambeien en urineweginfecties. Het is daarnaast ook beter voor het milieu omdat je geen of minder toiletpapier hoeft te gebruiken en de milieuvervuilende vochtige doekjes helemaal links kunt laten liggen.

Moderne versie

Maar tegenwoordig zie je naast het traditionele bidet met kraan dat naast het toilet staat ook steeds meer de moderne versies. Die bestaan uit een douche of waterstraal die in de toiletpot is ingebouwd. Deze ziet eruit als een normaal toilet met als verschil dat je met een druk op de knop er een geïntegreerd kraantje tevoorschijn komt. Deze bidets worden ook wel eens het Japanse toilet genoemd omdat deze in Japan zeer gebruikelijk zijn in de woningen. Verder is het ook mogelijk om een losse handdouche met slang naast het toilet te hangen, iets wat je in Spanje steeds vaker ziet, of een losse wc-bril met geïntegreerde kraan te installeren. 

Het is met name het Japanse toilet dat ook steeds vaker geïnstalleerd wordt in de Nederlandse woningen. Ze zijn echter nog niet goedkoop maar degene die ze al geïnstalleerd hebben zijn er heel blij mee, ook omdat de moderne versies die toch al snel zo’n 2.000 euro kosten een föhn hebben om het onderlichaam te drogen. Luxer kan toch niet?

  • bidet1
  • bidet2
  • bidet3
  • bidet4
Ga naar de inhoud