Wat is er gebeurd met de nachttreinen in Spanje en komen ze nog terug?

Wat is er gebeurd met de nachttreinen in Spanje en komen ze nog terug?
Beeld: Wikimedia

Wat is er gebeurd met de nachttreinen in Spanje en komen ze nog terug?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Diverse jaren geleden was het mogelijk om met een nachttrein van het zuiden van het land naar het noorden of van het oosten naar het westen te reizen. Maar nu er steeds meer aandacht wordt besteed aan de hogesnelheidstreinen en er ook steeds meer verbindingen zijn, is de ‘trenhotel’ zoals de nachttrein genoemd werd overbodig geworden.

De Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe was de verantwoordelijke voor de ‘trenhotel’ ofwel de nachttrein die gedurende 30 jaar van 1985 tot en met 2015 opereerde in Spanje. Er waren meerdere routes zoals van Barcelona naar Galicië, van Barcelona naar Granada of van Málaga naar Bilbao. Op dit moment zijn er geen nachttreinen meer in Spanje.

De ‘trenhotel’ in Spanje had niet alleen slaapplaatsen aan boord maar ook een restaurant en een bar om de lange reis zo aangenaam mogelijk te maken. Maar met de opkomst van de AVE hogesnelheidstreinen werden de nachttreinen overbodig. Met de AVE is het immers mogelijk om in 8 tot 10 uur tijd van het noorden naar het zuiden te reizen of van het westen naar het oosten.

Het probleem daarbij is echter dat de nachttrein goedkoper was dan de AVE hogesnelheidstrein en daarnaast dat niet alle steden in Spanje verbonden zijn door de hogesnelheidstrein. Toch werd besloten in 2015 te stoppen met de nachttreinen, mede omdat de low cost vliegmaatschappijen veel goedkopere alternatieven waren geworden.

Nu er in Europa flink gediscussieerd wordt over de nachttreinen en deze ook als toeristische manier van reizen worden aangeboden door onder andere TUI, is ook in Spanje in ieder geval bij de politiek weer een discussie gestart. Op dit moment is de kans echter klein dat Spanje weer nachttreinen zal krijgen.

Toch wordt in Europa door ‘Europe on Rail’ in hun ‘Hop on the train: A Rail Renaissance for Europe’ rapport aangekaart dat Spanje de nachttreinen weer moet invoeren, al is het maar om Spaanse steden met de rest van Europa te verbinden. Bekijk het rapport HIER (PDF)

Ga naar de inhoud