Catalonië verklaart de afscheiding van Spanje maar zet deze daarna in de ijskast … en wat nu? (2017)

Oeps ... foto ontbreekt!

Catalonië verklaart de afscheiding van Spanje maar zet deze daarna in de ijskast … en wat nu? (2017)

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De Catalaanse regiopremier heeft op dinsdag in het Catalaanse parlement de afscheiding van Spanje aangekondigd maar deed dat op zo’n manier dat deze slechts 30 seconden later weer werd ingetrokken om het “proces” op een laag pitje te zetten en te gaan debatteren, overleggen en dialoog voeren met de Spaanse, nationale en internationale autoriteiten. Door deze beslissing is er enige rust ontstaan in het politieke conflict in Spanje maar niet iedereen is blij en de Spaanse regering accepteert het niet.

JA afscheiding NEE niet nu en niet onmiddellijk en unilateraal. Puigdemont heeft op de een of andere manier voor meer problemen gezorgt door eerst de onafhankelijkheid aan te kondigen en deze daarna weer in te trekken. Volgens de regiopremier heeft men het recht om de onafhankelijkheid uit te roepen omdat 2 miljoen Catalanen daarvoor gekozen hebben in het referendum van 1 oktober. Het is volgens hem en de regionale statuten zijn plicht om onmiddellijk de onafhankelijkheid te verkondigen maar gezien de druk van buitenaf ook om een gestrekte hand uit te steken door de afscheiding op een laag pitje zetten.

De Spaanse regering accepteert de beslissing van de Catalaanse autoriteiten niet omdat ten eerste het referendum (of wat daar op leek) illegaal en ongrondwettelijk was en ten tweede er volgens de grondwet helemaal geen onafhankelijkheid mag en kan worden uitgesproken door een autonome deelstaat. Daarom ziet de Spaanse regering in de verklaring van Puigdemont een illegale handeling en zal de regering maatregelen gaan nemen. Dat kunnen artikelen 155 of 116 zijn waarbij in feite de Spaanse regering de autonome deelstaat overneemt en het Catalaanse parlement en de regionale regering ontbindt. Gevangenisstraffen kunnen niet worden uitgesloten op dit moment. Op woensdagmorgen 9.00 uur komt er in Madrid een speciale raad bijeen om te bespreken qat ze gaan doen.

Vanuit Brussel is op dinsdagavond al aangegegen dat de EU zich niet gaat mengen in een binnenlands conflict en dat men het volledige vertrouwen heeft in minister-president Mariano Rajoy. Men benadrukt nogmaals dat men zich aan de wet dient te houden maar tevens wil men dat een dialoog wordt gevoerd. Vooralsnog wil Madrid echter niet praten met de Catalaanse regering zolang als deze buiten de wet om handelt. Hun boodschap is dan ook simpel: keer terug naar de wet en dan kunnen we praten.

De Catalaanse separatisten zijn echter niet blij met de gang van zaken, net zoals de leden van de CUP partij die maar een ding wilden, afscheiding van Spanje. Dat heeft de CUP nu nog niet gekregen en accepteert niet dat de Catalaanse regering verder wil debatteren met onder andere de Spaanse regering. De CUP heeft Puigdemont nu een maand de tijd gegeven om definitief de afscheiding van Spanje te verkondigen zoniet komt de regering in gevaar aangezien de CUP de overige partijen van Junts pel Si niet meer zal steunen. 

Veel mensen op straat in o.a. Barcelona waren niet blij en waren zeer teleurgesteld. De vraag is dan ook hoe deze mensen gaan reageren op de enigszins terughoudende onafhankelijkheidsverklaring van Puigdemont. Er is ook verwarring over wat er eigenlijk gebeurt is. Veel Catalanen vragen zich dan ook af wat Catalonië op dit moment is: een Catalaanse republiek of autonome deelstaat van Spanje. Veel Catalanen menen dat ze zijn bedrogen en in de maling zijn genomen. Anderen vinden juist weer dat de beslissing van Puigdemont zeer goed is om zo dialoog te vragen en internationale steun te zoeken voor het proces, iets wat erg lastig gaat worden want bijna niemand steunt wat Catalonië aan het doen is.

Eigenlijk weet niemand nu wat er gaat gebeuren. Volgens de Catalaanse autoriteiten laat Puigdemont zien dat hij wil onderhandelen om tot een positieve oplossing te komen voor Catalonië terwijl de Spaanse regering de verklaring niet accepteert waarbij het niet uitmaakt dat deze meteen weer op een laag pitje werd gezet, de beslissing werd gemaakt en dat is voor de regering in Madrid onacceptabel.

Ondertussen blijven grote bedrijven, banken en ook honderden kleine bedrijven aangeven dat ze Catalonië gaan verlaten. Grote bedrijven en banken doen dat door de sociale en fiscale hoofdkantoren te verplaatsen naar steden buiten Catalonië terwijl kleine bedrijven veelal besluiten hun winkels en ondernemingen buiten Catalonië te vestigen. De vreemde onafhankelijkheidsverklaring van Puigdemont heeft op de zakelijke markt in ieder geval niet voor rust gezorgt.

Ga naar de inhoud