skip to Main Content

Catalonië verklaart de afscheiding van Spanje maar zet deze daarna in de ijskast … en wat nu?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De Catalaanse regiopremier heeft op dinsdag in het Catalaanse parlement de afscheiding van Spanje aangekondigd maar deed dat op zo’n manier dat deze slechts 30 seconden later weer werd ingetrokken om het “proces” op een laag pitje te zetten en te gaan debatteren, overleggen en dialoog voeren met de Spaanse, nationale en internationale autoriteiten. Door deze beslissing is er enige rust ontstaan in het politieke conflict in Spanje maar niet iedereen is blij en de Spaanse regering accepteert het niet.

JA afscheiding NEE niet nu en niet onmiddellijk en unilateraal. Puigdemont heeft op de een of andere manier voor meer problemen gezorgt door eerst de onafhankelijkheid aan te kondigen en deze daarna weer in te trekken. Volgens de regiopremier heeft men het recht om de onafhankelijkheid uit te roepen omdat 2 miljoen Catalanen daarvoor gekozen hebben in het referendum van 1 oktober. Het is volgens hem en de regionale statuten zijn plicht om onmiddellijk de onafhankelijkheid te verkondigen maar gezien de druk van buitenaf ook om een gestrekte hand uit te steken door de afscheiding op een laag pitje zetten.

De Spaanse regering accepteert de beslissing van de Catalaanse autoriteiten niet omdat ten eerste het referendum (of wat daar op leek) illegaal en ongrondwettelijk was en ten tweede er volgens de grondwet helemaal geen onafhankelijkheid mag en kan worden uitgesproken door een autonome deelstaat. Daarom ziet de Spaanse regering in de verklaring van Puigdemont een illegale handeling en zal de regering maatregelen gaan nemen. Dat kunnen artikelen 155 of 116 zijn waarbij in feite de Spaanse regering de autonome deelstaat overneemt en het Catalaanse parlement en de regionale regering ontbindt. Gevangenisstraffen kunnen niet worden uitgesloten op dit moment. Op woensdagmorgen 9.00 uur komt er in Madrid een speciale raad bijeen om te bespreken qat ze gaan doen.

Vanuit Brussel is op dinsdagavond al aangegegen dat de EU zich niet gaat mengen in een binnenlands conflict en dat men het volledige vertrouwen heeft in minister-president Mariano Rajoy. Men benadrukt nogmaals dat men zich aan de wet dient te houden maar tevens wil men dat een dialoog wordt gevoerd. Vooralsnog wil Madrid echter niet praten met de Catalaanse regering zolang als deze buiten de wet om handelt. Hun boodschap is dan ook simpel: keer terug naar de wet en dan kunnen we praten.

De Catalaanse separatisten zijn echter niet blij met de gang van zaken, net zoals de leden van de CUP partij die maar een ding wilden, afscheiding van Spanje. Dat heeft de CUP nu nog niet gekregen en accepteert niet dat de Catalaanse regering verder wil debatteren met onder andere de Spaanse regering. De CUP heeft Puigdemont nu een maand de tijd gegeven om definitief de afscheiding van Spanje te verkondigen zoniet komt de regering in gevaar aangezien de CUP de overige partijen van Junts pel Si niet meer zal steunen. 

Veel mensen op straat in o.a. Barcelona waren niet blij en waren zeer teleurgesteld. De vraag is dan ook hoe deze mensen gaan reageren op de enigszins terughoudende onafhankelijkheidsverklaring van Puigdemont. Er is ook verwarring over wat er eigenlijk gebeurt is. Veel Catalanen vragen zich dan ook af wat Catalonië op dit moment is: een Catalaanse republiek of autonome deelstaat van Spanje. Veel Catalanen menen dat ze zijn bedrogen en in de maling zijn genomen. Anderen vinden juist weer dat de beslissing van Puigdemont zeer goed is om zo dialoog te vragen en internationale steun te zoeken voor het proces, iets wat erg lastig gaat worden want bijna niemand steunt wat Catalonië aan het doen is.

Eigenlijk weet niemand nu wat er gaat gebeuren. Volgens de Catalaanse autoriteiten laat Puigdemont zien dat hij wil onderhandelen om tot een positieve oplossing te komen voor Catalonië terwijl de Spaanse regering de verklaring niet accepteert waarbij het niet uitmaakt dat deze meteen weer op een laag pitje werd gezet, de beslissing werd gemaakt en dat is voor de regering in Madrid onacceptabel.

Ondertussen blijven grote bedrijven, banken en ook honderden kleine bedrijven aangeven dat ze Catalonië gaan verlaten. Grote bedrijven en banken doen dat door de sociale en fiscale hoofdkantoren te verplaatsen naar steden buiten Catalonië terwijl kleine bedrijven veelal besluiten hun winkels en ondernemingen buiten Catalonië te vestigen. De vreemde onafhankelijkheidsverklaring van Puigdemont heeft op de zakelijke markt in ieder geval niet voor rust gezorgt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Er zijn parallellen van voor- en tegenstanders in Catalonië met Trump, Brexit (beiden een twijfelachtige meerderheid qua stemmen) en ook de 75+1 zetel meerderheid in Nederland (de hele oppositie nu alweer op de achterste benen): het desbetreffende ‘land’: US, UK, Catalonië (en dus ook NL) is hopeloos (50%-50%) verdeeld en geen van de regeringen gaat de rit uitzitten.
  Het gaat vaak om egotrippers: Trump, Johnston (May is al knock-out), Puigdemont, die eigenlijk geen of te weinig draagvlak hebben. Alle drie de voorbeelden zijn helaas verkeerde ontwikkelingen in de westerse wereld. Ik geef Rutte nog maar even het voordeel van de twijfel, maar Trump, May en Puigdemont mogen van mij acuut het veld ruimen.

 2. Het lijkt erop dat het minderwaardigheidsgevoel van de Catalanen volkomen terecht is.

 3. Laatste nieuws. Rajoy zet de procedure in werking voor artikel 155. Als eerste vraagt hij aan Bergpiek of de onafhankelijkheid nu wel of niet is uitgeroepen. Heel slim dit. Niet meteen hakken, maar de bal weer terug leggen. Nu zal Bergpiek, met de CUP hijgend in zijn nek, hom of kuit moeten geven.

  1. Eens kijken wat de deadline wordt (als ie er is), anders is dit gewoon de voortzetting van het tennisspelletje wat ze al 30 jaar spelen. Misschien antwoordt hij niet, of met “wat ik te zeggen had heb ik al gezegd” en dan gaat de status-quo vrolijk verder, wat voor de Spaanse en Catalaanse politici wel goed uitkomt (letterlijk helemaal niets doen, mensen afleiden met dit soort kwesties, en ondertussen elke maand een vet bedrag op je rekening krijgen).

   1. Ja, zo’n soort antwoord zal het wel worden. In ieder geval geen duidelijk ja of nee. Intussen gaat de totale sloop van de Catalaanse economie door. Onvermijdelijk gaan ook burgers straks weg, op zoek naar een nieuw leven en gaat de huizenmarkt daar instorten . Je zal er maar verantwoordelijk voor zijn. Schaamteloze regering van Bergpiek.

 4. Ik kan mij bij de Catalaanse kwestie niet ontdoen van de indruk dat de Catalanen niet goed beseffen waarmee ze bezig zijn. In een globaliserende wereld wordt met een vingerknip een containerlijn afgeleid van Barcelona naar Valencia; dat geldt ook voor cruiserederijen, banken, enz…..;een proces dat reeds in gang is gezet en waarvan de gevolgen niet te overzien zijn. Ik heb sympathie voor die betogende boeren aan het Catalaanse Parlement die zeggen dat de emotie soms sterker is dan het (subsidie)geld…..;helaas brengt emotie geen brood op de plank!
  Naar mijn mening is de enig haalbare oplossing een “compromis à la belge” : een doorgedreven autonomie waarbij de federale bevoegdheid zich beperkt tot zaken als defensie, buitenlands beleid enz……Er zou ook niemand gezichtsverlies lijden en de levensstandaard zou op peil blijven; bij onafhankelijkheid zou dat geen zekerheid meer zijn….

  1. Een doorgedreven autonomie hebben ze al, geen enkel ander regio is zo autonoom als Catalonië, met alle gevolgen van dien, zoals dat ze het onderwijssysteem gebruiken om kinderen te indoctrineren. Het probleem is dat ze die autonomie dus gebruiken om zich te keren tegen Spanje, in plaats van om de zaken te optimaliseren. Al 40 jaar is elk conflict met Catalonië heel gemakzuchtig opgelost door ze meer geld en meer autonomie te geven, en daar zien we nu de gevolgen van. Autonomie is leuk zolang het maar niet in verkeerde handen komt, zoals nu in Catalonië, waar anarchisten en separatisten de scepter zwaaien.

   1. Toch is het wel logisch dat Catalanen zich af willen scheiden van mensen die hen als 2e rangsburgers zien, altijd onderdrukt hebben, hun familieleden hebben vermoord, hun land hebben gepikt, bijna alle belasting opbrengsten pikt,etc. Zelfs de voetbalclub in de hoofdstad heeft een groot deel van de successen ( helemaal in de francotijd) te danken aan corrupte scheids-en grensrechters zoals we vorig seizoen weer konden zien. Dan kan het wel economische zelfmoord zijn maar hun harten schreeuwen om bevrijding. Denk dat wij dat net zo hard zouden doen als we nu nog bij Duitsland zouden horen.

    1. Gaan we weer, het eeuwige minderwaardigheidscomplex van de Catalaan waardoor het zich onderdrukt voelt en gerechtigd vindt om Spanjaarden in Catalonië te discrimineren. Dat Franco tot 40 jaar geleden in héél Spanje huis heeft gehouden en niet alleen in Catalonië dat vergeten we maar want het komt niet uit, en laten we ook maar gelijk doen alsof Catalonië niet vóór die tijd bij Spanje hoorde, zodat men gaat denken dat het toen door Franco werd “bezet”. Want alleen de Catalanen hebben geleden van de burgeroorlog in HEEL Spanje. O ja, en… “ze stelen van ons”… 100% geïndoctrineerde antwoorden met nul inhoud of feitenkennis. Sterkte, hopelijk slaag je er ooit in om je ogen open te doen zodat je je niet voor andermans karretje laat spannen.

   2. Ja hoor, heeft er iemand wat te veel nieuws gekeken.
    Alsof wij Nederlanders niet geïndoctrineerd worden.
    Mag ik u vragen wie onze eerste koning was?
    Wil wel wedden dat u het fout heeft, dankzij indoctrinatie.
    Goeden dag.

  2. Het Belgische voorbeeld zal in Catalonië niet werken. De laatste weken is duidelijk geworden dat het de Catalanen uiteindelijk maar om 1 ding gaat: men wil nooit en te nimmer verantwoording afleggen aan de Spaanse regering, die men beschouwt als onderdrukkers zoals destijds Franco was. Al het andere is irrelevant. Het is puur en alleen emotie, vals historisch besef en misplaatst nationalisme.

   1. Ik durf zelfs te zeggen dat het blinde haat is naar Madrid. En de geschiedenis leert dat dit een slechte raadgever is. Inmiddels vertrekken de bedrijven met grote spoed . Is er straks nog wel wat over?

  3. Principes kosten vaak geld. Zo ook hier. In ieder geval zoals het er nu uitziet. Voor jezelf kun je die beslissing best nemen. Als je die ook neemt voor circa 50% inwoners die niet voor zijn loopt dat wellicht verkeerd af. Zal men zich nu (pas) gerealiseerd hebben?

  4. Redgy, uit uw antwoord leid ik af dat U Nederlander bent. Ik ben volmondig eens met uw oplossing, maar dit is geen compromis a la belge. Uw oplossing is de confederale structuur waar Europa opgaat in een ‘Europa der Volkeren’, ttz de beslissingslaag ligt zo dicht mogelijk bij de natie(de volkenrechterlijke natie), en Europa neemt de taken over voor de materies waar dit gewenst is. De oprichting van Belgie(zijnde de afscheiding van De Nederlanden) had niks te maken met democratie(of we waren nog bij Nederland), maar alles bij het politieke spel van de toenmalige grootmachten(Frankrijk, England en Duitsland).
   Wat U stelt als ‘compromis a la belge’ betekende in praktijk dat Vlamingen 137 jaar (1830-1967) hebben moeten wachten op een grondwet(zij het onvolledig) in het Nederlands.
   Nog een ding : waarom zou Schotland(en vele andere regios) niet het recht hebben om binnen de EU te blijven, zelfs als de banden met de UK worden opgeblazen ?

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken