Twee van de drie zelfstandigen in Spanje komen uit het buitenland

Twee van de drie zelfstandigen in Spanje komen uit het buitenland

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de gegevens van ATA zijn van elke drie zelfstandige ondernemers in Spanje er twee afkomstig uit het buitenland en dus slechts een uit Spanje zelf. Hierbij is gekeken naar de cijfers van de eerste negen maanden van dit jaar en het aantal geregistreerde zelfstandigen bij het Régimen Especial de Trabajadores Autónomos (RETA), de instantie die bijhoudt hoeveel zelfstandige ondernemers er zijn in Spanje.

Volgens de verzamelde gegevens steeg het aantal zelfstandige ondernemers met 23.840 personen in de eerste negen maanden van dit jaar. Dat is een stijging van 6,3% op nationaal niveau waarbij het totaal aantal buitenlandse zelfstandigen is komen te staan op 278.035 personen.

Van de 23.840 nieuwe zelfstandigen dit jaar zijn er 16.422 afkomstig uit het buitenland wat goed is voor een aandeel van 68,9% van het totaal aantal zelfstandige ondernemers in Spanje.

Regio’s

Gekeken naar autonome deelstaten in Spanje is te zien dat de meeste buitenlandse zelfstandigen in Catalonië te vinden zijn met een totaal van 63.380 personen en een stijging dit jaar van 4.340 personen. Als tweede op de lijst staat de regio Madrid met 44.125 buitenlandse zelfstandigen en een stijging van 832 personen gevolgd door de Comunidad Valenciana met een totaal van 37.865 zelfstandige buitenlanders en een stijging van 1.901 personen dit jaar.

Andalusië staat met 37.323 zelfstandige buitenlandse ondernemers als vierde op de lijst met een stijging van 2.246 personen. Op de Balearen steeg het aantal buitenlandse zelfstandigen met 4.245 personen naar 19.582 zelfstandige ondernemers, de grootste stijging (+27,7%) van heel Spanje.

Spanje is duur

Het is wel opvallend dat het aantal buitenlandse zelfstandigen is gestegen aangezien Spanje een van de duurste landen is om zelfstandig te gaan werken. In vergelijking, in Spanje kost dit 275 euro per maand (inclusief sociale voorzieningen) terwijl dat in Nederland 50 euro per jaar is. Voor beginnende zelfstandige ondernemers  zijn er speciale tarieven gedurende enkele maanden om het begin makkelijker te maken waarbij men met een “tarifa plana” 50 euro per maand betaalt gedurende de eerste zes maanden (waarschijnlijk vanaf 2018 wordt dat 12 maanden).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.