skip to Main Content
Twee van de drie zelfstandigen in Spanje komen uit het buitenland

Twee van de drie zelfstandigen in Spanje komen uit het buitenland

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

zelfstandigeMADRID – Volgens de gegevens van ATA zijn van elke drie zelfstandige ondernemers in Spanje er twee afkomstig uit het buitenland en dus slechts een uit Spanje zelf. Hierbij is gekeken naar de cijfers van de eerste negen maanden van dit jaar en het aantal geregistreerde zelfstandigen bij het Régimen Especial de Trabajadores Autónomos (RETA), de instantie die bijhoudt hoeveel zelfstandige ondernemers er zijn in Spanje.

Volgens de verzamelde gegevens steeg het aantal zelfstandige ondernemers met 23.840 personen in de eerste negen maanden van dit jaar. Dat is een stijging van 6,3% op nationaal niveau waarbij het totaal aantal buitenlandse zelfstandigen is komen te staan op 278.035 personen.

Van de 23.840 nieuwe zelfstandigen dit jaar zijn er 16.422 afkomstig uit het buitenland wat goed is voor een aandeel van 68,9% van het totaal aantal zelfstandige ondernemers in Spanje.

Regio’s

Gekeken naar autonome deelstaten in Spanje is te zien dat de meeste buitenlandse zelfstandigen in Catalonië te vinden zijn met een totaal van 63.380 personen en een stijging dit jaar van 4.340 personen. Als tweede op de lijst staat de regio Madrid met 44.125 buitenlandse zelfstandigen en een stijging van 832 personen gevolgd door de Comunidad Valenciana met een totaal van 37.865 zelfstandige buitenlanders en een stijging van 1.901 personen dit jaar.

Andalusië staat met 37.323 zelfstandige buitenlandse ondernemers als vierde op de lijst met een stijging van 2.246 personen. Op de Balearen steeg het aantal buitenlandse zelfstandigen met 4.245 personen naar 19.582 zelfstandige ondernemers, de grootste stijging (+27,7%) van heel Spanje.

Spanje is duur

Het is wel opvallend dat het aantal buitenlandse zelfstandigen is gestegen aangezien Spanje een van de duurste landen is om zelfstandig te gaan werken. In vergelijking, in Spanje kost dit 275 euro per maand (inclusief sociale voorzieningen) terwijl dat in Nederland 50 euro per jaar is. Voor beginnende zelfstandige ondernemers  zijn er speciale tarieven gedurende enkele maanden om het begin makkelijker te maken waarbij men met een “tarifa plana” 50 euro per maand betaalt gedurende de eerste zes maanden (waarschijnlijk vanaf 2018 wordt dat 12 maanden).

 

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Sinds 2001 als zelfstandige, later zelfs als SLU (=BV) werkzaam. Je moet natuurlijk wel hard werken en voldoende kunnen omzetten, dat geldt in Nederland ook.
  Vanaf het begin een gestor voor de administratie aangifte. Wij onze hander vrij om te werken. Verder moet je net als in Nl. wel een beetje creatief te werk gaan. Natuurlijk gaat hier veel zwart, dus ook jij. Maar langzaamaan steeds meer ‘wit’ geeft ook steeds meer aftrekposten terwijl je inkomen stijgt. Door het ‘goede’ systeem wel vanaf dag 1 volledig verzekerd en pension aan het opbouwen. In mijn 15 als zelfstanding in Nl. helemaal niets opgebouwd…
  BTW is ook hier gewoon aftrekbaar vanaf de 1e Euro en als je getrouwd ben in je vrouw gewoon meeverzekerd op jouw SS premie.
  Ja, de (belasting-)administratie is lastig, daar heb je iemand voor nodig en die kost geld. Maar dat geld voor velen in Nl. ook. En net als in Nl. kan je ook hier door je af en toe een beetje te verdiepen in de regels ook hier voordeeltje behalen, net als in Nl.
  Wij verdienen nu dus al zo’n 16 jaar goed de kost, geven af en toe bakken met geld uit (dus dat komt er schijnbaar ook binnen) maar ik betaal op jaarbasis nog geen 3.000€ belasting. En alles met de goedkeuring van de accountant.

  Maar ja, wel alles aanpakken natuurlijk wat je kan. Waar een Spaanse bouwer een electricien laat komen voor een lampje, een loodgieter voor een buisje en een bouwvakker voor een tegeltje, doen wij gewoon alles zelf. “Heb jij daar voor geleerd dan?” “Nee, ik ben zeeman van origine maar met een goed stel hersens…..”

 2. Spanje is duur, maar bij die 275 euro zit de ziektekostenverzekering en de spaanse aow inbegrepen. Waar je in Nederland je apart moet verzekeren voor ziektekosten (+eigen bijdrage) zit dit in Spanje in die 275 euro. Minimum bedrag dat recht geeft op een minimum pensioen van 14 maandelijkse betalingen van 380 als je 15 jaar hebt bijgedragen aan het sociale stelsel. Draag je 40 jaar af dan bedraagd dit pensioen 760 euro per maand.
  Autonomos die zich het kunnen veroorloven om meer af te dragen krijgen uiteraard een hoger pensioen uitbetaald.

 3. Wat nog erger is: Aan de bak zien te komen in Catalunya. Mijn zoons hebben wel twee jaar lang hun CV achter gelaten bij Jan en Alleman, maar een Catalaan moet niet iemand van ‘buitenaf’. Iemand die techniek meeneemt, sneller werkt dan gemiddeld, zijn talen spreekt, gewend is eenmaal te lunchen tussen de middag, moeten ze niet. Ikzelf ben als zelfstandige begonnen en gebleven tot aan mijn pensioen. Mijn klantenkring bestond uit alleen maar buitenlanders die hier woonden. Catalanen pruimen je niet en zoeken altijd de problemen op door laag geschoolden, Afrikanen en zwartwerkers voor hun te laten werken. Dan kunnen ze altijd na de klus klagen, je niet betalen en herrie schoppen. Dit alleen al geeft aan wat de toekomst gaat brengen mocht men ‘zelfstandig’ willen worden.

 4. Twee van alle drie NIEUWE “autonomos is buitenlander. In het totaal zijn er 298.184 buitelnadse zelfstandig ondernemers, waarvan er 144.223 uit de europese unie komen en 153.961uit landen buiten de EU.
  Spanje telt een totaal van 3,2 miljoen zelfstandig ondernemers (autonomos). gezien de totale cijfers is dus ongeveer 1 op de 10 autonomos in Spanje buitenlander.

 5. Het is ongelofelijk zwaar om als zelfstandige een bedrijf te starten in Spanje. In mijn dorp zijn wij de enigen die alles wit doen. Veel Spanjaarden willen graag legaal een bedrijf starten, maar als je 0 inkomen hebt, nog geen zicht op inkomsten en wel je kinderen te eten wilt geven is 275 euro per maand betalen absurd. Als de regering daar nou eens iets aan zou veranderen – in plaats van de grote bedrijven de hand boven het hoofd te houden – dan voorzie ik een eindelijk bloeiende economie.

  1. En als het nou alleen om 275 euro per maand ging. (In ons geval 2 x 275 want de partner kan alleen maar niks doen of nog een keer betalen.) Geen BTW aftrek voor kleine ondernemers, geen zelfstandigenaftrek, geen kinderbijslag, weinig facturen om af te trekken omdat velen zwart werken en een verplichte boekhouder omdat hacienda erg zijn best doet het zo ingewikkeld mogelijk te maken. Het is dat Spanje een heerlijk land is om te wonen.

 6. In Spanje heb je wel veel nepzelfstandigen, oftewel werknemers waarvan de werkgever eist dat ze als zelfstandige hun diensten aanbieden, zodat de werkgever aan de al minieme verplichtingen richting werknemers onderuit kan komen.

 7. Daar weet ik alles van, want ik ben hier bijna 25 jaar zelfstandige geweest. De eerste vijf jaren waren verschrikkelijk, dus ik weet hoe moeilijk de zelfstandigen het hier hebben met een regering die daar nog weinig aan doet. Ik wilde echter niet meer bij een zaak werken en veel meer vrijheid hebben. Vrijheid om me ten volle aan een grote hobbie te wijden en dat alles is gelukt. Hier werkte ik als ontwikkelaar van nieuwe produkten voor de exportmarkt en verder zocht ik voor toepassingen voor afvalprodukten en huidige produkten. Voor een nieuw produkt zocht ik verkoopmogelijkheden in 8 sectoren. Voor oude gangbare produkten zoch ik een nieuwe applicatie. Vreselijk interessant werk en als je dan ziet dat na 25 jaar in 2015 dankzij jouw werk een zaak verkocht kon worden opnieuwe aan een belangrijke multinationaal en dat in krisistijd de bedrijven met jouw produkten geen krisis hebben en steeds meer verkopen in het buitenland, dan geeft al dat harde werken met veel research een zoete smaak in de mond. Kortom ik heb 11 jaar genoten met het werken voor een zaak die rond 1988 aan een multinationaal verkocht kon worden en ik heb ook genoten als zelfstandige gedurende zo’n 25 jaar, met gelukkig veel vrijheid.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken