Twee van de drie zelfstandigen in Spanje komen uit het buitenland

Oeps ... foto ontbreekt!

Twee van de drie zelfstandigen in Spanje komen uit het buitenland

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de gegevens van ATA zijn van elke drie zelfstandige ondernemers in Spanje er twee afkomstig uit het buitenland en dus slechts een uit Spanje zelf. Hierbij is gekeken naar de cijfers van de eerste negen maanden van dit jaar en het aantal geregistreerde zelfstandigen bij het Régimen Especial de Trabajadores Autónomos (RETA), de instantie die bijhoudt hoeveel zelfstandige ondernemers er zijn in Spanje.

Volgens de verzamelde gegevens steeg het aantal zelfstandige ondernemers met 23.840 personen in de eerste negen maanden van dit jaar. Dat is een stijging van 6,3% op nationaal niveau waarbij het totaal aantal buitenlandse zelfstandigen is komen te staan op 278.035 personen.

Van de 23.840 nieuwe zelfstandigen dit jaar zijn er 16.422 afkomstig uit het buitenland wat goed is voor een aandeel van 68,9% van het totaal aantal zelfstandige ondernemers in Spanje.

Regio’s

Gekeken naar autonome deelstaten in Spanje is te zien dat de meeste buitenlandse zelfstandigen in Catalonië te vinden zijn met een totaal van 63.380 personen en een stijging dit jaar van 4.340 personen. Als tweede op de lijst staat de regio Madrid met 44.125 buitenlandse zelfstandigen en een stijging van 832 personen gevolgd door de Comunidad Valenciana met een totaal van 37.865 zelfstandige buitenlanders en een stijging van 1.901 personen dit jaar.

Andalusië staat met 37.323 zelfstandige buitenlandse ondernemers als vierde op de lijst met een stijging van 2.246 personen. Op de Balearen steeg het aantal buitenlandse zelfstandigen met 4.245 personen naar 19.582 zelfstandige ondernemers, de grootste stijging (+27,7%) van heel Spanje.

Spanje is duur

Het is wel opvallend dat het aantal buitenlandse zelfstandigen is gestegen aangezien Spanje een van de duurste landen is om zelfstandig te gaan werken. In vergelijking, in Spanje kost dit 275 euro per maand (inclusief sociale voorzieningen) terwijl dat in Nederland 50 euro per jaar is. Voor beginnende zelfstandige ondernemers  zijn er speciale tarieven gedurende enkele maanden om het begin makkelijker te maken waarbij men met een “tarifa plana” 50 euro per maand betaalt gedurende de eerste zes maanden (waarschijnlijk vanaf 2018 wordt dat 12 maanden).

Ga naar de inhoud