Aantal inwoners van Spanje met sociale uitsluiting of armoede toegenomen

Aantal inwoners van Spanje met sociale uitsluiting of armoede toegenomen
Beeld: 123rf

Aantal inwoners van Spanje met sociale uitsluiting of armoede toegenomen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het aantal inwoners van Spanje dat in een situatie leeft met ernstige armoede en/of sociale uitsluiting is toegenomen en heeft het hoogste aantal bereikt sinds 2007. Een van de veroorzakers van deze toename is de corona-pandemie en de daarbij horende crisis. 11,4 procent bevindt zich in een ernstige achterstandssituatie terwijl dit nog 8,1 procent was in 2018, aldus de informatie die te lezen is in een rapport van Caritas en de Fundación FOESSA.

5,3 miljoen inwoners van Spanje leven in een situatie van ernstige armoede (pobreza severa), dat is 11,4% van alle huishoudens in Spanje en het hoogste aantal mensen sinds 2007. Een van de oorzaken van deze stijging van personen die in armoede leven of een risico hebben is de werkgelegenheid.  

Daarnaast is in het rapport te lezen dat 11 miljoen inwoners van Spanje zich in een situatie bevinden van sociale uitsluiting (exclusion social), 2,5 miljoen mensen meer dan in 2018. Ook zijn er nog eens meer dan 6 miljoen mensen die in een ernstige sociale uitsluiting leven omdat hun salaris minder is dan 40% van het gemiddelde inkomen per huishouden in Spanje. Een stijging van bijna 2 miljoen mensen en voor het eerst sinds 2007 meer dan 6 miljoen mensen.

Het aantal huishoudens die niet te maken hebben met enige uitsluiting en/of armoede is in Spanje gedaald naar 4 van de 10 ofwel 42% terwijl dit in 2018 nog 49% was, zeg maar 5 van de 10 huishoudens.

Ga naar de inhoud