Search
menu
Search

Voormalige Jazztel-oprichter ook bezig met eicelbank in Spanje

Voormalige Jazztel-oprichter begint Spanje’s eerste eicelbank
Beeld: 123rf

Voormalige Jazztel-oprichter ook bezig met eicelbank in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op zondag werd in Nederland door VPRO’s Tegenlicht een documentaire uitgezonden genaamd ‘Freezing fertility’ over het invriezen van eicellen. In Spanje werd land’s eerste eicelbank opgericht door een van de sprekers in de documentaire, Enrique Criado die de Ovoclinic en Ovobank in Marbella startte, een eicelbank met donanten. Ook de Argentijns-Amerikaanse oprichter van Prelude Fertility Martin Varsavsky die geen onbekende is in Spanje is na de VS ook in Spanje begonnen met het invriezen van eicellen maar wie is hij?

Varsavsky was mede-oprichter van Jazztel, bedenker van Viatel, Ya.com, Eolia en Fon, allemaal bedrijven die hij met succes en veel winst wist te verkopen. Nu heeft hij in diverse landen waaronder Spanje vestigingen van ‘Prelude Fertility’ waarmee de Argentijns-Amerikaanse oprichter voor een revolutie wil zorgen maar dan wel een met veel controverse en ook weerstand. 

De een ziet het invriezen van eicellen als een tweede seksuele revolutie door de reproductieve relaties volledig los te koppelen terwijl de andere dit commercieel model ziet als een bedreiging voor de toekomst van de mens.

Tot nu toe niets nieuws en minder in Spanje dat, zoals Varsavsky zegt, een wereldleider is op het gebied van vruchtbaarheidstechnieken en waar jaarlijks gemiddeld 80.000 in-vitrofertilisaties (IVF) worden uitgevoerd. Wat is dan de nieuwigheid die ‘Prelude Fertility’ brengt? “Verplaats de technieken die al worden gebruikt voor gevallen van onvruchtbaarheid naar vruchtbaarheid”, antwoordde hij. “Natuurlijk kan dit al en er zijn goede klinieken die het beoefenen, maar dat gebeurt slechts af en toe. Niemand bracht het naar voren in de volgorde waarin ‘Prelude Fertility’ het doet” aldus Varsavsky in deze krant enkele jaren geleden

Volgens Martin Varsavsky is eicellen invriezen een manier om de biologische klok van mannen en vrouwen gelijk te zetten. Daarnaast is de oprichter van ‘Prelude Fertility’ van mening dat het veel veiliger is om kinderen maken aan professionals over te laten. Recent vestigde Varsavsky zich in Spanje, om vanuit daar ook de Europese markt te kunnen bedienen.

Aan het woord was ook de Spanjaard Enrique Criado, embryoloog en eigenaar/oprichter van Ovoclinic en Ovobank in Marbella aan de Costa de Sol. Volgens Criado is het invriezen van eicellen veel normaler en geaccepteerd in Spanje dan in andere landen zoals Nederland waar dit ook al tien jaar is toegestaan.

Volgens het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) is de gemiddelde leeftijd van het moederschap in Spanje de laatste decennia vertraagd tot 32,1 jaar en is het het vruchtbaarheidscijfer gedaald tot 1,31 kinderen per vrouw. Volgens Eurostat is de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen besluiten kinderen te nemen 31,1 jaar terwijl dit 30,1 jaar is in Nederland en 29,2 jaar in België. Wat oudere moeders betreft, werd het hoogste percentage geboorten van eerste kinderen van vrouwen van 40 jaar of ouder geregistreerd in Spanje (8,8%).

Ga naar de inhoud