skip to Main Content
De 15 populairste plaatsen en gebieden om te overwinteren in Spanje

De 15 populairste plaatsen en gebieden om te overwinteren in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Overwinteren in Spanje is erg populair, en niet voor niets natuurlijk. Spanje heeft voor iedereen wel wat te bieden zoals cultuur, gastronomie, monumenten, grote steden, stranden en heerlijke temperaturen … ook in de wintermaanden. Precies dat laatste zorgt er elk jaar weer voor dat er tienduizenden Noord-Europeanen naar Spanje afreizen om de koude en donkere dagen in eigen land te vergeten en te genieten van beter weer, meer licht en gewoon een leuker leven.

Nu zijn er veel plaatsen in Spanje waar je goed kunt overwinteren maar bij lange na niet alle van de zomer bekende gebieden zijn ook in de winter uitstekende plaatsen om te overwinteren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Costa Brava, Costa Dorada of Balearen waar het in de zomer goed vertoeven is maar waar het in de winter akelig koud kan zijn. Dat houdt niet in dat je er niet goed terecht kunt in de winter maar echt warm zal het er niet zijn. Daarom hieronder een overzicht (van noord naar zuid Spanje) van de gebieden waar je goed kunt overwinteren in Spanje.

1- Dénia, Jávea, Moraira en Calpe (Costa Blanca, Comunidad Valenciana)

We noemen het gemakshalve maar even de “noordhoek” van de Costa Blanca met vier plaatsen en daartussen liggende dorpen die de moeite waard zijn om te overwinteren. Het zijn tevens plaatsen waar veel Nederlanders en Belgen jaar in jaar uit naar toe gaan gedurende de warme zomermaanden en ook graag verblijven in de iets minder warme wintermaanden. Daarnaast wonen in deze regio ook heel veel landgenoten waarmee je ongetwijfeld in contact zult komen. Er zijn meer dan genoeg voorzieningen te vinden, winkels, bars en restaurants zijn het hele jaar open en er is altijd wel wat te doen, terrassen zitten lekker vol op zonnige (en niet zonnige) dagen en als je Nederlands wilt eten of koken zijn er genoeg mogelijkheden met Nederlandse/Belgische restaurants en supermarkten. Daarnaast is er in de omgeving meer dan genoeg te zien voor die leuke excursies.

2- Altea en l’Alfàs del Pi (Costa Blanca, Comunidad Valenciana)

Altea en l’Alfas del Pi zijn twee dorpen/steden waar ontzettend veel Nederlanders en Belgen wonen of heel erg vaak verblijven. Het is daarom voor de overwinteraar die graag tussen de Nederlanders en Belgen wil zitten de beste keus. Er zijn veel clubs en verenigingen waar je lid van kunt worden en waarmee je leuke uitstapjes kunt doen. Daarnaast zijn er veel bars en restaurants, doctoren, supermarkten, winkels, kappers, etc. die compleet Nederlands zijn wat je een thuisgevoel maar dan in Spanje geeft. Uiteraard moet je er van houden maar gezien het feit dat in deze hoek zoveel Nederlanders wonen is dit een uitstekende plaats om te overwinteren.

3- Benidorm (Costa Blanca, Comunidad Valenciana)

Tja, wat moeten we over Benidorm schrijven. Benidorm, het Manhattan van Spanje, is van oudsher de stek waar Nederlanders naartoe gingen om te overwinteren en eigenlijk nog steeds gaan tegenwoordig. De wandelpromenade van Benidorm is nooit leeg en er is altijd wel wat loos. Bars en restaurants zitten vol, terrasjes bomvol en aan alle voorzieningen is gedacht. Eigenlijk heeft Benidorm alles wat een echte overwinteraar zoekt, afhankelijk van het type persoon natuurlijk. Er zijn mensen die Benidorm helemaal geweldig vinden maar er zijn er ook genoeg die menen dat Benidorm wellicht wel de lelijkste kustplaats van heel Spanje is. Voor ieder wat wils. Zoek je liever wat meer rust dan is het zuidelijker gelegen Villajoyosa wel iets. Een gezellige en kleurrijke kustplaats op korte afstand van Benidorm maar lang niet zo druk en hectisch en daarnaast veel authentieker.

4- Alicante (Costa Blanca, Comunidad Valenciana)

Buiten het feit dat de stad Alicante de aanvlieghaven is voor de Costa Blanca is het tevens de provinciale hoofdstad. Alicante telt ongeveer 325.000 inwoners en is daarmee een middelgrote stad te noemen in Spanje. Dat wil niet zeggen dat de stad niet groot is en gezien kan worden als een echte stad. Het is het bestuurscentrum voor de regio Costa Blanca en heeft genoeg leuks te bieden aan de overwinteraars. Het zal hier druk zijn met Nederlandse en Belgische dagjesmensen maar niet met overwinteraars waardoor je in een iets meer Spaans deel zit zullen we maar zeggen. Het is wel prettig als je een beetje Spaans spreekt en begrijpt om je verblijf in Alicante aangenamer te maken.

5- Torrevieja en Orihuela (Costa Blanca, Comunidad Valenciana)

De kustplaats Torrevieja wordt door veel landgenoten bezocht in de zomer- én wintermaanden en is een uitstekende plaats om te overwinteren. Niet alleen de stad Torrevieja zelf biedt de bezoeker veel voorzieningen maar ook de omliggende dorpen en kustplaatsen hebben de overwinteraar veel te bieden. Dat geldt ook voor de stad Orihuela meer het binnenland in. Ook hier wonen veel buitenlanders waaronder Nederlanders en Belgen maar als je van de kust houdt is Torrevieja de beste keuze.

6- Regio Murcia (Murcia)

Bij Nederlanders en Belgen wellicht niet de bekendste regio maar Murcia met de Costa Cálida doet wat temperaturen betreft niet veel onder voor de veel populairdere maar ook veel drukkere Costa Blanca. Er zijn in de deelstaat Murcia diverse interessante kustplaatsen te vinden waar ook in de winter wel wat loos is maar in mindere mate dan in andere delen van Spanje. Het gaat hier dan om bijvoorbeeld San Javier, La Manga del Mar Menor, Cabo de Palos, de stad Cartagena en omgeving of Mazarrón met Puerto de Mazarrón en Águilas om er maar een paar te noemen. De stad Murcia heeft daarnaast alle voorzieningen die je maar kunt bedenken zoals diverse winkelcentra en zelfs een Ikea, iets wat Alicante niet heeft.

7- Costa de Almería (Almería, Andalusië)

De Costa de Almería staat bekend als het deel van Spanje waar op het vaste land de hoogste temperaturen worden gemeten in de wintermaanden. Op zich is de kust van de provincie Almería niet het meest toeristische deel van Spanje wat het wel weer interessant maakt om de winter door te brengen. Populaire kustplaatsen hier zijn Vera, Mojácar en Carboneras en daar tussen in meerdere kleinere kustplaatsen of woonwijken. Naast redelijke rustige dorpen aan de kust zijn er genoeg bezienswaardigheden en is deze regio erg in trek bij de natuurliefhebbers die kunnen wandelen of fietsen in het Cabo De Gata natuurpark waar overigens ook nog enkele leuke kleine plaatsen liggen om te overwinteren, zeker als je van de rust houdt.

8- Costa Tropical (Granada, Andalusië)

Aan de Costa Tropical schijnt de zon altijd, althans dat zeggen ze. Het heet niet voor niets de tropische kust en wordt gezien als een van de aangenaamste wat de temperaturen betreft. De Costa Tropical ligt gunstig voor bezoekjes aan de stad Granada, het skigebied Sierra Nevada en de Costa del Sol. De bekendste kustplaats is het grote Almuñecar, een in de zomer enorm drukke badplaats met voornamelijk Spanjaarden maar in de winter een plaats waar ook veel Nederlanders en Belgen komen om te overwinteren. In de nabijheid liggen Salobreña en La Herradura, ook leuke plaatsen om in de winter te verblijven.

9- Nerja (Costa del Sol, Andalusië)

Nerja is een van die plaatsen waar het goed vertoeven is in de zomer én in de winter. Geniet van het uitzicht vanaf het Balkon van Europa of een excursie naar de bekende grotten en het nabijgelegen witte bergdorpje Frigiliana of iets verder weg het in de winter koudere Cómpeta, Sayalonga of andere kleine bezienswaardige plaatsen. Er is genoeg te beleven in Nerja zelf en de omgeving biedt ook meer dan genoeg aan de overwinteraar. Er zijn daarnaast veel Nederlanders en Belgen die voor Nerja hebben gekozen als plaats om te wonen dus je bent nooit alleen.

10- Málaga (Andalusië)

Vreemd genoeg zou enkele jaren geleden de stad Málaga niet in dit soort lijstjes voorkomen omdat de stad alleen gezien werd als aanvlieghaven voor de Costa del Sol. Een enorme facelift heeft er echter voor gezorgd dat de stad Málaga op dit moment hot is en gezien kan worden als nieuwe citytrip bestemming. Ook om te overwinteren is Málaga stad helemaal geweldig en het ontbreekt je werkelijk waar aan helemaal niets. Winkels, restaurants, tapas bars, flamenco, festivals, cultuur, musea, bezienswaardigheden, theater etc. etc. Noem het maar op, Málaga heeft het. De temperaturen zijn doorgaans het hele jaar aangenaam al is het soms iets vochtiger dan bij andere plaatsen langs de Costa del Sol.

11- Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola (Costa del Sol, Andalusië)

Wie heeft er nu niet van gehoord, Torremolinos. Je zou deze toeristenstad met authentiek oud centrum kunnen vergelijken met Benidorm maar dan met minder of bijna geen wolkenkrabbers. Je moet ervan houden maar voor de overwinteraar ontbreekt er hier helemaal niets. Datzelfde geldt voor de kustplaatsen Benalmádena en Fuengirola die tevens langs de Costa del Sol liggen en erg druk bezocht worden gedurende de wintermaanden. Het voordeel van deze populaire kustplaatsen is dat het er aan niets ontbreekt. Zo zijn er meer dan genoeg winkelcentra te vinden, zijn er wekelijks markten, bezienswaardigheden zoals het nabijgelegen Málaga en Mijas of iets verder Ronda etc.

12- Marbella, Estepona (Costa del Sol, Andalusië)

Marbella staat bekend bij de overwinteraars maar dan wel die iets meer geld hebben te besteden. Marbella en de omliggende dorpen zoals Puerto Banus of Benahavís zijn ook niet bepaald de goedkoopste plaatsen om te overwinteren maar dat houdt niet in dat deze gebieden niet populair zijn bij de Nederlanders en Belgen. Overwinteren in Marbella klinkt iets exclusiever dan Torremolinos of Benidorm want het is hier waar je rustig op een terrasje kunt zitten met een Hollywood ster, bekende Nederlander of een of andere Sjeik. Ook de omgeving van deze populaire kustplaatsen heeft genoeg te bieden dus je zult je hier zeker niet vervelen.

13- Sotogrande (Cádiz, Andalusië)

Als je dacht dat Marbella exclusief was dan moet je zeker Sotogrande niet vergeten in het lijstje als overwinteringsplaatsen voor de ietwat rijkere overwinteraar. Sotogrande is eigenlijk geen dorp maar een stadswijk van de gemeente San Roque maar wat men hier wilde bereiken is een Europees Hollywood creëren, iets wat dan ook deels gelukt is. Veel Spaanse bekendheden hebben of hier of in het populairdere Marbella een tweede woning en ook steeds meer rijkere overwinteraars zoeken deze plaatsen op.

14- Costa de la Luz (Cádiz, Andalusië)

De kust van het licht ofwel de Costa de la Luz is bij de Nederlanders en Belgen wellicht nog niet zo heel erg bekend maar dat is jammer. Het is een zeer veelzijdige kust met uitgestrekte en maagdelijke stranden, natuurgebieden zoals het Nationale Park Doñana en Parque Natural Bahía de Cádiz en uiteraard de beroemde witte bergdorpjes in het binnenland. De belangrijkste steden, dorpen en toeristische trekpleisters aan de Costa de la Luz zijn: Ayamonte, Isla Cristina, Lepe, El Portil, Huelva, Punta Umbría, Matalascañas, Sanlúcar de Barrameda, Chipiona, Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María, Cádiz, Chiclana de la Frontera, Conil de la Frontera, Vejer de la Frontera, Los Caños de Meca, Zahara de los Atunes, Bolonia en Tarifa. Deze zijn echter lang niet allemaal geschikt om goed te kunnen overwinteren.

15- Tenerife, Gran Canaria (Canarische Eilanden)

Uiteindelijk zijn we bij de gebieden van Spanje gekomen die wellicht wel als beste omschreven kunnen worden als de ultieme overwinteraars plaatsen, de Canarische Eilanden. Dat geldt echter niet voor iedereen want het kan hier soms in de winter erg warm zijn maar dat is nu juist weer wat andere overwinteraars opzoeken. De twee grootste eilanden Tenerife en Gran Canaria zijn ook meteen de populairste om te overwinteren omdat hier alle voorzieningen aanwezig zijn, de verbindingen met andere landen beter zijn en omdat hier de meeste Nederlanders en Belgen naartoe gaan. Als je echter meer rust wilt hebben dan zijn de eilanden Lanzarote en Fuerteventura misschien opties maar houdt er rekening mee dat het hier stukken rustiger is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 21 reacties
 1. We komen al 15 jaar naar Torrevieja en Orihuela Costa om te overwinteren van december tot maart.
  Volgens ons is dit de beste en gezondste plaats van Spanje om te overwinteren met ook de beroemde zoutmeren in de omgeving.
  Het is een echte aanrader

 2. Roquetas de Mar, Almeria. Heerlijk langs de kust fietsen naar Aquadulce in de winter.

 3. We wonen sinds vorig jaar juni in Almunecar. Heerlijk klimaat hier zowel zomers als in de winter .Veel zon en Almunecar heeft een gezellige boulevard en leuke winkeltjes..We gaan hier niet meer weg. We hebben weinig nederlanders gezien ,maar wel veel belgen ,duitsers en engelsen. Jammer,maar oke

  1. Ben 2 x maal in Almunicar geweest…..;wat een godvergeten gat is dat……;het spijt me, maar ik heb ,behalve in de dorpskern, niet veel gezelligheid gezien. Veel gebouwen op de boulevard zouden geen enkele schoonheidswedstrijd doorstaan. De mogelijkheden om zich, zonder auto , te verplaatsen zijn ook zeer beperkt.
   Neen, in Spanje is er véél beter dan dat….maar het zal misschien wel wat duurder zijn…..

 4. Waar ik woon, wonen 3 Nederlanders. Is het s`winters koud en vriest het snachts dat het kraakt. Dus lekker allemaal wegblijven :-p

 5. L’Alfas del Pi of Alfaz del Pi is beide goed, hangt ervan af welke taal je kiest, net
  zoals Elx of Elche.

  1. Alles is tweetalig hier ( op papier dan, in de praktijk hoor ik alleen Spaans), maar daar gaat het niet om hier. Wel dat alle namen in dit artikel de Spaanse variant zijn, behalve Alfaz. Zeer inconsequent dus.

 6. Ik woon nu 3 jaar in Crevillent,is wel in het binnenland (20 min van de kust).
  Heb wel ondervonden dat het hier veel droger is,warmer,en hoewel het een spaans dorpje is,het leeft winter en zomer.Veel winkels,supermarkten,alles is aanwezig.En heel gezond,daar we invloed hebben van 2 zoutmeren,zeelucht,berglucht en de dennenbossen achter ons.Voor ons gewoon het paradijs

  1. Jouw omschrijving van Crevillente sprak mij zeer aan, op internet gekeken maar van de door jou omschreven pijnbossen zag ik helemaal niets, wel veel prairie achtige vlaktes. Heb ik misschien niet goed gezocht?

 7. Met tussenpozen van een x-aantal jaren ga ik weer in 2018 naar Benidorm. In totaal ben ik er al 5 maal geweest en voor mij is het een feest, een thuis komen. Meestal ga ik de maanden februari, maart en meestal is het heerlijk weer met een graad of 18 overdag maar ook heb ik al eens een jaar meegemaakt als ik er was in Februari en dat ik een winterjas moest aanschaffen en dat is best frustrerend want je gaat tenslotte toch voor de warmte van de zon. Maar goed, nu ga ik dus weer voor de 6e of 7e keer en hoop dat het aangenaam warm is. Wat heb ik er zin in, ik hoop jullie ook als je wilt gaan. Over het algemeen huurde ik een appartement maar dit keer wordt het een Hotel met half pension want dat zal mij ook wel goed bevallen een keertje denk ik. Saludos cordiales, Elly.

  1. Benidorm? Ligt dat in Spanje?
   Ben er enkele jaren geleden 1 dag geweest. Hoorde niets anders dan Engels, Westvlaams en Antwerps.
   Mij niet meer gezien.

 8. Als je voor de temperatuur gaat overwinteren moet je echt in Benidorm zijn.
  Calpe, Altea, Alfaz, Albir enz, allemaal 4/5 gr kouder.
  En weinig te zien in de winter, veel bars en restaurants gesloten.
  Zo ook in Torrevieja en Villajoyosa.

  1. Wat een onzin van die 4 tot 5 graden kouder. Die genoemde plaatsen liggen in de onmiddellijke omgeving en deels ook aan zee. We bezoeken Benidorm af en toe maar zijn altijd weer blij als we naar ons kleinere plaatsje gaan.

   1. 30 jaar doorgebracht aan de costa blanca, omg. benidorm. Het is kouder in de winterperiode in b.v. Calpe, omdat er altijd een harde wind staat. Niet alleen in Nederland maar ook in Spanje verandert het weer, niets aan te doen. maar lekker blijven gaan….!!! Veel plezier.

   2. Geen onzin.
    Benidorm ligt beschut achter de berg.
    Vandaar iets hogere temperaturen.
    En inderdaad in Calpe veel meer wind.
    En … Benidorm heeft ook rustige plaatsen, 6/7/8 min lopen van strand en je waant je niet meer in Benidorm.
    Je moet wel weten waar je moet zijn, een rustige en gezellige communidad met gezellige woningen en veel Spanjaarden.

  2. Benidorm is duidelijk een paar graden warmer dan bv Calpe. Calpe is een soort tochtgat , omdat het ver uitsteekt in zee en de Peñon meestal een windversterkend effect geeft. Het verschil met Albir en Altea is echter klein. Hier blijft trouwens gewoon alles open, met name in Altea. Het enige is dat de chiringuitos weg zijn.

 9. Costa de Almeria zou ik zeker mijden. Is meer costa plastica . Zo ver je kan kijken ,allemaal plastiek serres.

 10. Bij 2) Alfaz del Pi ( fout geschreven door de redactie) bestaat uit Albir en ( kortweg genoemd ) Alfaz. In Alfaz zitten juist enorm veel Noren. Het is zelfs de grootste kolonie Noren buiten Noorwegen. In Albir zitten inderdaad ook veel Nederlanders. Maar het is 1 gemeente, hoewel velen dat niet weten.

  1. Alfaz del Pi bestaat gewoon uit
   Alfaz del Pi.
   Albir is gewoon een urbanisatie

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken