Spaanse Partij voor de Dieren eist einde aan brandende stierenfeest in Soria

Spaanse Partij voor de Dieren eist einde aan brandende stierenfeest in Soria
Beeld: Sorianews
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

SORIA – De Spaanse Partij voor de Dieren PACMA eist van de gemeente Medinaceli in de provincie Soria en van de regioregering Castilla y León dat er een einde komt aan de “El toro jubilo” festiviteiten. Bij dit traditionele feest wat elke tweede zaterdag van november (zo dicht mogelijk bij de 13e) plaatsvindt, worden de fakkels die aan de horens van een stier vastzitten in brand gezet terwijl de stier aan een lang touw door de straten van het dorp wordt gesleept. Dit is slechts een van de vele feesten met stieren waarbij de horens in brand worden gezet, de zogenaamde “Toros de Fuego”.

Dit soort feesten waarbij een ijzeren constructie met brandbaar materiaal om de fakkels bij horens van een stier in brand worden gezet terwijl de deelnemers aan deze festiviteiten de stieren opjagen en deze aan een lang touw meeslepen, vinden in het moderne Spanje nog steeds plaats in de regio’s Comunidad Valenciana, Aragón en Catalonië. De bekendste van deze feesten is echter de “Toro Jubilo” die elke tweede zaterdag van november, dit jaar dus van 10 op 11 november, plaatsvindt in de gemeente Medinaceli in Castilla y León.

Ook al zeggen de voorstanders en deelnemers van dit traditionele feest dat de stier niets te lijden heeft en het zelfs overleeft, zeggen rapporten van diverse dierenartsen iets heel anders. De stier raakt ten eerste al gestresst van een touw om de horens maar raakt in paniek wanneer de fakkels in brand worden gezet. In een poging om het vuur te doven probeert de stier van alles zoals wild heen en weer bewegen met zijn kop en zijn lichaam en zichzelf zelfs tegen een muur te gooien of mensen aanvallen als reactie op het vuur wat slechts op centimeters van zijn ogen zit.

Volgens het rapport raakt de modder waarmee de kop van de stier bedekt is vanwege de hitte van het vuur los waarna de kans groot is dat de brandende fakkels brandwonden op de kop, rug en poten kunnen veroorzaken. Daarnaast raken de meeste stieren gewond aan lichaam, poten en kop terwijl ze proberen in een paniekreactie het vuur te doven waarbij ze eventueel ook blind kunnen raken of overlijden door een hartstilstand. Dierenartsen bevestigen dat op het moment dat het vuur wordt aangestoken de angst van de dieren onbeschrijflijk is.

Drie jaar geleden werd er nog geschiedenis geschreven door de regioregering van Castilla y León omdat ze het Toro de la Vega feest afschaften in de traditionele vorm waarbij een stier opgejaagd, gestoken, verwond en daarna gedood werd. Sindsdien staat er in de regiowetten dat het verboden is dieren te verwonden, steken of prikken, slaan en op enige andere manier te verwonden. Er zijn echter enkele uitzonderingen in die wet opgenomen zoals de traditionele feesten waaronder dus ook het “Toro Jubilo” feest valt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.