skip to Main Content
Spaanse Partij voor de Dieren eist einde aan brandende stierenfeest in Soria
Sorianews

Spaanse Partij voor de Dieren eist einde aan brandende stierenfeest in Soria

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

SORIA – De Spaanse Partij voor de Dieren PACMA eist van de gemeente Medinaceli in de provincie Soria en van de regioregering Castilla y León dat er een einde komt aan de “El toro jubilo” festiviteiten. Bij dit traditionele feest wat elke tweede zaterdag van november (zo dicht mogelijk bij de 13e) plaatsvindt, worden de fakkels die aan de horens van een stier vastzitten in brand gezet terwijl de stier aan een lang touw door de straten van het dorp wordt gesleept. Dit is slechts een van de vele feesten met stieren waarbij de horens in brand worden gezet, de zogenaamde “Toros de Fuego”.

Dit soort feesten waarbij een ijzeren constructie met brandbaar materiaal om de fakkels bij horens van een stier in brand worden gezet terwijl de deelnemers aan deze festiviteiten de stieren opjagen en deze aan een lang touw meeslepen, vinden in het moderne Spanje nog steeds plaats in de regio’s Comunidad Valenciana, Aragón en Catalonië. De bekendste van deze feesten is echter de “Toro Jubilo” die elke tweede zaterdag van november, dit jaar dus van 10 op 11 november, plaatsvindt in de gemeente Medinaceli in Castilla y León.

Ook al zeggen de voorstanders en deelnemers van dit traditionele feest dat de stier niets te lijden heeft en het zelfs overleeft, zeggen rapporten van diverse dierenartsen iets heel anders. De stier raakt ten eerste al gestresst van een touw om de horens maar raakt in paniek wanneer de fakkels in brand worden gezet. In een poging om het vuur te doven probeert de stier van alles zoals wild heen en weer bewegen met zijn kop en zijn lichaam en zichzelf zelfs tegen een muur te gooien of mensen aanvallen als reactie op het vuur wat slechts op centimeters van zijn ogen zit.

Volgens het rapport raakt de modder waarmee de kop van de stier bedekt is vanwege de hitte van het vuur los waarna de kans groot is dat de brandende fakkels brandwonden op de kop, rug en poten kunnen veroorzaken. Daarnaast raken de meeste stieren gewond aan lichaam, poten en kop terwijl ze proberen in een paniekreactie het vuur te doven waarbij ze eventueel ook blind kunnen raken of overlijden door een hartstilstand. Dierenartsen bevestigen dat op het moment dat het vuur wordt aangestoken de angst van de dieren onbeschrijflijk is.

Drie jaar geleden werd er nog geschiedenis geschreven door de regioregering van Castilla y León omdat ze het Toro de la Vega feest afschaften in de traditionele vorm waarbij een stier opgejaagd, gestoken, verwond en daarna gedood werd. Sindsdien staat er in de regiowetten dat het verboden is dieren te verwonden, steken of prikken, slaan en op enige andere manier te verwonden. Er zijn echter enkele uitzonderingen in die wet opgenomen zoals de traditionele feesten waaronder dus ook het “Toro Jubilo” feest valt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 17 reacties
 1. Ik hoop dat in 2020 dit walgelijke dierenmishandeling en vreselijke pijn lijden de stieren gaat stoppen
  Deze mensen die dat doen moeten zwaargestraft worden
  Ik hoop dat dat gebeurd bij alle martelingen bij stieren

  1. Alle “traditionele” gebeurtenissen waarbij dieren zijn betrokken moeten dringend stoppen, liefst vandaag nog!!! De corrida’s. en de fiestas de San Firmin, de Toro’s de fuego, de hondenwedstrijden, hanegevechten en nog veel meer. Laat een dier een dier zijn. Mensen die dieren leed aandoen zijn gefrustreerde zielen die zich wreken op weerloze levens en er nog plezier in scheppen ook. Ze zouden als straf hetzelfde lot moeten ondergaan.
   Ann

 2. Alle kinderen maar ook alle grote mensen moet huilen om deze dierenmishandelingen.
  De Spanjaarden verschrikkelijk mensen die de dieren zoveel mishandelen, of het nu honden stieren katten of wat dan ook. En ik begrip nog steeds niet waarom deze toestanden niet tot een halt wordt geroepen voor eens, maar voor altijd. Ben goed voor de dieren niet voor een dier, maar voor alle dieren, STOP STOP STOP STOP alle dieren kwellerij. Ik walg er van als ik het lees, zie, van deze vreselijke praktijken.

 3. Dit soort feesten zegt iets over het karakter van de Spanjaarden, de bewoners van het land waar wij tegen beter weten in zo graag naartoe gaan. Het verklaart misschien ook de politieke gebeurtenissen in Cataluña.
  Enrique.

  1. Wat een lulkoek Enrique, ben het helemaal eens met Schnauzer in dit geval, dit is gewoon onrust stoken en niets meer.

 4. wat een gruwelijkheden om dieren zoooo nodeloos te kwellen echte schande en zeker godeloos gedrag but judgementsday is coming anyway than instead of bulls ,,,,bad humains will be tortured in that terreble hell AMIN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. Dit moet direct gestopt worden stelletje dierenbeulen
  De stieren lijden en hebben veel pijn
  Geen stieren meer die in brand gestoken worden deze mensen moeten zwaar gestraft worden

 6. Het blijft onbegrijpelijk dat er nog steeds zoveel mensen zijn die plezier scheppen in het kwellen en martelen van deze arme stieren. De stieren zouden hierdoor niet lijden???? Stress en enorme brandwonden. Er is maar 1 manier om het lijden te voorkomen. Stoppen die ellende!

 7. Groot gelijk, moet maar eens stoppen met die dierenbeulen.
  Ga maar eens zien op youtube. Daar zijn massa’s filmpjes waarop de rug van de stier aan’t branden is. Deze traditie, “Toros de Fuego”, is niet meer van deze tijd.

  1. Het was een item gisteren op het Spaanse nieuws, waar men er ook afschuw van sprak.
   Het is goed dat de partij van de dieren dit doet, maar het is te zot voor woorden dat er nog regio´s zijn waarin dit soort uitwassen toegestaan wordt.
   Mijn kinderen konden de beelden niet zien op het nieuws, die gingen huilen, ik mag hopen dat alle kinderen ook dit soort reacties hebben….dan is er nog hoop voor de toekomst.
   Maar dit moet gewoon stoppen, het halfzacht aanpassen van een wet en dan dit toestaan is natuurlijk ook gewoon huichelarij….
   Zo van je mag een mens niet mishandelen, tenzij je het doet met een mes of hem in de fik zet….dat zou precies hetzelfde zijn.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken