Spaanse Partij voor de Dieren eist einde aan brandende stierenfeest in Soria

Oeps ... foto ontbreekt!

Spaanse Partij voor de Dieren eist einde aan brandende stierenfeest in Soria

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SORIA – De Spaanse Partij voor de Dieren PACMA eist van de gemeente Medinaceli in de provincie Soria en van de regioregering Castilla y León dat er een einde komt aan de “El toro jubilo” festiviteiten. Bij dit traditionele feest wat elke tweede zaterdag van november (zo dicht mogelijk bij de 13e) plaatsvindt, worden de fakkels die aan de horens van een stier vastzitten in brand gezet terwijl de stier aan een lang touw door de straten van het dorp wordt gesleept. Dit is slechts een van de vele feesten met stieren waarbij de horens in brand worden gezet, de zogenaamde “Toros de Fuego”.

Dit soort feesten waarbij een ijzeren constructie met brandbaar materiaal om de fakkels bij horens van een stier in brand worden gezet terwijl de deelnemers aan deze festiviteiten de stieren opjagen en deze aan een lang touw meeslepen, vinden in het moderne Spanje nog steeds plaats in de regio’s Comunidad Valenciana, Aragón en Catalonië. De bekendste van deze feesten is echter de “Toro Jubilo” die elke tweede zaterdag van november, dit jaar dus van 10 op 11 november, plaatsvindt in de gemeente Medinaceli in Castilla y León.

Ook al zeggen de voorstanders en deelnemers van dit traditionele feest dat de stier niets te lijden heeft en het zelfs overleeft, zeggen rapporten van diverse dierenartsen iets heel anders. De stier raakt ten eerste al gestresst van een touw om de horens maar raakt in paniek wanneer de fakkels in brand worden gezet. In een poging om het vuur te doven probeert de stier van alles zoals wild heen en weer bewegen met zijn kop en zijn lichaam en zichzelf zelfs tegen een muur te gooien of mensen aanvallen als reactie op het vuur wat slechts op centimeters van zijn ogen zit.

Volgens het rapport raakt de modder waarmee de kop van de stier bedekt is vanwege de hitte van het vuur los waarna de kans groot is dat de brandende fakkels brandwonden op de kop, rug en poten kunnen veroorzaken. Daarnaast raken de meeste stieren gewond aan lichaam, poten en kop terwijl ze proberen in een paniekreactie het vuur te doven waarbij ze eventueel ook blind kunnen raken of overlijden door een hartstilstand. Dierenartsen bevestigen dat op het moment dat het vuur wordt aangestoken de angst van de dieren onbeschrijflijk is.

Drie jaar geleden werd er nog geschiedenis geschreven door de regioregering van Castilla y León omdat ze het Toro de la Vega feest afschaften in de traditionele vorm waarbij een stier opgejaagd, gestoken, verwond en daarna gedood werd. Sindsdien staat er in de regiowetten dat het verboden is dieren te verwonden, steken of prikken, slaan en op enige andere manier te verwonden. Er zijn echter enkele uitzonderingen in die wet opgenomen zoals de traditionele feesten waaronder dus ook het “Toro Jubilo” feest valt.

Ga naar de inhoud