skip to Main Content
Albert Rivera van Ciudadanos stapt op na slechte verkiezingsresultaten
Archieffoto

Albert Rivera van Ciudadanos stapt op na slechte verkiezingsresultaten

MADRID – Volgens diverse Spaanse kranten heeft de Ciudadanos partijleider Albert Rivera zijn ontslag ingediend. De reden daarvoor zijn de slechte resultaten tijdens de parlementaire verkiezingen op zondag 10 november. Ciudadanos (C‘s) daalde van 57 parlementariërs die de oranje liberale partij bij de verkiezingen op 28 april dit jaar wist te halen met 47 zetels naar slechts 10 parlementariërs. 

Ciudadanos was de derde grote partij bij de verkiezingen op 28 april 2019 maar die plaats is na de verkiezingen van 10 november overgenomen door de extreemrechtse partij VOX. Ciudadanos verloor meer dan 2 miljoen stemmen die deels naar de PP en deels naar VOX gingen. Albert Rivera stapt niet alleen op als partijleider maar ook als vertegenwoordiger in het parlement en gaat niet meer door in het politieke leven, zo meldde hij zelf tijdens een persbijeenkomst op maandag.

Resultaten

C’s deed op 20 december 2015 voor het eerst mee met de landelijke verkiezingen en wist van niets 40 zetels te krijgen, een 13,93% van de stemmen. Bij de verkiezingen op 26 juni 2016 daalde het aantal parlementariërs licht naar 32 en 13,05% van de stemmen. 

Bij de autonome verkiezingen op 21 december 2017 in Catalonië na de invoering van Artikel 155 door de Spaanse regering wist C’s de grootste partij te worden in Catalonië wat betreft stemmen en percentage maar niet genoeg om een regering te vormen. 

Bij de verkiezingen op 28 april 2019 wist C’s het beste resultaat te halen met 57 parlementariërs, een 15,86% van de stemmen. Uiteindelijk wist C’s bij de verkiezingen op 10 november 2019 niet verder te komen dan 10 parlementariërs wat er 47 minder zijn en slechts 6,85% van de stemmen. 

De partij

Ciudadanos (of C’s) is van oorsprong een Catalaanse regionale politieke formatie die als Ciutadans werd opgericht in 2006 in Barcelona. Ciutadans werd later omgetoverd tot landelijke formatie Ciudadanos wat zoveel betekent als bevolking of inwoners. 

De partij werd aangevoerd door partijleider Albert Rivera die samen met zijn partijgenoten via een minder radicale opstelling van partijpunten tot een behoorlijke winst in stemmen en parlementszetels wist te groeien.

Ciudadanos is een politieke partij die zichzelf graag in het politieke centrum plaatst, dus niet links en niet rechts maar na de samenwerking in Andalusië met de PP en de extreemrechtse partij VOX wordt C’s steeds meer als een rechtse partij gezien. De partij wil echter het midden houden tussen liberalisme en sociaaldemocratie maar slaagde daar volgens de peilingen niet in.

De huidige partijleider was de 39-jarige Albert Rivera Díaz ook wel Alberto Carlos Rivera Díaz genoemd. Sinds 1 juni 2006 stond de in Catalonië geboren Rivera aan het hoofd van Ciudadanos.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Een ongeziene gevaarlijke politieke pyromaan die uiteindelijk ten onder is gegaan aan de door hemzelf aangestoken Spaanse ultra-fascistische politieke mega brand die spijtig genoeg nog lang zal blijven nabranden na zij vertrek.

  1. Man man Jakob, get a life.
   Zoveel onzin in slechts een paar woorden, op zich knap dat je dat lukt, maar serieus, je hebt hulp nodig. Je gehersenspoelde brein moet weer op een normaal niveau gezet, misschien dat je dan ooit eens gaat inzien dat je zaak een verloren zaak is.
   Neem je verlies, erken het en maak er daarna het beste van.
   Zo´n slecht leven hebben ze daar bij de Catalanen niet heh. Ja, wat grensovergangen verstopt, maar dat doen ze zelf, voor de rest….mooie regio, over het algemeen leuke en aardige mensen, en de extremisten, ach die zijn we straks allemaal weer vergeten.

   1. Bete Juan74 we zullen wel zien waar het Catalaanse verhaal eindigt maar duidelijk niet in de door u gehoopte richting en gezien u totaal inhoudsloze reactie vermoed ik dat u sowieso niet echt gelukkig zult zijn met het resultaat !!!!!!

 2. En nu na deze verkiezingsuitslag ? Grote overwinning voor VOX zijn dat nu ook zoals bij het Vlaams Belang allemaal racisten of fachisten? Ook hier een Cordon sanitair ?
  wat democratie en de stem van het volk ook moge betekenen!

 3. Ongelofelijk dat de partij dit heeft laten gebeuren. Na de vorige verkiezingen in April hadden zij samen met de PSOE kunnen regeren. Maar Rivera ging er gelijk met gestrekt been in, in plaats van te onderhandelen! De raad van bestuur had hem toen onmiddellijk aan de kant moeten schuiven en de onderhandelingen aangaan. Nu hebben ze te lang gewacht en is het einde van deze nu marginale partij nabij!
  Dit land is blijkbaar niet klaar voor een coalitie regering. Maar dan hebben ze een gigantisch probleem want geen enkele partij zal ooit nog in zijn eentje de meerderheid behalen. En wat dan? Steeds weer nieuwe verkiezingen terwijl alles stilvalt?

 4. Die gaat uit de politiek en zal wel weer ergens een goede betaalde baan kado krijgen. Zo gaat dat met al die ex-politici.

  Ze hebben na de vorige verkiezingen gedacht er al te zijn en zijn niet door gegaan met zichtbaar te zijn in met name het Catalaanse parlement. Ze hadden vrouw Inez daar nooit weg moeten halen, die trok veel Catalaanse stemmen aan, zowel regionaal als landelijk. En Albert zelf heeft zich te veel mee laten trekken in de ego strijd tussen Pedro en de rest van het spul. Hij had zichzelf moeten blijven en niet teveel anderen na moeten gaan doen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken