Search
menu
Search

Albert Rivera van Ciudadanos stapt op na slechte verkiezingsresultaten

Oeps ... foto ontbreekt!

Albert Rivera van Ciudadanos stapt op na slechte verkiezingsresultaten

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens diverse Spaanse kranten heeft de Ciudadanos partijleider Albert Rivera zijn ontslag ingediend. De reden daarvoor zijn de slechte resultaten tijdens de parlementaire verkiezingen op zondag 10 november. Ciudadanos (C‘s) daalde van 57 parlementariërs die de oranje liberale partij bij de verkiezingen op 28 april dit jaar wist te halen met 47 zetels naar slechts 10 parlementariërs. 

Ciudadanos was de derde grote partij bij de verkiezingen op 28 april 2019 maar die plaats is na de verkiezingen van 10 november overgenomen door de extreemrechtse partij VOX. Ciudadanos verloor meer dan 2 miljoen stemmen die deels naar de PP en deels naar VOX gingen. Albert Rivera stapt niet alleen op als partijleider maar ook als vertegenwoordiger in het parlement en gaat niet meer door in het politieke leven, zo meldde hij zelf tijdens een persbijeenkomst op maandag.

Resultaten

C’s deed op 20 december 2015 voor het eerst mee met de landelijke verkiezingen en wist van niets 40 zetels te krijgen, een 13,93% van de stemmen. Bij de verkiezingen op 26 juni 2016 daalde het aantal parlementariërs licht naar 32 en 13,05% van de stemmen. 

Bij de autonome verkiezingen op 21 december 2017 in Catalonië na de invoering van Artikel 155 door de Spaanse regering wist C’s de grootste partij te worden in Catalonië wat betreft stemmen en percentage maar niet genoeg om een regering te vormen. 

Bij de verkiezingen op 28 april 2019 wist C’s het beste resultaat te halen met 57 parlementariërs, een 15,86% van de stemmen. Uiteindelijk wist C’s bij de verkiezingen op 10 november 2019 niet verder te komen dan 10 parlementariërs wat er 47 minder zijn en slechts 6,85% van de stemmen. 

De partij

Ciudadanos (of C’s) is van oorsprong een Catalaanse regionale politieke formatie die als Ciutadans werd opgericht in 2006 in Barcelona. Ciutadans werd later omgetoverd tot landelijke formatie Ciudadanos wat zoveel betekent als bevolking of inwoners. 

De partij werd aangevoerd door partijleider Albert Rivera die samen met zijn partijgenoten via een minder radicale opstelling van partijpunten tot een behoorlijke winst in stemmen en parlementszetels wist te groeien.

Ciudadanos is een politieke partij die zichzelf graag in het politieke centrum plaatst, dus niet links en niet rechts maar na de samenwerking in Andalusië met de PP en de extreemrechtse partij VOX wordt C’s steeds meer als een rechtse partij gezien. De partij wil echter het midden houden tussen liberalisme en sociaaldemocratie maar slaagde daar volgens de peilingen niet in.

De huidige partijleider was de 39-jarige Albert Rivera Díaz ook wel Alberto Carlos Rivera Díaz genoemd. Sinds 1 juni 2006 stond de in Catalonië geboren Rivera aan het hoofd van Ciudadanos.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?