skip to Main Content
Broodoorlog om de ‘mollete’ uit Antequera
PIxabay

Broodoorlog om de ‘mollete’ uit Antequera

MÁLAGA – Er is een broodoorlog ontstaan in Spanje, althans een klein deel van Spanje en om precies te zijn in de provincie Málaga. In Antequera wordt al eeuwenlang een bepaald soort brood gemaakt dat de naam ‘mollete’ de Antequera heeft gekregen maar dat nu voor problemen en ruzies zorgt.

Een ‘mollete’ is een stuk zacht kruimelbrood (pan de miga blanda) met als mogelijke oorsprong het ongezuurde brood dat in het verleden werd gebruikt voor de mis in de kerk. De ‘mollete’ wordt tegenwoordig samen met olijfolie, zout, soms knoflook en tomaat of Spaanse ham als typisch Andalusische ontbijt gegeten.

Volgens velen komt de ‘mollete’ in Andalusië van oorsprong (Hebreeuws) uit Antequera maar er zijn ook bakkerijen in Archidona in de provincie Málaga en Marchena, Osuna en Écija in de provincie Sevilla en Puerto Serrano, Espera en Algodonales in de provincie Cádiz die ‘mollete’ brood maken.

Verschillende bakkerijen in Antequera hebben zich verenigd om samen te strijden voor het behoud van de oorspronkelijke ‘mollete’. Daarbij willen de bakkerijen dat de Nationale Commissie voor de Mededinging (Comisión Nacional de la Competencia) het bereidingsproces vastlegt en beschermt. Dit verzoek ligt ook al bij de Europese Commissie op tafel om zo een Europese bescherming te krijgen.

De bakkerijen willen dat de enige bakkers die ‘molletes’ mogen maken ook daadwerkelijk in Antequera of Fuente de Piedra gelegen zijn en niet daarbuiten. Daarbij geeft de vereniging ‘Pro-Mollete’ aan dat ze geen enkele bakkerij ergens anders uitsluiten maar men wil wel dat er regels komen ter bescherming van het typische Antequera brood en met name de naam ‘mollete de Antequera’ die blijkbaar door iedereen gebruikt wordt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken