Grensovergang AP-7 bij La Junquera opnieuw gesloten door manifestatie (UPDATES)

Oeps ... foto ontbreekt!

Grensovergang AP-7 bij La Junquera opnieuw gesloten door manifestatie (UPDATES)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GERONA – De organisatie Tsunami Democratic had al aangegeven dat er na de verkiezingen acties zouden komen waarbij men de separatisten die willen meedoen vroeg om vrij te nemen van werk, een opgeladen telefoon te hebben, bereid te zijn om door heel Catalonië te reizen en de sociale media kanalen Twitter en Telegram in de gaten te houden. De eerste actie is het afsluiten van de grensovergang op de AP-7 bij La Junquera in de provincie Gerona.

LIVEBLOG wegblokkades Spaans/Franse grens AP-7 Catalonië

Om 9.08 uur maandagmorgen, de dag na de landelijke parlementsverkiezingen, publiceerde Tsunami Democratic het bericht waarin men iedereen opriep naar La Junquera te gaan, de grensovergang tussen Spanje/Catalonië en Frankrijk.

Op het moment van schrijven zijn beide rijrichtingen afgesloten door honderden manifestanten die in veel gevallen hun gezicht bedekt hebben. Er was ook een oproep gedaan om met de eigen auto naar de grensovergang te komen om deze daar te parkeren op de snelweg. 

Daarnaast heeft men aan de Franse kant op drie wegdelen een podium gebouwd waardoor ook de Franse kant is afgesloten voor het verkeer. Dat deed Tsunami Democratic met de hulp van Catalunya Nord, de Franse activisten.

LET OP. Tsunami Democratic is van plan om de grensovergang gedurende drie dagen af te sluiten. Dit zou voor het vrachtverkeer over deze belangrijke grensovergang snelweg een financiële ramp zijn. De vraag is nu wat gaan de autoriteiten doen en wat doet de politie?

UPDATE: In Le Perthus aan de Franse kant van de grensovergang heeft de Franse oproerpolitie de manifestanten precies één uur gegeven om de door de activisten geparkeerde voertuigen weg te halen. Doen ze dat niet dan volgen er acties. (update van: 12:50 uur). Niet veel later zijn veel activisten begonnen met het weghalen van hun auto’s terwijl aneren dat weigeren en de auto’s weggehaald worden door sleepdiensten. Deze personen kunnen hoge boetes krijgen tot 600 euro.

UPDATE: Terwijl de Franse oproerpolitie meerdere keren via de megafoons heeft aangekondigd dat ze overgaan tot actie en politie charges, is aan de Spaanse kant de Guardia Civil vanuit Barcelona op weg naar de grensovergang die reeds sinds 9 uur maandagmorgen geblokkeerd is door manifestanten van Tsunami Democratic en de CDR beweging. Aan de Franse kant zijn veel voertuigen reeds door de eigenaren zelf weggehaald en zoniet werd dat gedaan door sleepdiensten. Aan de Spaanse kant zijn inmiddels ook sleepdiensten gearriveerd. (maandag 18.30 uur)

https://twitter.com/AlexHinojo/status/1193807177976369153

Het idee van deze actie, naast het opnieuw enorm lastig vallen van het vracht- en vakantieverkeer, is om internationale aandacht te krijgen voor hun doel. Alle acties tot nu toe hebben echter nog niets opgeleverd en de ergernis bij de bevolking begint steeds groter te worden.

Ga naar de inhoud