Het fenomeen BlaBlaCar en carsharing in Spanje

Het fenomeen BlaBlaCar en carsharing in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Iedereen heeft het altijd over de ruzie die er is tussen de taxi’s en de zogenaamde VTC-rijders van Uber en Cabify maar wist je dat er nog een andere manier is om van A naar B te komen zonder zelf te rijden en die minder problematisch is? We hebben het hier over BlaBlaCar, een online marktplaats voor carpooling of carsharing waarbij automobilisten en passagiers met elkaar in contact komen om een auto te delen op een bepaalde route.

Als je vaak op de weg rijdt en dat alleen doet terwijl je het leuk vindt om medereizigers te hebben dan is het mogelijk om jezelf in te schrijven bij BlaBlaCar en jouw auto en traject te delen met anderen. In dit geval hebben we het niet alleen over ritten binnen een land zoals Spanje, Nederland of België maar ook internationale ritten van een bestemming in land A naar een bestemming in land B.

Delen

In principe is de carsharing dienst opgezet om een autoreis te delen met anderen die dan meedelen in de kosten waardoor een autoreis goedkoper kan zijn voor alle partijen. Het blijkt een succes want wereldwijd heeft BlaBlaCar meer dan 65 miljoen leden en is de dienst aanwezig in 22 verschillende landen waaronder Spanje, Nederland, België, Frankrijk en Duitsland.

Als je een auto hebt en op een bepaalde reis passagiers mee wilt nemen dan kun je via de BlaBlaCar smartphone app een profiel aanmaken waarna het mogelijk is om een bepaalde rit aan te bieden. Daarna kunnen andere gebruikers als passagier meerijden en meteen zien wat zo’n rit hen dan zal gaan kosten. Het is voor velen een makkelijke, goedkope en gezellige manier van reizen.

Overigens kunnen passagiers aan een ratingsysteem zien in hoeverre een chauffeur praat met een “Bla” voor iemand die niet veel praat, “BlaBla” voor iemand die het leuk vind om te praten en “BlaBlaBla” voor iemand die zijn/haar mond gedurende de reis niet kan houden. Daarnaast kan men als passagier de automobilist beoordelen op rijstijl, vriendelijkheid, auto etc.

Gebruikers

In Spanje heeft BlaBlaCar meer dan 5 miljoen gebruikers waarbij de meest gereden routes zijn: Madrid-Valencia, Barcelona-Madrid en Madrid-Murcia binnen Spanje en als internationale routes Barcelona-Toulouse (Frankrijk) en Barcelona-Montpellier (Frankrijk).

Spanje is op Frankrijk na het land waar men het meeste gebruik maakt van BlaBlaCar. Men is ook bezig met het aanbieden van BlaBlaLines wat een dienst is die zich exclusief richt op ritten binnen een stad of in de buitenwijken met een maximale afstand van 80 km. In Parijs en diverse andere Franse steden functioneert deze dienst al.

Oprichting

BlaBlaCar werd oorspronkelijk in 2004 door de Fransman Vincent Caron als covoiturage opgericht. In Spanje werd deze Franse website in 2009 opgericht als comuto.es maar werd deze in 2012 hernoemd naar BlaBlaCar in Spanje en in 2013 naar diezelfde naam in Frankrijk. In Nederland en België kwam BlaBlaCar in 2012 meteen met die naam op de markt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.