Drie jaar na terroristische aanslag Barcelona is het proces begonnen in Spanje

Drie jaar na terroristische aanslag Barcelona is het proces begonnen in Spanje
Beeld: Twitter
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA – Op dinsdag 10 november 2020 is drie jaar na de bloedige terroristische aanslag op de Ramblas in Barcelona en de boulevard van de kustplaats Cambrils het proces tegen de enige drie levende verdachten begonnen. De openbare aanklager eist tussen de 36 en 41 jaar celstraf voor de twee verdachten Mohamed Houli Chemlal, Driss Oukabir en 8 jaar voor de derde verdachte Said Ben Iazza.

Op 17 augustus 2017 reed een terrorist met een bestelbus de Ramblas van Barcelona op en zorgde hij voor dood en verderf. Later die dag volgde nog een (poging tot) terroristische actie in de kustplaats Cambrils. Er kwamen 16 personen om het leven en er raakten meer dan 120 mensen gewond. 

Het is nu drie jaar verder en eindelijk is het proces tegen de enige drie verdachten die de aanslagen hebben overleefd begonnen. Het gaat om Mohamed Houli Chemlal die de ontploffing van de explosieven in een chalet in Alcanar (Tarragona) overleefde, Driss Oukabir op wiens naam de witte bestelbus die de Ramblas op reed werd gehuurd en Said Ben Iazza die niet alleen zijn identiteitskaarten maar ook een bestelbus heeft geleend om explosieven te kopen en vervoeren.

Beeld: Verdachten / Twitter

Mohamed Houli Chemlal wil niet getuigen voor de rechtbank maar heeft tijdens het onderzoek al zijn medewerking verleend. Verder betuigt hij nu spijt van zijn actie. De twee andere verdachten Driss Oukabir en Said Ben Iazza ontkennen elke betrokkenheid bij de voorbereiding van de bloedige aanslagen en hebben aangegeven alleen vragen van de eigen advocaten te willen beantwoorden. 

Zo zegt Driss Oukabir dat hij niet religieus is en dat hij de bedenker van de aanslag, de imam van Ripoll (Barcelona) Abdelbaki Es Satty, helemaal niet heeft gekend. Hij heeft nog nooit van Alcanar gehoord en zegt dat hij instemde om de bestelbus te huren omdat zijn broer Mohamed Hichamy en Younes Abouyaaqoub, beiden gedood op de dag van de aanslagen, hem vertelden dat ze het voertuig nodig hadden voor een verhuizing en hulp nodig hadden omdat ze de wettelijke leeftijd om een auto te huren nog niet bereikt hadden. 

De derde verdachte Said Ben Iazza zegt dat hij alle leden van de jihadistische cel kende omdat ze klanten waren in zijn winkel maar dat er nooit gesproken is over aanslagen etc. Ook geeft hij aan de Imam Abdelbaki Es Satty niet te kennen en nog nooit in Alcanar is geweest. De bestelbus die hij heeft uitgeleend was van zijn oom en was nodig omdat deze nodig was voor het vervoeren van schoonmaakproducten.

Uit het politieonderzoek is verder ook gebleken dat de terroristische cel plannen had om met de explosieven die tot ontploffing kwamen in een chalet in het zuiden van de provincie Tarragona aanslagen te plegen bij de Sagrada Familia en het voetbalstadion Camp Nou in Barcelona en ook de EIffeltoren in Frankrijk wilde aanvallen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.