menu: rubrieken, zoeken & meer

Lift naar het kasteel van Santa Barbara in Alicante opnieuw geopend

Lift naar het kasteel van Santa Barbara in Alicante opnieuw geopend
Beeld: Alicante Tursimo / website

Lift naar het kasteel van Santa Barbara in Alicante opnieuw geopend

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Bezoekers kunnen vanaf nu weer met de lift naar het Castillo de Santa Barbara gaan om de stad Alicante van bovenaf te bekijken en de overblijfselen van het kasteel te bezoeken. Dat betekent dat de wandeling van 40 minuten niet meer nodig is en dat is zeker voor ouderen of mensen die slecht ter been zijn goed nieuws. Met de ingebruikname van de lift kunnen ook eventueel taxikosten vermeden worden en hoef je niet meer te wachten op een pendelbus.

Vanwege de corona-maatregelen werd de lift stilgezet en konden bezoekers van het emblematische kasteel 166 meter boven de stad Alicante alleen te voet, met de taxi of de speciale pendelbussen naar het Castillo de Santa Barbara gaan. Maar de lift is nu weer in gebruik genomen waardoor de reis naar het kasteel veel makkelijker en sneller is geworden.

De lift bevindt zich aan de Avenida Juan Bautista Lafora straat tegenover het Playa del Postiguet strand. De lift heeft een prijs van 2,70 euro maar is gratis voor 65-plussers. Er mogen vanwege de corona-maatregelen slechts 16 personen in de lift, dat is 33% van de capaciteit. Het dragen van een mondkapje is verplicht. De laatste lift gaat om 19.20 uur omhoog en om 19.40 uur naar beneden. Het kasteel zelf is tussen 1 oktober en 31 maart geopend van 10 tot 20 uur terwijl vanaf 19.30 uur niemand meer naar binnen mag. Het kasteel is gratis te bezoeken.

Het kasteel van Santa Bárbara ligt op de top van de berg Benacantil, op een hoogte van 166 meter. Daarin bevindt zich een van de grootste middeleeuwse forten van Spanje, van waaruit de baai van Alicante perfect te zien is. Het kasteel is vernoemd naar Barbara van Nicomedië en werd tot 1962 gebruikt als gevangenis.

Het kasteel heeft drie lagen op verschillende hoogtes en uit 3 verschillende periodes: In de hoogste laag (“La Torreta”) bevinden zich de Torre del Homenaje en de oudste overblijfselen van het fort, die grotendeels uit de 14e eeuw dateren. 

In de tussenruimte bevinden zich de belangrijkste bijgebouwen die in de 16e eeuw zijn gebouwd, zoals de Felipe II-kamer, het Gardekorps, de Patio de Armas en het bastion van de koningin. De onderste laag dateert uit de 18e eeuw en de zogenaamde Revellín del Bon Repós bevindt zich daar.