Spanje stopt in 2022 toch met financiering fossiele brandstof projecten in buitenland

Spanje stopt in 2022 toch met financiering fossiele brandstof projecten in buitenland
Beeld: 123rf

Spanje stopt in 2022 toch met financiering fossiele brandstof projecten in buitenland

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Tijdens de klimaattop COP26 in Glasgow heeft Spanje zich aangesloten bij de groep landen die stopt met investeringen in buitenlandse kolen-, olie- en gasprojecten. Spanje zegt in 2022 een einde te maken aan de overheidssteun voor fossiele projecten buiten de eigen landsgrenzen. 

Na een golf van toezeggingen tijdens de COP26 bijeenkomst gericht op het beëindigen van de internationale kolen-financiering, zal deze ondertekende overeenkomst de potentiële publieke middelen die normaal zouden zijn gebruikt voor de financiering van  de fossiele brandstoffen olie, gas en kolen, de financiering van schone energie verhogen tot ten minste 23,6 miljard dollar per jaar (20,4 miljard euro).

Met de bevestiging van Spanje en 29 andere landen is Frankrijk nu nog het enige grote EU-land dat deze overeenkomst nog niet heeft ondertekend. Als Frankrijk alsnog besluit mee te doen dan zal de potentiële financiering voor groene of schone energie stijgen naar 20,75 miljard euro.

Deze eerste toezegging, die naast kolen ook betrekking heeft op olie en gas, houdt in dat Spaanse openbare financiële instellingen deze financiering eind 2022 moeten beëindigen. Een van deze financiële entiteiten is de Export Credit Agency (Cesce), die verantwoordelijk is voor 1,9 miljard dollar (1,6 miljard euro) per jaar aan publieke financiering van fossiele brandstoffen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.