PALMA – De Balearen eilanden Mallorca en Menorca hebben al dagen te maken met de gevolgen van storm Blas die over deze twee eilanden trekt. Er zijn veel overstromingen, ondergelopen garages, straten, pleinen en enkele woningen terwijl er ook veel schade is door de wind die met hoge snelheden over de eilanden trekt. Daarnaast wordt de storm met regen en wind nu langzaam steeds meer een ‘medicane’ ofwel een Mediterrane orkaan.
Tot nu toe zijn er enorme hoeveelheden regen gevallen met meer dan 200 liter/m2 op sommige plaatsen zoals in de Serra Tramuntana. Storm Blas is de eerste storm dit stormweer-seizoen die met een eigen naam over delen van Spanje trekt. Maar het zijn de Balearen eilanden en dan met name Mallorca en Menorca waar men te maken heeft met de gevolgen van storm Blas. Menorca is bijvoorbeeld vaak over zee afgesloten van de rest van de eilanden vanwege de hoge golven waardoor boten niet kunnen uitvaren.
Op dit moment, en met gegevens van de Aemet bijgewerkt tot donderdagmiddag 14 uur, hebben de buien 110 liter regenwater achtergelaten in Escorca: 49,6 in Calvià, 35,6 in Pollença, 30 in Andratx en 29,4 in Palma. De wind heeft windstoten geregistreerd van 92 km/uur in de Serra d’Alfàbia in Bunyola, 75 km/uur in Calvià, 68 km/uur in Sant Elm en 65 km/uur in de hoofdstad Palma. Er zijn vanwege de hevige regenval en de harde windstoten meer dan 100 meldingen binnengekomen bij de brandweer en andere hulpdiensten.
Weerpecialisten hebben naar satellietbeelden gekeken en alles wijst erop dat deze storm kan uitgroeien tot een zogenaamde ‘medicane’ ofwel Mediterrane orkaan. Als de wind orkaankracht bereikt (boven windkracht 12 = meer dan 117 km/uur) wordt gesproken van een medicane, deze zijn vrij zeldzaam De laatste orkanen boven de Middellandse Zee vonden in november 2014 en september 2020 plaats. Toen werden Malta en het oosten van Sicilië getroffen door medicane Qendresa en Ianos. Op Malta bereikte de wind in 2014 een snelheid van 154 km per uur.
De term Medicane is een samenvoeging van de Engelse termen voor de Middellandse Zee (Mediterranean) en orkaan (hurricane). Wanneer koude lucht vanuit het verre noorden over het warme zeewater stroomt ontstaan zware onweersbuien. Onder bepaalde omstandigheden kunnen deze onweersbuien samenklonteren, waardoor zich een orkaan kan vormen. Dit proces is hetzelfde als bij “gewone” orkanen, die jaarlijks de Filippijnen, de Verenigde Staten en andere landen in de subtropen treffen.
Dia 11nov a les 14 h: Vist per satèl·lit, Blas ja té tot l'aspecte d'estar en procés de conversió en medicà pic.twitter.com/uOvZYax6Q7
— AGUSTI JANSA CLAR (@AJANSACLAR) November 11, 2021
⚠️🌀 Espectacular como se retuerce y con ganas de enroscarse aun más el centro de la #BorrascaBlas sobre la Isla de #Mallorca . pic.twitter.com/S41anFTwhp
— InfoMeteoTuit (@InfoMeteoTuit) November 11, 2021
Ara mateix a Sóller! @AEMET_Baleares @TempsIB3 pic.twitter.com/cRvkI5plLX
— Clima Balears (@BalearsClima) November 10, 2021
Ens segueixen arribant espectaculars imatges des de Fornalutx mentre Sóller ja registra 94 litres i el Mirador de Ses Barques 123 litres. @AEMET_Baleares @RTVEBalears @albertdarder pic.twitter.com/89KmkG0GnU
— Clima Balears (@BalearsClima) November 9, 2021