Storm Blas wordt Mediterrane orkaan op de Balearen eilanden

Storm Blas wordt Mediterrane orkaan op de Balearen eilanden
Beeld: Freepik

Storm Blas wordt Mediterrane orkaan op de Balearen eilanden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

PALMA – De Balearen eilanden Mallorca en Menorca hebben al dagen te maken met de gevolgen van storm Blas die over deze twee eilanden trekt. Er zijn veel overstromingen, ondergelopen garages, straten, pleinen en enkele woningen terwijl er ook veel schade is door de wind die met hoge snelheden over de eilanden trekt. Daarnaast wordt de storm met regen en wind nu langzaam steeds meer een ‘medicane’ ofwel een Mediterrane orkaan.

Tot nu toe zijn er enorme hoeveelheden regen gevallen met meer dan 200 liter/m2 op sommige plaatsen zoals in de Serra Tramuntana. Storm Blas is de eerste storm dit stormweer-seizoen die met een eigen naam over delen van Spanje trekt. Maar het zijn de Balearen eilanden en dan met name Mallorca en Menorca waar men te maken heeft met de gevolgen van storm Blas. Menorca is bijvoorbeeld vaak over zee afgesloten van de rest van de eilanden vanwege de hoge golven waardoor boten niet kunnen uitvaren.

Op dit moment, en met gegevens van de Aemet bijgewerkt tot donderdagmiddag 14 uur, hebben de buien 110 liter regenwater achtergelaten in Escorca: 49,6 in Calvià, 35,6 in Pollença, 30 in Andratx en 29,4 in Palma. De wind heeft windstoten geregistreerd van 92 km/uur in de Serra d’Alfàbia in Bunyola, 75 km/uur in Calvià, 68 km/uur in Sant Elm en 65 km/uur in de hoofdstad Palma. Er zijn vanwege de hevige regenval en de harde windstoten meer dan 100 meldingen binnengekomen bij de brandweer en andere hulpdiensten.

Weerpecialisten hebben naar satellietbeelden gekeken en alles wijst erop dat deze storm kan uitgroeien tot een zogenaamde ‘medicane’ ofwel Mediterrane orkaan. Als de wind orkaankracht bereikt (boven windkracht 12 = meer dan 117 km/uur) wordt gesproken van een medicane, deze zijn vrij zeldzaam De laatste orkanen boven de Middellandse Zee vonden in november 2014 en september 2020 plaats. Toen werden Malta en het oosten van Sicilië getroffen door medicane Qendresa en Ianos. Op Malta bereikte de wind in 2014 een snelheid van 154 km per uur.

De term Medicane is een samenvoeging van de Engelse termen voor de Middellandse Zee (Mediterranean) en orkaan (hurricane). Wanneer koude lucht vanuit het verre noorden over het warme zeewater stroomt ontstaan zware onweersbuien. Onder bepaalde omstandigheden kunnen deze onweersbuien samenklonteren, waardoor zich een orkaan kan vormen. Dit proces is hetzelfde als bij “gewone” orkanen, die jaarlijks de Filippijnen, de Verenigde Staten en andere landen in de subtropen treffen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.