Tweede grootste grot van Spanje ontdekt in Cantabrië

Tweede grootste grot van Spanje ontdekt in Cantabrië
Beeld: valledelason.blogspot.com

Tweede grootste grot van Spanje ontdekt in Cantabrië

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

SANTANDER – De autonome regio Cantabrië telde al de drie interessantste ondergrondse complexen van Europa, en daar is nu een nieuwe ontdekking bijgekomen. In het massief van Hornijo vonden onderzoekers een ondergrondse zaal op 250 meter diepte. Het betreft de op één na grootste grot van het Iberische schiereiland.

De speleologen van de groep Ramaliega ontdekten in het massief van Hornijo de nieuwe tweede grootste grot van Spanje. Op nummer één staat nog steeds de Torca del Carlista in het Baskenland, met een interne lengte van 738 meter.

Alles begon aan de voet van het massief van Hornijo, bij de bron van de Viseña rivier. Speleoloog Ángel García, de ontdekker van de ondergrondse José Gambina zaal, ontdekte dat geologische studies van het gebied er op wezen dat er nog meer en oudere galerijen moesten bestaan.

In de reeds ontdekte grot van Carcavón slaagden de speleologen er in een ingestorte verbinding vrij te maken en nog eens 65 meter af te dalen. Het was beneden die afdaling dat ze een open ruimte vonden ter grootte van maar liefst twee voetbalvelden. “Toen we daar aankwamen, gooiden we een steen de duisternis in. We hoorden niets, merkten dat het geluid van de vallende steen nergens tegenaan botste. Daardoor wisten we dat het niet om een ondergrondse put ging maar om een grote zaal.”, vertelde Ángel García aan de pers.

“Later gingen we de duisternis in met de koorden en de zaklampen en zagen we nergens muren. We wisten nu zeker dat we in een grote zaal waren en dat het plafond erg hoog moest zijn.”

De speleologen hopen dat de Spaanse burgers deze ontdekking naar waarde schatten. Het gaat om een grot op 500 meter hoogte in het massief die verbonden is met een grot op 100 meter diepte. Volgens de onderzoekers is dat uitzonderlijk, en zijn de waterwegen tussen beide grotten met elkaar verbonden. Ze benadrukken dat beide grotten goed dienen beschermd te worden. Bekijk HIER meer video’s en foto’s vand e expeditie.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.