Supermarkten in Spanje geven tot 50 procent korting op eten om houdbaarheidsdatum

Supermarkten in Spanje geven tot 50 procent korting op eten om houdbaarheidsdatum
Beeld: Canva

Supermarkten in Spanje geven tot 50 procent korting op eten om houdbaarheidsdatum

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Uit een eigen onderzoek van de Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) blijkt dat veel supermarkten in Spanje tussen de 20 en 50 procent korting geven op etenswaren die binnenkort verlopen, dus waarvan de houdbaarheidsdatum nabij is. Deze kortingen worden vaak met oranje of gele stickers aangegeven en worden meestal tegen sluitingstijd geplaatst.

Naast dat sommige supermarkten, zoals Carrefour, Alcampo en Lidl, hun etenswaren die op het punt staan de houdbaarheidsdatum te bereiken aan apps zoals ‘Too good to go’ geven om deze te verkopen, kiezen de meeste supermarktketens in Spanje ervoor om de etenswaren met korting aan te bieden. Op deze manier wordt het aantrekkelijk om deze artikelen veel goedkoper te kopen, terwijl de supermarktketen de etenswaren niet weg hoeft te gooien.

De OCU heeft voor haar onderzoek 1000 supermarkten in 35 provincies onderzocht. Daarbij hebben de onderzoekers gekeken naar vier rubrieken verse producten: salades, vlees, kantenklaarmaaltijden zoals pizza’s, sandwiches, groentepurees en zuiveldesserts met in totaal 3186 beoordeelde artikelen. Bij het onderzoek is vooral gekeken naar hoe de kortingen worden toegepast, hoe deze zijn aangegeven, hoeveel dagen voor het einde van de houdbaarheidsdatum etc.

Volgens het onderzoek zijn de grootste kortingen van 50% te vinden bij acht super- en hypermarktketens: Carrefour, Cash Fresh, La Despensa, Salvamas, Supeco, Froiz, Mas en Family Cash. Er zijn ook Hiper Usera met 46%, Suma 45%, Lupa 40%, terwijl in Alcampo en Condis de gemiddelde korting 38% is. Bij Bon Preu, Caprabo, Economy Cash, Lidl, Aldi, Grupo Dia, Charter, Consum en Coaliment is dat 30%. Vreemd genoeg komt de Mercadona niet voor in deze lijst terwijl ook daar korting wordt gegeven, vaak tegen sluitingstijd.

Wat niet altijd wordt benadrukt, is de houdbaarheidsdatum, met het risico dat dit voor de consument met zich meebrengt die geen aandacht besteedt aan de rest van de etikettering, omdat de consumptieperiode kort is: de voorkomendste is tussen een en drie dagen. De producten met korting zijn te vinden in daarvoor gereserveerde ruimtes of in het schap, gemengd met producten uit dezelfde familie, hoewel ze meestal gemakkelijk te onderscheiden zijn door de gekleurde stickers die het kortingspercentage aangeven.

Ga naar de inhoud