Nederlandse ‘Dranquilo-campagne’ gebaseerd op het Spaans

Nederlandse ‘Dranquilo-campagne’ gebaseerd op het Spaans
Beeld: Freepìk

Nederlandse ‘Dranquilo-campagne’ gebaseerd op het Spaans

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De meeste mensen weten wel dat het gezonder is om bewust om te gaan met alcohol. Toch is het niet altijd eenvoudig om dat ook daadwerkelijk te doen, bijvoorbeeld door even niet te drinken tijdens een avondje met familie of vrienden. Met de nieuwe publiekscampagne Dranquilo wil de Nederlandse staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) mensen aanmoedigen om drinkgewoontes te doorbreken. Maar wist je dat dit op een Spaans woord gebaseerd is? Bekijk de door ons gemaakte onderstaande video compilatie!

Het is voor het eerst sinds de jaren ’90 dat de Nederlandse overheid een campagne start om bewuster om te gaan met alcohol. De ‘Dranquilo-campagne’ laat zien dat geen of minder alcohol drinken heel normaal is en dat je niet buiten de groep valt als je niet meedrinkt. 

‘Dranquilo’ doen is een beetje Spaans 

De term ‘dranquilo’ komt van het Spaanse woord ‘tranquilo’, wat ‘kalm aan’ betekent. Als je – korter of langer – geen alcohol drinkt, kun je dat aangeven door te zeggen: “Ik ben dranquilo.” of “Vanavond doe ik lekker dranquilo”. ‘Dranquilo’ is een samenvoeging van ‘drank’ en ‘tranquilo’.

Staatssecretaris Paul Blokhuis: “Alcohol drinken verhoogt het risico op allerlei ellende met je gezondheid. Daarover willen we niet met een vingertje wijzen maar mensen wel aansporen om er vooral bewust mee om te gaan. Deze nieuwe campagne laat met een knipoog zien dat rustig aan doen met alcohol – van een tijd helemaal niet drinken tot een rondje overslaan en alles wat daar tussen zit – heel normaal is.”

Campagne

De nieuwe campagne gaat meerdere jaren lopen en start direct met een aantal korte commercials. In aanloop naar Dry January 2021 (aanmelden kan via www.ikpas.nl) worden online video’s ‘met een knipoog’ gepost op social media en komen buiten posters op billboards te hangen. In de commercials komen verschillende doelgroepen en sociale situaties voorbij, van plattelands jongeren tot 55-plussers tot studenten. Vanaf februari volgend jaar is de campagne ook op televisie te zien. Alle informatie over de campagne is te vinden op de website www.dranquilo.nl.

Video door SpanjeVandaag samengesteld met de officiële commercials van de Rijksoverheid.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.