Politie zet drone in tegen diefstal olijven in Extremadura

Politie zet drone in tegen diefstal olijven in Extremadura
Beeld: Canva

Politie zet drone in tegen diefstal olijven in Extremadura

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BADAJOZ – De politie van Villanueva de la Serena in de autonome regio Extremadura zet voor het eerst een drone in tegen de diefstal van olijven uit de velden. Steeds vaker wordt een deel van de oogst op illegale wijze geplukt en daar hoopt de Guardia Civil nu vanuit de lucht iets aan te doen.

Een busje vol olijven verlaat een veld richting het pakhuis. Iemand waarschuwt de bestuurder dat er vijf kilometer verder een controle van de Guardia Civil is. Het busje besluit van de weg af te gaan en een zijweg te nemen om de controle te ontwijken, maar het is al te laat. Een drone heeft de verdachte beweging opgemerkt en de drone-piloot en agent stuurt een patrouille uit om te kijken of de oogst legaal verkregen is.

Het gaat om één van de vele controles die de Guardia Civil dezer dagen uitvoert om de ‘robo de aceitunas’ ofwel diefstal van olijven tegen te gaan. Dit jaar gebeurt dat zelfs met behulp van een drone. “Het gaat er om zone’s van een grootte te controleren die moeilijk beheersbaar zijn vanaf de grond”, verklaart de politie. Dankzij de drone reikt de controle een pak verder.

De lokale politie zet zowel agenten in burger en gewone patrouilles als gecamoufleerde wagens in bij de controles. December en Januari zijn de maanden waarin de meeste olijven worden gestolen. Ook ’s nachts kan de drone van dienst zijn, omdat hij voorzien is van één van de beste thermische camera’s die er momenteel op de markt in omloop zijn. De warmtecamera kan bijvoorbeeld niet alleen mensen waarnemen, maar ook de voertuigen waarin die zich verplaatsen.

Sinds de drone ingezet werd, daalde het aantal diefstallen van olijven opmerkelijk. De politie kijkt of dezelfde techniek ook in andere regio’s kan worden gebruikt.

Ga naar de inhoud