Spaanse avonturen in Fortuna/Murcia van Egbert en Barbara (84)

Spaanse avonturen in Fortuna/Murcia van Egbert en Barbara (84)
Beeld: Canva

Spaanse avonturen in Fortuna/Murcia van Egbert en Barbara (84)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Egbert en Barbara overwinteren elk jaar in Fortuna bij Murcia. Ze houden het thuisfront op de hoogte van hun reilen en zeilen met wekelijkse brieven, die wij elke zaterdag publiceren. Zo kunt u meegenieten van hun belevenissen, van de grappige en minder grappige dagelijkse voorvallen, Spaanse wetenswaardigheden, kortom alles wat elke overwinteraar tijdens zijn of haar verblijf in Spanje kán meemaken. Daarbij moet dat niet als een kritiek op de levenswijze in Spanje gezien worden maar wel een verslag over hoe het leven anders kan zijn voor de voor- en ook nadelen.

Het griepmonster is weer vertrokken, een duidelijk spoor nalatend: de wasmand puilt uit, het stof ligt duimendik op de kast, er moet nodig een nieuwe zak in de vuilnisbak, de as in de kachel hoopt zich op enz. Maar…. de energie is weer enigszins terug, dus we gaan er weer rustigjes tegenaan.

Begin januari wordt in Spanje altijd de balans opgemaakt van incidenten in het afgelopen jaar. Hoeveel branden waren er, hoeveel inbraken, hoeveel berovingen, enz. De meest opzienbarende uitkomsten worden officieel bekend gemaakt en dit jaar hoorden we dat er (waarschijnlijk) minder vrouwen zijn omgebracht door hun (ex)-partners dan het jaar daarvoor. Hoi! Officieel staat het dodental op 47 vrouwen in 2018, maar…. er liggen nog een paar dames te vechten voor hun leven in het ziekenhuis, dus het kunnen er nog meer worden. Ook zijn er nog een paar verdachte sterfgevallen waarvan nog uitgezocht moet worden of de heren-gemaal daar meer van weten. Schrijnend is dat er elk jaar ook weer (vaak jonge) kinderen het slachtoffer worden van hun doldrieste papa´s, dit jaar drie kleine kindjes. Gelukkig eentje minder dan vorig jaar, maar kun je dan zeggen dat het de goeie kant op gaat?

Toch raar, want we hebben zo de mond vol van moslims die hun vrouwen mogen, zelfs moeten slaan volgens de Koran, maar Spanje is toch een redelijk beschaafd Katholiek land, en volgens mij is vrouwenmeppen niet een richtlijn die vanaf de kansel wordt gepredikt. Waar komt die agressie tegen vrouwen toch vandaan! Wat bezielt die machomannetjes!

Tot een paar jaar geleden was het vermoorden van je vrouw weliswaar strafbaar, maar ja, die vrouw zal het die man ook wel lastig gemaakt hebben, ofwel…. de kans dat ze het zelf heeft uitgelokt zal wel groot zijn…. Gelukkig worden de straffen voor de mannen met losse handjes strenger, ze draaien zeker de bak in als het feit bewezen is, maar niet zo lang als een vrouw die haar vent onschadelijk heeft gemaakt.

Tja, het is triest, en dan lees ik in een van de Spaanse kranten dat de R.K. kerk bezig is met een plan om trouwlustige stelletjes te verplichten een cursus te gaan volgen om voorafgaand aan het grote JA-WOORD een Huwelijksdiploma te gaan halen. De zon schijnt weliswaar uitbundig, maar in heel veel huwelijken hier in Spanje is het echt niet zo heel erg zonnig. Uit de cijfers blijkt dat slechts 40% van de huwelijken na 15 jaar nog bij elkaar is. 60% is dus na 15 jaar gescheiden. Dat bericht heb ik uit de Spaanse krant, maar ik vraag me af of dit klopt. Hoe is dat mogelijk! Als dit echt klopt zou ik me kunnen voorstellen dat dat komt omdat het vroeger vrijwel niet mogelijk was om te scheiden in dit Rooms Katholieke land. De kerk verbood dat! Misschien dat ze nu met een inhaalslag bezig zijn? De remmen zijn los!

Maar hoewel de kerk dit strenge verbod op scheidingen heeft moeten loslaten, is de rol van de kerk hier in Spanje nog lang niet uitgespeeld. Ze hebben nog steeds een hele grote vinger in de pap. De kerk heeft dus naar aanleiding van die scheidingscijfers iets bedacht. Mensen die gaan trouwen moeten een verplichte cursus gaan volgen die 2 á 3 jaar gaat duren. Er is nu al onverplichte cursus van 20 weken, maar gezien de grote huwelijkse drama’s vindt de kerk dit een beetje te kort. Nee, het moet langer, diepgaander en het moet verplicht worden, vinden de hoge katholieke heren.

Op zich een loffelijk streven om aan dit probleem iets te doen, want 60% mislukte huwelijken is wel erg veel. De kerkelijke plannen zijn nog niet uitgewerkt, maar de heren geestelijken zijn er hard mee bezig en gezien de belangrijke invloed van de kerk, zal dit plan vast wel worden uitgevoerd.

Op zich is zo´n cursus natuurlijk prima. Je moet ook een rijbewijs halen als je wilt gaan autorijden, en hier in Spanje moet je ook een certificaat van bekwaamheid halen als je een vechthond wilt houden. Daarvoor moet je met je pitbull naar een cursus om te laten zien dat je dat “wapen” mentaal de baas bent, dus wat dát betreft vind ik zo´n huwelijksdiploma niet zo heel gek. Maar ik vraag me wel af: welke vakken zullen er dan aan de orde komen? Huiselijk geweld? Sexuele voorlichting? Zouden de stelletjes daar les in krijgen van meneer pastoor? Hoe zou dát dan gaan?

Nou ja, eens kijken wat ervan komt, maar of het zal helpen…? Al die opgewonden standjes hier, zullen die zich de woorden van meneer pastoor herinneren als ze in het heetst van de strijd zitten? Ik hoop van harte dat het zal helpen om deze narigheid te beperken.

Spanje, een liefde – Verhalen over reizen en overwinteren in Spanje

Spanje, een liefde speelt zich grotendeels af in het provinciestadje Fortuna in Spanje bij Murcia. Dit boek neemt de lezer mee naar het hedendaagse Spanje en geeft een inkijkje in het overwinteren in zonnig Spanje, waarbij korte reisjes door Spanje en Portugal beschreven worden. De typische gewoontes en Spaanse gebruiken, de feesten, de cultuur, kortom het normale Spaanse leven komt uitgebreid aan bod en wordt op luchtige, meeslepende wijze beschreven. Auteur: Barbara van Wijk-Douwes.

Verzending binnen Nederland-België is gratis. Wilt u de verzendkosten besparen laat het dan bij een U bekend adres afleveren. Heeft u geen contactadres, mail dan naar barbaravanwijk@gmail.com.

KLIK HIER OM DIT BOEK AAN TE SCHAFFEN

barbara
Beeld: Barbara van Wijk
Ga naar de inhoud